What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

19.01.2014 | 13:49
Τελευταία ενημέρωση: 19.01.2014 | 15:38

Τα χαριστικά «δάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οδηγούν τις έρευνες και στην Κύπρο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Μέρα τη μέρα νέα στοιχεία στο φως που ξετυλίγουν ένα κουβάρι που ξεκινάει από Ελλάδα και φτάνει Κύπρο
- Τα χαριστικά δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οδηγούν τις Ελληνικές Αρχές στην Κύπρο
- Θα ανοίξουν και Κυπριακοί λογαριασμοί, κατόπιν αιτήματος της Ελληνικής Δικαιοσύνης
- Πιθανή στοιχειοθέτηση κατηγοριών για έναν Κύπριο και δύο Ελλαδίτες επιχειρηματίες
- Έρευνες για "μαύρο χρήμα" και κατά του πρωήν Διοικητού του Τ.Τ. Άγγελου Φιλιππίδη

Στις έρευνες εδώ και καιρό συμμετέχουν και οι Εποπτικές Αρχές της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες έχουν βάλει στο στόχαστρό τους δεκάδες δάνεια τα οποία δεν διέθεταν τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις και εγγυήσεις, παραβιάζοντας έτσι τις αρχές των τραπεζικών πρακτικών.

Με τα φώτα πλέον στραμμένα και στον ίδιο τον τέως Διοικητή του Τ.Τ. Άγγελο Φιλιππίδη, ο οποίος προσπαθεί να σώσει ό, τι σώζεται, άρχισε να κατονομάζει πρόσωπα και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία έχουν επί σωρεία ετών παρατυπήσει.

Ανοίγματα λογαριασμών σε Κύπρο, Βρετανία, Μαυροβούνιο και Ελβετία

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει επαρκής δικαιολόγηση των χρηματικών ποσών που βρίσκονται σε λογαριασμού του πρώην Διοικητή του Τ.Τ. ή εντοπιστούν νέα στοιχεία που να καταδεικνύουν μίζες θα υπάρξει ποινική αναβάθμιση της υπόθεσης, ενώ την ίδια στιγμή έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή για λογαριασμούς φερόμενων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση επιχειρηματιών, αλλά και άνοιγμα λογαριασμών που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες.

Παρόλο που το κουβάρι της υπόθεσης μόλις έχει ξεκινήσει να ξετυλίγεται, η σοβαρότητα των υποθέσεων αυτών έχει οδηγήσει τις δικαστικές αρχές να προβούν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων προσώπων, τόσο σε Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Όπως το newsit.com.cy είχε αποκαλύψει τρεις ήταν οι κυπριακές εταιρείες που ανήκαν στον Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα, οι οποίες φαίνεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που συγκλονίζει την Ελλάδα, ενώ η οσμή του σκανδάλου αγγίζει και τον Κύπριο εφοπλιστή Μιχάλη Έλληνα, ο οποίος μαζί με τους 2 άλλους Ελλαδίτες επιχειρηματίες έχουν στοχοποιηθεί από τις ελληνικές δικαστικές αρχές και αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες εις βάρος τους.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις εταιρείες κυπριακών συμφερόντων, αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων ανάμεσα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την εταιρεία C and C International Ανώνυμος Εταιρεία Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών. Η πρώτη σύμβαση ημερομηνίας 23 Μαρτίου 2009 για €7 εκατ. και η δεύτερη ημερομηνίας 12 Αυγούστου του ίδιου έτους για ποσό €10 εκατ.

Επίσης, εκτός από τα πιο πάνω €17 εκατ., τα οποία σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται να χρηματοδότησε εκ νέου τρεις εταιρείες των Γριβέα - Βάτισκα με επιπλέον ποσό ύψους €2,385 εκατ. για ανάπτυξη εταιρείας που θα ασχολείται με σεμινάρια και διενέργεια συνεδρίων στον τομέα της "Πράσινης Ενέργειας".

