What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

18.01.2014 | 14:29
Τελευταία ενημέρωση: 18.01.2014 | 15:45

Ζ. Αιμιλιανίδου: Η κοινωνική σύνταξη δεν καταργείται, απλώς στοχεύεται – Με «αντάρτικο» απειλούν οι Συντεχνίες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Υπ. Εργασίας: Η εισήγηση του Υπουργείου δεν είναι η τελική, περιμένουμε προτάσεις
- Δεν κατατέθηκε κανένα νομοσχέδιο, ξεκαθάρισε η κ. Αιμιλιανίδου
- ΓΓ ΠΕΟ: Αυτή η απόφαση μάς παίρνει πάνω από 20 χρόνια πίσω
- ΓΓ ΔΕΟΚ: Δεν θα δεχθούμε να αγγιχθεί η κοινωνική σύνταξη και θα αντιδράσουμε
- Συνεδριάζει η ΣΕΚ και καταθέτει εναλλακτική εισήγηση

Η κοινωνική σύνταξη δεν καταργείται, απλώς στοχεύεται, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Ερωτηθείσα, μετά την ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του ΑΚΕΛ, για την κοινωνική σύνταξη, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι με βάση τον προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί το 2014 υπάρχει μία μείωση των 10 εκατομμυρίων στην κοινωνική σύνταξη.

«Να γίνει αντιληπτό ότι μέχρι τώρα έπαιρναν όλοι κοινωνική σύνταξη, όσοι δηλαδή δεν έπαιρναν άλλο είδος σύνταξης, ανεξαρτήτως οποιοδήποτε εισοδηματικών κριτηρίων. Αυτό δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που αμφιβάλει ότι πρέπει να υπάρχει στόχευση και μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση που όλοι γνωρίζουμε και τους ανέργους που υπάρχουν θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εξορθολογήσουμε τα επιδόματα και πραγματικά εκείνοι που έχουν ανάγκη τους διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν την κοινωνική σύνταξη, αλλά δεν θα την παίρνουν κάποιοι οι οποίοι δεν την έχουν ανάγκη. Αυτό είναι πλήρως κατανοητό», πρόσθεσε.

Όλοι, συνέχισε, πάντοτε ήταν υπέρ της στόχευσης των επιδομάτων, να υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

«Το Υπουργείο και οι τεχνοκράτες υπέβαλαν μία εισήγηση. Αυτή η εισήγηση δεν είναι η τελική. Πρέπει όλοι οι κοινωνικοί εταίροι να μας υποβάλουν, να μας πουν εισηγήσεις, έτσι ώστε, στο τέλος, να μην αδικηθεί κανείς, ο οποίος πραγματικά έχει ανάγκη να παίρνει την κοινωνική σύνταξη και αυτό θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους ώστε να μην ανησυχούν. Δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης η κατάργηση της κοινωνικής σύνταξης. Είναι πρόθεση της Κυβέρνησης, όμως, όταν κάποιος δεν έχει ανάγκη την κοινωνική σύνταξη να μην την παίρνει και αυτά τα ποσά να διοχετευτούν στους ανέργους, σε αυτούς που πραγματικά σήμερα υποφέρουν», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι δεν κατατέθηκε κανένα νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι άρχισε ο κοινωνικός διάλογος από προχθές.

«Όταν κατατέθηκε η μείωση των 10 εκατομμυρίων στην κοινωνική σύνταξη, δεν υπάρχει οπουδήποτε με ποια κριτήρια θα γίνει αυτή η μείωση. Ακριβώς, αυτή η μείωση είναι θέμα το οποίο θα τύχει επεξεργασίας και σίγουρα μετά από κοινωνικό διάλογο», πρόσθεσε.

«Αντάρτικο» ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, θα καταθέσει αντιπροτάσεις η ΣΕΚ

Η απόφαση για την κοινωνική σύνταξη «μας παίρνει, δυστυχώς, πάνω από 20 χρόνια πίσω», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυριτσης, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους τόνισε ότι η ΔΕΟΚ δεν δέχεται να αγγιχθεί η κοινωνική σύνταξη, αντιδρώντας και οι δύο σε υψηλούς τόνους όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης.

Η ΣΕΚ, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Αντρέας Μάτσας, θα συζητήσει το θέμα τη Δευτέρα το απόγευμα.

Οι συντεχνίες ρωτήθηκαν, μετά την ημερίδα στην οποία έλαβαν μέρος με παρεμβάσεις τους, για το θέμα της κοινωνικής σύνταξης.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας,
σε δήλωση του, είπε ότι το θέμα της κοινωνικής σύνταξης, είναι ένα θέμα που έχει προκύψει την τελευταία στιγμή και τα συλλογικά σώματα της ΣΕΚ θα συνέλθουν τη Δευτέρα για να ληφθεί συγκεκριμένη τοποθέτηση, ενδεχομένως εναλλακτική εισήγηση σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση.

