What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

17.01.2014 | 19:39
Τελευταία ενημέρωση: 17.01.2014 | 19:44

Μείωση χρόνου εκδίκασης υποθέσεων για να κλείσουν «τρύπες» στα οικονομικά του κράτους

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σειρά αποφάσεων με απώτερο στόχο τη μείωση του χρόνου, καθώς και του κόστους, στην εκδίκαση υποθέσεων, έλαβαν σήμερα Υπουργός Δικαιοσύνης και Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη στην οποία παρακάθισε με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για κατάχρηση του δικαιώματος νομικής αρωγής, κάτι που δημιουργεί, όπως είπε "μια τρύπα στα οικονομικά του κράτους" εδώ και χρόνια.

Σημείωσε πως το δικαίωμα αυτό «παραχωρείται σήμερα με μεγάλη ευκολία και δυστυχώς αξιοποιείται καταχρηστικά από κάποιους δικηγόρους, δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες πολλοί δικηγόροι αναβάλλουν υποθέσεις ή ακούν μάρτυρες ακολουθούν διαδικασίες που δεν είναι απαραιτήτως αναγκαίες για την εκδίκαση των υποθέσεών τους».
«Σήμερα δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο παραχωρείται το δικαίωμα αυτό αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιείται κατά την εκδίκαση των υποθέσεων κοστίζει – και αυτή είναι διαπίστωση και του Δικαστηρίου – σημαντικά στο κράτος, για αυτό έχουμε συμφωνήσει να γίνουν ρυθμίσεις που να επιτρέψουν την αξιοποίηση των περιπτώσεων αυτών και για διαδικασίες που είναι απαραιτήτως αναγκαίες», είπε ο κ. Νικολάου.

Ανέφερε πως «πέραν από την ταλαιπωρία για το δικαστήριο αυτό σημαίνει και επιπρόσθετο κόστος όχι μόνο σε σχέση με τους δικαστές αλλά και στα έξοδα».
Πρόσθεσε πως θα ετοιμαστεί σχετική εισήγηση που θα συζητήσουν και με τους δικηγόρους και με τη νομική υπηρεσία με σκοπό να ρυθμιστεί ένα ζήτημα που «αποτελεί μια τρύπα στα οικονομικά του κράτους για χρόνια τώρα».

Ανέφερε πως το κόστος της νομικής αρωγής αφορά μερικά εκατομμύρια ευρώ και έτσι το θέμα αυτό δεν είναι άνευ ουσίας.

Ο κ. Νικολάου είπε ακόμη πως με βάση τις αποφάσεις που λήφθηκαν «δημιουργείται διαδικασία επίλυσης μικροδιαφορών, δηλαδή για υποθέσεις οι οποίες έχουν αξία απαίτησης μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ, καθορίζεται άλλη διαδικασία από αυτήν που εφαρμόζεται σήμερα στα δικαστήρια».

Όπως είπε, η διαδικασία αυτή θα μπορεί να συμπληρώνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με πολύ λιγότερο κόστος, δηλαδή δικηγορικά έξοδα και άλλες δαπάνες και για το σκοπό αυτό έχει ετοιμαστεί διαδικαστικός κανονισμός ο οποίος θα συζητηθεί και με τους δικηγόρους ώστε να έχει μια τελική μορφή και να τεθεί σε εφαρμογή. Πρόκειται για καινοτομία για τα δικαστήριά μας, σημείωσε ο κ. Νικολάου.

Είπε ακόμη πως «προωθείται και έχουμε συμφωνήσει με το Ανώτατο Δικαστήριο νομοσχέδιο για τροποποίηση του άρθρου 111 του Συντάγματος και θα ρυθμίσει την εκδίκαση υποθέσεων διαζυγίου στο Οικογενειακό Δικαστήριο από ένα δικαστή και όχι από τρεις όπως είναι σήμερα, κατά τρόπο ώστε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών».

Όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, θα σταλεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία «και σύντομα θα έχουμε ακόμα μια καινοτομία, η οποία θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των υποθέσεων».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ακόμη πως «έχουμε συμφωνήσει να προχωρήσουμε από κοινού στη συγκρότηση διαδικασίας εκδίκασης εμπορικών διαφορών στο Επαρχιακό Δικαστήριο και έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στη συγκρότηση μιας Επιτροπής με τη συμμετοχή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία θα αναλάβει να ετοιμάσει ένα κείμενο που θα βοηθήσει στην προώθηση της Κύπρου ως κέντρου υπηρεσιών».

Ουσιαστικά, σημείωσε, θα εξετάζονται σε αυτή τη διαδικασία εμπορικές υποθέσεις, οι οποίες θα έχουν το χαρακτήρα διακρατικών συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ι. Νικολάου: Ποινική και πειθαρχική έρευνα για βιασμό και αυτοκτονίες στις Κεντρικές

Υπουργείο Δικαιοσύνης και Επίτροπος Διοίκησης κάνουν λόγο για υπόσκαψη των μέτρων στις Φυλακές

Χαμός στη Βουλή! Επιθέσεις βουλευτών κατά Ιωνά στην ενημέρωση για τη δραματική κατάσταση στις Κεντρικές 

Πυκνώνουν τα «μαύρα σύννεφα» για τον Ιωνά Νικολάου - Διεθνώς εκτεθειμένη η Κύπρος μετά και την σημερινή αυτοκτονία στις Φυλακές

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Cyta: «Έχασε» από πολίτη στο Ανώτατο και πλήρωσε €2.500
  2. Το Ανώτατο δικαίωσε λήπτη δημοσίου βοηθήματος του οποίου το αίτημα για ΕΕΕ είχε απορριφθεί
  3. Ο Μιλτής αποσύρει την αγωγή του κατά Χριστόφια - «Δεν πρόκειται για εξώδικο διακανονισμό»
  4. Αδειάζουν τον Τσαβούσογλου οι τ/κ συντεχνίες: Είσαι ΥΠΕΞ στην Τουρκία και όχι στη δικής μας χώρα
  5. Παμπορίδης: «Κρίνετέ με για το έργο μου και όχι για το ύφος μου»
  6. Υπόθεση Λοϊζίδου... κατά Λοϊζίδου: «Το ζήτημα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης» [vid]