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ψάρι φαίνεται να μυρίζει από το κεφάλι, καθώς την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι δικαστικές αρχές της Ελλάδος έχουν ξεκινήσει να ερευνούν εξονυχιστικά τις κινήσεις των εταιρικών λογαριασμών του πρώην Διοικητή του Τ.Τ. Άγγελου Φιλιππίδη.

Συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο της έρευνας τοποθετείται και η εταιρεία "Master Holding AD" με έδρα το Μαυροβούνιο, την οποία ο κ. Φιλιππίδης συνδιαχειριζόταν με τον Μάριο Βαρότση, πρώην αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Τ.Τ., ο οποίος εξίσου κατηγορείται για υποθέσεις χαριστικών δανείων.

Στο κατηγορητήριο αναμένεται να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες, κατόπιν της έρευνας και άλλα μεγαλοστελέχη του Τ.Τ., ενώ ο κ. Φιλιππίδης ελέγχεται και για την πρόθεσή του να διαφύγει οριστικά από την Ελλάδα, καθώς εντοπίστηκε άδεια παραμονής ενός μηνός στην Ελβετία που του είχε παραχωρηθεί.

Για τον ίδιο προκύπτουν ποσά που δεν δικαιολογούνται, ενώ η προϊστάμενη Εισαγγελέας κ. Πόπη Παπανδρέου έχει εκκινήσει τις διαδικασίες δικαστικής συνδρομής προς τις Ελβετικές Αρχές, ζητώντας ανοίγματα λογαριασμών για ποσά που αγγίζουν τα 14 δισεκ. ευρώ.

Έτσι μετά τον πρώτο κύκλο συλλήψεων βαρύγδουπων ονομάτων, όπως του Δημήτρη Κοντομηνά, του ζεύγους Γριβέα - Βάτσικα, αλλά και του ίδιου του πρώην Διοικητή του Τ.Τ. σταδιακά αναμένεται να ακολουθήσουν εξίσου ηχηρά ονόματα, κάτι το οποίο φαίνεται στην παρούσα φάση να επιθυμεί και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος η οποία μπορεί να επωφεληθεί σαφέστατα επικοινωνιακά τις συνεχείς διώξεις για υποθέσεις διαφθοράς.

Όσο για το πως αναμένεται να κινηθεί η έρευνα προς την πλευρά της Κύπρου, ακόμα επικρατεί μια ανησυχητική νηνεμία, ίσως όπως αυτή που επικρατεί πριν ξεσπάσει μια δυνατή καταιγίδα...

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για τα ήδη εμπλεκόμενα πρόσωπα στο newsit.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέο απίστευτο σκάνδαλο με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - 14 ύποπτα δάνεια άνω των 100 εκ. ευρώ σε εταιρείες ακινήτων μέσω offshore
 
Μην τους είδατε…! Άφαντοι Γριβέας – Βάτσικα που έμπλεξαν κυπριακές εταιρείες στο σκάνδαλο Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Με υπόμνημα απολογήθηκε ο Δημήτρης Κοντομηνάς - Ανακριτής και εισαγγελέας αποφασίζουν για την τύχη του

Ποιες κυπριακές εταιρείες εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών [pics, vid]
  2. Ελλαδίτης πίσω από τα «πειρατικά» με «πλοκάμια» σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ολλανδία - Πως δρούσε η high-tech συμμορία
  3. Πάφος: Σύλληψη 30χρονου για ναρκωτικά - Τί έδειξαν οι έρευνες στο σπίτι του
  4. ΟΠΑΠ Κύπρου: «Πράσινο» φως για ακύρωση έρευνας στα γραφεία
  5. Τριμερής Σύνοδος Κύπρος - Ελλάδα - Ιορδανία: Υπογράφονται συμφωνίες
  6. Τρίτη σύλληψη ενός 29χρονου για τις εκρήξεις σε κατοικίες στην Πάφο - Καταζητείται ακόμα ένας 24χρονος