«Η στόχευση στην κοινωνική πολιτική ενδεχομένως να είναι στοιχείο που αναδεικνύει την αλληλεγγύη και ως εκ τούτου πρέπει να συζητηθεί σε αυτή τη βάση. Οι παράμετροι και το ύψος της απόδοσης της είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί μέσα από τη θεσμοθετημένη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, έτσι ώστε να μην δημιουργεί στρεβλώσεις και να μην επιβαρύνει επιπρόσθετα την κοινωνική συνοχή», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυριτσης
είπε ότι «αυτό στο οποίο κληθήκαμε να τοποθετηθούμε είναι με ποιο τρόπο αυτές οι περικοπές θα επιβαρύνουν τις δικαιούχες, γιατί στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες».

«Εμείς αυτό τον τρόπο συμπεριφοράς τον απορρίπτουμε. Εμείς θα θέλαμε να συζητήσουμε αν πρέπει να υπάρξει αυτή η συρρίκνωση και αν υπάρχουν τρόποι για να το αποφύγουμε, διότι η κοινωνική σύνταξη μπήκε σε μία εποχή με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, είχε να κάνει με εκείνες τις γυναίκες οι οποίες αφενός εργάζονταν για χρόνια στα χωράφια, στα νοικοκυριά και δικαιούταν να έχουν μια δική τους, αυτόνομη σύνταξη για να μπορούν να περάσουν τα γεράματα τους αξιοπρεπώς και αυτή η απόφαση μας παίρνει, δυστυχώς, πάνω από 20 χρόνια πίσω. Εμείς αμφισβητούμε κατά πόσο θα είναι μόνο 3.000 αυτές που θα χάσουν τη σύνταξη τους. Θα είναι περισσότερες και είναι απαράδεκτο να καθορίζεται ως στόχευση η γραμμή της φτώχιας για ένα νοικοκυριό για ένα τέτοιο δικαίωμα», συμπλήρωσε.

Το γεγονός, συνέχισε ο κ. Κυρίτσης, ότι «υπάρχουν νοικοκυριά εκατομμυριούχων που μπορεί, θεωρητικά, να δικαιούται μια γυναίκα να πάρει αυτή τη σύνταξη, δεν επιτρέπει να φτάνουμε σε αυτό το σημείο να συρρικνώνεται και να υποσκάπτεται ένα δικαίωμα που κερδήθηκε με αγώνες και που η κυπριακή κοινωνία το θεώρησε ότι ήταν δείγμα κοινωνικού πολιτισμού» .

Υπενθυμίζουμε ότι σε πρωινές δηλώσεις του ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε σε διαστρέβλωση του κοινωνικού διαλόγου. «Αντί να συζητήσουν με τους κοινωνικούς εταίρους πριν από τη λήψη απόφασης», επέκρινε την κυβέρνηση, «έρχονται εκ των υστέρων να μας ζητούν να την επισφραγίσουμε. Αυτό είναι απαράδεκτο και θα αντιδράσουμε».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους,
στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι αυτά τα 10 εκατομμύρια δεν μπορούν να βρεθούν από την κοινωνική σύνταξη ή «για μας τη σύνταξη νοικοκυράς ή αγρότισσας ή υπηρέτριας, οικογενειών και κοινοτήτων που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε αυτή η προσφορά ως αμειβόμενη εργασία, που δεν ήταν αμειβόμενη εργασία αλλά ήταν σκληρή κοινωνική και οικονομική συμμετοχή στην ανάπτυξη και ευημερία αυτού του τόπου».

«Οπότε δεν δεχόμαστε να αγγιχθεί η κοινωνική σύνταξη στο πρόσχημα και στην πρόφαση, την αστεία κατ΄ εμένα, ότι κάποιες γυναίκες έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα ή πλούτο και ως εκ τούτου πρέπει να κάνουμε στόχευση. Αυτό που προτείνεται δεν είναι στόχευση. Είναι κατεδάφιση ενός κοινωνικού δικαιώματος για χιλιάδες γυναίκες που έχουν δώσει μόχθο και στο σπίτι και στην οικογενειακή επιχείρηση και στην οικογενειακή ασχολία και τους είχε αναγνωριστεί το 1993 ότι δικαιούνται μια πολύ χαμηλή σύνταξη για να έχουν τουλάχιστον ένα δικό τους εισόδημα σε αυτό το κύκλο ζωής και στα όλα όσα πρόσφεραν», κατέληξε.

Το πρωί ο κ. Διομήδους είχε σχολιάσει πως «την ώρα που οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με συνεχείς αυξήσεις τελών και φόρων, έρχεται η κυβέρνηση να τους στερήσει τη σύνταξη». «Εμείς», πρόσθεσε, «δεν θα συνηγορήσουμε σε αυτή τη λογική και θα αντιδράσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Ψαλίδι» στην κοινωνική σύνταξη – 3.000 λιγότεροι δικαιούχοι – Ποιοι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το βοήθημα

Τι άλλο θ' ακούσουν τ' αυτιά μας; - Το κράτος έδωσε… κατά λάθος €30 εκατ. σε συντάξεις και επιδόματα!

Πέραν του 1 δις ευρώ η απώλεια στα ταμεία προνοίας και συντάξεων

Της παίρνουν το σπίτι για χρέος 534 ευρώ!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο