What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

17.01.2014 | 14:35
Τελευταία ενημέρωση: 17.01.2014 | 18:54

Εξοικονομήσεις €16,5 εκ. από περικοπές στο Συνεργατισμό

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Εξοικονομήσεις €16,5 εκ. επιτυγχάνει το σχέδιο μείωσης του μισθολογικού κόστους στο Συνεργατισμό, το οποίο εγκρίθηκε από τις συνελεύσεις των υπαλλήλων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την έγκριση του Σχεδίου από τις συνελεύσεις των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, ο πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς τη Συντεχνία των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΚ), με την οποία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία για τα 300 μέλη της που εργάζονται στη ΣΚΤ, ότι δεν μπορεί να υπάρξουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων στο Συνεργατισμό.

Η συμφωνία, «δείχνει έμπρακτα τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών για την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι βασικά η ανασύνταξη και η ανάκαμψη του Συνεργατισμού σε υγιή βάση. Αυτός ο κοινός στόχος απαιτεί κοινή προσπάθεια, σύμπνοια, θυσίες από όλους για το καλό του Συνεργατισμού, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του τόπου μας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χατζηγιάννης.

Όπως είπε, η συμφωνία θα επιφέρει μείωση του κόστους μισθοδοσίας κατά €16,5 εκ. το 2014, ενώ ήδη υπήρξε και εξοικονόμηση €1,5 εκ. και για το 2013, που προήλθε από μείωση της συνεισφοράς στο ταμείο προνοίας το Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η εξοικονόμηση από το 2013 προνοείτο και στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Κλίμακα €   -   Μείωση %
0 - 1.00ο               0
1.001 - 1.500         8
1.501 - 2.000       11,5
2.001 - 2.500       15
2.501 - 3.000       18,5
3.000 - 3.500       20,5
3.501 - 4.000       24
4.000 - 5.000       25

Έτσι, επιτεύχθηκε μείωση 15% στο μισθολόγιο, το οποίο αντιστοιχεί στο 55% του συνολικού λειτουργικού κόστους του Συνεργατισμού, με τη ΣΚΤ να κάνει ασκήσεις επί χάρτου για περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, καθώς και στη διόρθωση των όποιων στρεβλώσεων που προκύπτουν από τις περικοπές.

«Σκοπός μας είναι να δουλεύουμε με τη μέγιστη αποδοτικότητα η οποία θα μας δώσει δυνατότητα κερδοφορίας και θα μας επιτρέψει να ασκήσουμε την πιστωτική πολιτική την οποία πιστεύουμε ότι χρειάζεται το κίνημα και η οικονομία», πρόσθεσε.

Δεν μπορεί να υπάρξουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων

Ωστόσο, παραμένει το αγκάθι στη συμφωνία σε σχέση με τα 300 άτομα της ΣΚΤ που ανήκουν στην ΕΤΥΚ, με την οποία δεν υπήρξε ακόμη συμφωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως έγιναν επαφές μεταξύ ΕΤΥΚ και Επιτροπείας και τις Διοίκησης, ενώ παράλληλα γίνεται ευρύτερος διάλογος μεταξύ ΕΤΥΚ και του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών για τη μείωση μισθών στον τραπεζικό τομέα.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί πριν από την κάθοδο της Τρόικας, στις 28 Ιανουαρίου, για την τρίτη αξιολόγηση και υπογράμμισε ότι προϋπόθεση του σχεδίου αναδιάρθρωσης είναι πως ό,τι ισχύσει για τους υπαλλήλους των ΣΠΙ θα ισχύσει και για τους υπαλλήλους της ΣΚΤ και ότι στο σχέδιο υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για το 2014 που πρέπει να επιτευχθούν.

«Έχουν γίνει θυσίες από το προσωπικό μας στα ΣΠΙ και ζητείται από όλους να επιδείξουν την ίδια υπευθυνότητα και την ίδια ευσυνειδησία για τον κοινό σκοπό. Στο Συνεργατισμό δεν μπορούμε και δεν θα έχουμε προσωπικό δύο ταχυτήτων», τόνισε.

Αποζημιώσεις μέχρι €104.000 για το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου

Για το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου, η Επιτροπεία με βάση τους σχεδιασμούς για περαιτέρω εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους στοχεύει σε αποχώρηση του 10% των 3.000 που είναι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων στο Συνεργατισμό, με στόχευση στους υπαλλήλους των 45 ετών και άνω.

Όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης, τα άτομα που θα επιλέξουν την αποχώρηση θα πάρουν το ελάχιστο από τους επαναπομείναντες μισθούς (αφυπηρέτηση στο 65ο έτος) ή δύο φορές το πλεονάζον με μέγιστο ποσό τις €104.000.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, είναι η εξοικονόμηση άλλων περίπου €14 εκ. αρχής γενομένης από το 2015.

Σημείωσε τέλος ότι τη Δευτέρα το σχέδιο θα ανακοινωθεί επίσημα με το προσωπικό να έχει χρονικό περιθώριο 3-4 εβδομάδων να απαντήσει.

Την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπεία εγκρίνει το επικαιροποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης

Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού έχει επικαιροποιηθεί και θα πρέπει να εγκριθεί από το Νέο Γενικό Διευθυντή της ΣΚΤ και στη συνέχεια θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπείας για έγκριση, ενώ ακολούθως θα αποσταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι με βάση τους κοινοτικούς κανόνες για κρατικές ενισχύσεις, προτού αποδεσμευθεί το ομόλογο των €1,5 δις θα πρέπει να εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

«Είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Επιτροπεία του Συνεργατισμού για μελέτη και έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Εντός της επόμενης εβδομάδας θα αποσταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Ο στόχος είναι να είμαστε μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα», κατέληξε στις δηλώσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάριος Κληρίδης: Θα χάσουν τη δουλειά τους όσοι έδωσαν χαριστικά δάνεια …

Προωθούνται εκποιήσεις και από ιδιώτες - Άρση περιοριστικών μέτρων περνά μέσω Συνεργατισμού


Ρέστα έδωσαν οι Κύπριοι κυνηγώντας την τύχη τους - Σε χρόνο ρεκόρ πουλήθηκαν 800χιλ λαχεία
   Διαδώστε αυτό το άρθρο