What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

20.01.2014 | 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 20.01.2014 | 11:38

Τα ψυγεία που... στέλνουν μηνύματα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Αφού οποιεσδήποτε «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές -και όχι μόνο οι υπολογιστές ή τα κινητά τηλέφωνα- μπορούν πια να πέσουν θύματα χάκερ, είναι δυνατό ακόμα και οι συσκευές της κουζίνας να αξιοποιηθούν από τους τελευταίους ως εργαλεία μιας «κυβερνο-επίθεσης». 

Το ζήτημα της παραβίασης των πολύ πιο ευάλωτων συσκευών στο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» έρχεται στο προσκήνιο, καθώς όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρία κυβερνο-ασφάλειας Proofpoint, ανακάλυψε για πρώτη φορά ένα ψυγείο, το οποίο έστελνε στο διαδίκτυο ανεπιθύμητα και κακόβουλα ηλεκτρονικά μηνύματα (spam).

Στην επιθετική διαδικτυακή «καμπάνια», που ενορχήστρωσαν οι χάκερ, το ψυγείο συμμετείχε ανάμεσα σε πάνω από 100.000 άλλες συσκευές που απάρτιζαν το εν λόγω κακόβουλο δίκτυο (botnet). Η επίθεση -πιθανώς η πρώτη αποδεδειγμένη επίθεση που συμπεριλαμβάνει το «Ίντερνετ των Πραγμάτων» με τη σχεδόν ανύπαρκτη κυβερνο-ασφάλειά του- είχε ως στόχο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δρομολογητές, «έξυπνες» τηλεοράσεις κ.α.

Ο καταιγισμός των ανεπιθύμητων μηνυμάτων διήρκεσε μεταξύ 23 Δεκεμβρίου 2013 και 6 Ιανουαρίου 2014 και έρχεται τώρα στο φως, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο. Υπολογίζεται ότι στάλθηκαν περίπου 750.000 κακόβουλα μηνύματα "spam", η διαδικτυακή διαδρομή των οποίων πέρασε μέσα από παραβιασμένες συσκευές όπως το «έξυπνο» ψυγείο.

Οι ειδικοί αναλυτές της Proofpoint εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 25% αυτών των μηνυμάτων-«δόλωμα» δεν πέρασαν καθόλου μέσω των παραδοσιακών διαύλων (ηλεκτρονικών υπολογιστών ή «έξυπνων» τηλεφώνων). Αντίθετα, το κακόβουλο λογισμικό σε μεγάλο βαθμό εγκαταστάθηκε και διοχετεύτηκε μέσω άλλων «έξυπνων» συσκευών, όπως οι «λευκές» συσκευές της κουζίνας και τα συστήματα οικιακών πολυμέσων (home multi-media) που συνήθως είναι συνδεδεμένα με τηλεοράσεις.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των συσκευών δεν γνώριζαν ότι οι συσκευές τους είχαν ενταχθεί στο κακόβουλο δίκτυο και είχαν «αξιοποιηθεί» από αυτό για την αποστολή των ανεπιθύμητων μηνυμάτων σε άλλους χρήστες και επιχειρήσεις-στόχους. Καμία συσκευή που είχαν παραβιάσει οι χάκερ, δεν απέστειλε περισσότερα από δέκα τέτοια μηνύματα, ώστε να γίνει πιο δύσκολο το «μπλοκάρισμα» της κυβερνο-επίθεσης.

Ο επικεφαλής ασφαλείας της Proofpoint Ντέηβιντ Νάιτ προειδοποίησε ότι τέτοιες επιθέσεις θα γίνουν συχνότερες στο μέλλον, καθώς οι συσκευές ενός σπιτιού γίνονται ολοένα πιο «έξυπνες» και διασυνδέονται στο διαδίκτυο. «Πολλές από αυτές τις συσκευές, στην καλύτερη περίπτωση, έχουν χαμηλό επίπεδο προστασίας και οι καταναλωτές ουσιαστικά δεν έχουν κανένα τρόπο να ανιχνεύσουν ή να διορθώσουν τις ‘μολύνσεις', όταν αυτές συμβαίνουν» τόνισε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ NEWSIT


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προσοχή! Χακάρουν έξυπνες συσκευές

Οι Anonymous UK χάκεψαν ιστοσελίδα ακροδεξιάς οργάνωσης, βγάζοντας στη δημοσιότητα τα δεδομένα τους

Για έκρηξη στον Λευκό Οίκο και τραυματισμό του Ομπάμα έγραψαν Χάκερς μέσω του Assosiated Press

Χάκερς “χτύπησαν” το Χόλιγουντ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Τρία χρόνια έτρωγα μόνο μακαρόνια με κέτσαπ! Δεν είχα κουζίνα, ψυγείο, κρεβάτι»
  2. «Άδεισαν» σπίτι στην Ορόκλινη: Κυνηγετικό, χρυσαφικά και ηλεκτρικές συσκευές η λεία των ληστών
  3. Εννιά τροφές που έχουν καλύτερη γεύση όταν μένουν ΕΚΤΟΣ ψυγείου!
  4. Τρόμος στην Apple! Σοβαρό κενό ασφαλείας στα Mac!
  5. Κίνδυνος από τα παγάκια που φτιάχνει το ψυγείο – Τι πρέπει να ξέρετε!
  6. Προσοχή! Επικίνδυνο μήνυμα-σπαμ από το «Τμήμα Φορολογίας»