What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

18.01.2014 | 17:09
Τελευταία ενημέρωση: 18.01.2014 | 21:43

Πόσο επικίνδυνη είναι η εκμετάλλευση των υδρογοναναθράκων μας;

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Όπως έλεγαν οι παλιοί "κέρδη και ζημίες", κάπως έτσι μπορεί κανείς να αντιπαραβάλλει το όφελος και το κόστος που μπορεί να προκύψει από μια οποιαδήποτε επένδυση. Το ζήτημα γίνεται όμως πιο σόβαρο όταν από μια εθνικά και οικονομικά κερδοφόρο επένδυση ενδέχεται να προκύψουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που δεν πρόκειται να αφήσουν αλώβητη και την δημόσια υγεία. Μια κρατική έκθεση έρχεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τί συμβαίνει στο περιβάλλον της Κύπρου κατά την φάση εξόρυξης και μελλοντικής εκμετάλλευσης των κυπριακών ενεργειακών κοιτασμάτων

Μελέτη που εκπονήθηκε από κυβερνητική υπηρεσία φέρεται να εντοπίζει κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον από τις μεθόδους τακτικές που χρησιμοποιούν  οι εταιρείες εντοπισμού και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Οι δραστηριότητες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές κυρίως στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα στην ιδιαίτερα ευαίσθητη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.          

Σε όλα τα στάδια δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν την αναζήτηση, εξερεύνηση και εκμετάλλευση, είναι πιθανό να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. 

Εξακολουθεί να στοιχειώνει τις σκέψεις των αρμοδίων άλλωστε το σοβαρότατο ατύχημα που σημειώθηκε στον Κόλπο του Μεξικού το 2010 και το οποίο προκάλεσε τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, η οποία δημιούργησε τεράστιες καταστροφές στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, με την BP να αναγκάζεται στο τέλος από την Αμερικανική Κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη των παραλείψεών της. 

Όμως εδώ προκύπτει το ερώτημα, δύναται η Κύπρος να υπερασπιστεί σε τέτοιες ή παρόμοιες περιπτώσεις να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτές τις εταιρείες - μεγαθήρια μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας;

Εμπερειστατωμένη μελέτη του Τμήματος Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Κύπρου θέτει ερωτήματα και εισηγείται σειρά μέτρων προς αντιμετώπιση των όποιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν στις θάλασσες της Κύπρου.

Στην μελέτη, αναφέρεται ότι εφόσον υπάρξει πιστή εφαρμογή των οδηγιών που εκπονούνται για προστασία του περιβάλλοντος, των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, αλλά και των επιπρόσθετων μέτρων για μείωση διαφόρων άλλων επιζήμιων επιπτώσεων, θα αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό τυχόν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ο ανώτερος λειτουργός Περιβάλλοντος, Θεόδουλος Μεσημέρης, ανέφερε ότι η εκ των προτέρων αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι πολύ αποτελεσματικότερη από την εκ των υστέρων, επίλυση των προβλημάτων που προκαλούν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πρόληψη σε κάθε στάδιο των εξορυκτικών κυρίως δραστηριοτήτων είναι και ο σωστότερος τρόπος προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων.

Πάνω στους άξονες ενός μηχανισμού πρόληψης θα δημιουργηθούν οι απαραίτητοι μηχανισμοί που θα ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο και επόπτευση όλων των δραστηριοτήτων.

Τα προληπτικά αυτά μέτρα, σύμφωνα με τη μελέτη, αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε έργα έρευνας, αναζήτησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντάσσονται σε δύο κατηγορίες:

α.)Στα μέτρα για τις επιπτώσεις από την κανονική λειτουργία και β.) στα μέτρα για τις επιπτώσεις έκτακτων συμβάντων.

α.) Κατά τη διάρκεια των σεισμικών ερευνών οι κάτοχοι άδειας θα πρέπει να εφαρμόζουν κάποια μέτρα για να μετριάσουν τις επιπτώσεις ακουστικού τραύματος στα θαλάσσια θηλαστικά και στις χελώνες. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής της γεώτρησης, οι κάτοχοι άδειας είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν καυστήρες υψηλής απόδοσης για να ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές αέριων ρύπων, αλλά και να παρακολουθούν συνεχώς την επιφάνεια της θάλασσας για να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθεί φιλμ υδρογονανθράκων στην επιφάνειά της. Η κίνηση ελικοπτέρων και σκαφών υποστήριξης πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα και να μην εκτελούνται άσκοπες πτήσεις ή πορείες σκαφών, ώστε να μειώνονται και οι ρύποι που εκπέμπονται από αυτά, αλλά και η ενόχληση τόσο των πουλιών από τα ελικόπτερα όσο και των θαλάσσιων θηλαστικών από τα σκάφη. Επιπλέον, να αποφεύγονται πτήσεις πάνω από Ειδικές Περιοχές Προστασίας ή άλλες Σημαντικές Περιοχές Πτηνών.

β.) Στα μέτρα που αφορούν στις επιπτώσεις που θα προκύψουν από έκτακτα συμβάντα. Σύμφωνα με την μελέτη είναι απαραίτητη η εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και επειγόντων περιστατικών. Τα ειδικά σχέδια αντιμετώπισης πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα εξής περιστατικά: απώλεια ελέγχου του φρέατος, πυρκαγιές, εκρήξεις, διαφυγές υδρόθειου, διαρροές πετρελαίου ή άλλων χημικών ουσιών και απώλειες ή ανεξέλεγκτες καταστάσεις ή ζημίες στον εξοπλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος η Κύπρος να καταστεί ενεργειακό κέντρο

Ισραηλινή εταιρεία ενεγράφη στο ΧΑΚ για συνεργασία στους υδρογονάνθρακες

   Διαδώστε αυτό το άρθρο