What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

17.01.2014 | 15:16
Τελευταία ενημέρωση: 17.01.2014 | 21:49

Σε 6 μήνες ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη περιουσιών στις Βάσεις

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Άμεσα πιάνουν δουλειά ομάδες του Υπουργείου Εσωτερικών για τον απαραίτητο σχεδιασμό που πρέπει να γίνει προτού καταστεί κατορθωτή η ανάπτυξη των περιουσιών που βρίσκονται στις Βρετανικές Βάσεις.

O υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, είπε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσα σε έξι μήνες, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί λόγω της πολυπλοκότητάς τους.

Ο Υπουργός παρέθεσε τις κύριες πτυχές της συμφωνίας ενώπιον της Επιτροπής χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για το σχεδιασμό και για τις περιοχές που θα γίνουν αναπτύξεις. Εξαιρούνται οι χώροι στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Οι κυπριακές Αρχές θα μπορούν να χορηγήσουν άδειες για αναπτύξεις με προηγούμενη συγκατάθεση των Βρετανικών Βάσεων.

Τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα θα συνεχίσουν να αναγνωρίζονται και αίρονται οι προηγούμενοι περιορισμοί για αναπτύξεις, εμπορικές, τουριστικές και αγοραπωλησίες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλαμβάνει το κόστος για έργα υποδομής ενώ εκεί που εξυπηρετούνται και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Βάσεων θα γίνεται συζήτηση έτσι ώστε να επιμερίζεται κατ` αναλογία το κόστος.

Ο κ. Χάσικος εξήγησε επίσης ότι ομάδες της Πολεοδομίας θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες να μελετήσουν όλες τις περιοχές που επηρεάζονται και να συνεργαστούν με άλλα κυβερνητικά τμήματα όπως του Τμήμα Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Εμπορίου, ο ΚΟΤ, το Τμήμα Υδάτων και το Τμήμα Αρχαιοτήτων για τον αρχικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να υπάρξει εμπλοκή των Επάρχων και των τοπικών Αρχών και ενδεχομένως και των Βάσεων. Μετέπειτα η εισήγηση θα προωθηθεί στον ίδιο για να ληφθεί η απόφαση δημοσίευσης του σχεδίου, έτσι ώστε να δοθεί το δικαίωμα της υποβολής ενστάσεων.

Συνέχισε λέγοντας ότι «από πλευράς μας ως Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, είπαμε ότι τάχιστα θα παρουσιάσουμε σχέδιο πολεοδομικό όλων αυτών των περιοχών».

«Τουλάχιστον σε έξι μήνες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση.

Σε τοποθέτησή του μέσα στην Επιτροπή και απαντώντας σε ανησυχίες που εκφράστηκαν από τον Κοινοτάρχη Φρενάρους Νίκο Κουρρή για πιθανό "ξεπούλημα" περιουσιών λόγω της κρίσης, ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να κάνει ότι θέλει με την περιουσία του.

Ιστορικής σημασίας για Βουλή και Πολιτεία είναι η συμφωνία όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου, η οποία «δίνει δικαιώματα που στερούνταν χιλιάδες συμπατριώτες μας, χιλιάδες συμπολίτες μας και δίνει νέα προοπτική ώθησης και ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία».

Από σήμερα, πρόσθεσε, «και αυτό διαφάνηκε μέσα από την παρουσία των Δημάρχων και των Κοινοταρχών ότι οι κάτοικοι αισθάνονται ότι απελευθερώθηκαν οι περιουσίες τους, ότι πλέον είναι ισότιμοι πολίτες με τους άλλου πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ για 53 τόσα χρόνια ένοιωθαν τη δυσμενή μεταχείριση και την κατάταξή τους σε πολίτες 2ης κατηγορίας».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε από πλευράς του ότι «για μια ακόμα φορά δηλώνουμε δημόσια ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυπριακή με τη βρετανική Κυβέρνηση για τη ρύθμιση της ανάπτυξης εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων αποτελεί ένα θετικό βήμα το οποίο είναι δυνατό να κατοχυρώσει τα δικαιώματα αξιοποίησης των περιουσιών των κατοίκων των περιοχών αυτών».

Παράλληλα είπε ότι «στις εν λόγω περιοχές θα πρέπει να υπάρξει σωστός σχεδιασμός και ανάπτυξη όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Κύπρο και αυτό για να γίνει θα πρέπει όλα τα αρμόδια τμήματα του κράτους σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές να επεξεργαστούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να είναι δίκαιο και να ολοκληρωθεί το συντομότερο».

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα χαιρέτισε «το γεγονός ότι επιτεύχθηκε μετά από 54 χρόνια το δικαίωμα των κατοίκων των οποίων οι περιουσίες τους εμπίπτουν στις Βρετανικές Βάσεις να μπορούν να τις χρησιμοποιούν όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σίγουρα, πρόσθεσε, «για να μπορούμε να είμαστε και σωστοί και αντικειμενικοί θα πρέπει να έχουμε το κείμενο της συμφωνίας ενώπιον μας, όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα».

Παρά το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ θεωρεί τη συμφωνία θετικό βήμα, υιοθετεί «όλους τους προβληματισμούς που εξέφρασαν Κοινοτάρχες και Δήμαρχοι που παρευρέθηκαν» είπε και κάλεσε την Κυβέρνηση «να κάνει το άπαν των δυνάμεων της να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία και να μην υπάρξει οποιαδήποτε κωλυσιεργία».

Ο δήμαρχος Ύψωνα Άριστος Αριστείδου εξέφρασε «την απόλυτη ευχαρίστησή μας» γιατί αυτό που θα υπάρξει πλέον είναι ισοπολιτεία και ισονομία μέσα στις Βρετανικές Βάσεις.

Ο Κοινοτάρχης Φρενάρους Νίκος Κουρρής επανέλαβε την ίδια ανησυχία που εξέφρασε και εντός της Επιτροπής για πιθανό «ξεπούλημα» των περιουσιών και ζήτησε όπως δοθούν κίνητρα για να μπορέσουν οι κάτοικοι να εκμεταλλευθούν οι ίδιοι τις περιουσίες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιστορικής σημασίας συμφωνία για εδάφη βρετανικών Βάσεων – Καλά νέα για 15 κοινότητες

Προώθηση τουρισμού μέσω ήλιου και αέρα εισηγείται η Βουλή

Υπουργός Υγείας: Μέχρι το 2015 θα εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αύξηση για τέταρτο έτος στις αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας και ρεκόρ 4ετίας οι εγγραφές το 2017
  2. Μετά το μεγαλύτερο καζίνο της Ευρώπης θα 'χουμε και το μεγαλύτερο Μοναστήρι...μέσω δωρεάς στην Γεωργία!
  3. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  4. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών [pics, vid]
  5. Ρώσικα βομβαρδιστικά πάνω από τη Μεγάλη Βρετανία - Αναχαίτιση από Typhoon
  6. Τριμερής Σύνοδος Κύπρος - Ελλάδα - Ιορδανία: Υπογράφονται συμφωνίες