What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

20.01.2014 | 13:56
Τελευταία ενημέρωση: 20.01.2014 | 15:18

Βίκτωρας Παπαδόπουλος: Στοχευμένη η κοινωνική σύνταξη - Αντιδράσεις κομμάτων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η κοινωνική σύνταξη, η οποία καθιερώθηκε επί της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ, πρέπει να παρέχεται κατά τρόπο στοχευμένο, ώστε να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διέρχεται ο τόπος, οι εξοικονομήσεις είναι και επιβεβλημένες και αναγκαίες, είπε ότι η Κυβέρνηση κινείται σε αυτό το πλαίσιο, ούτως ώστε να μπορέσει να ωφεληθεί ο κυπριακός λαός.

«Η κοινωνική ευαισθησία και η έγνοια της Κυβέρνησης για τους συνταξιούχους, για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού, για τους άνεργους, είναι δεδομένη. Σε αυτό το πλαίσιο θέλει να διαχειριστεί τους ελάχιστους πόρους που αυτή τη στιγμή διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να μπορούν να ωφεληθούν από το κράτος πρόνοιας εκείνοι που πραγματικά το έχουν ανάγκη, δηλαδή να γίνει στόχευση», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Υπέδειξε ότι η Κυβέρνηση «παρέλαβε άδεια ταμεία, παρέλαβε μια Κύπρο εκτός αγορών εδώ και τρία χρόνια και προσπαθεί να φέρει σε τέτοια κατάσταση τα δημόσια οικονομικά, ώστε να μπορεί το κράτος στο μέλλον να ασκεί την κοινωνική πολιτική που πρέπει».

«Θα πρέπει να φέρουμε το κράτος σε τέτοιο σημείο που να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα, που οι συνθήκες να του επιτρέψουν να μπει ξανά στις αγορές για να μπορέσει μέσω του δανεισμού να δραστηριοποιείται και σε αυτό το πλαίσιο το θέμα της κοινωνικής σύνταξης το αντιμετωπίζουμε με πολλή ευαισθησία», συνέχισε.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι η κοινωνική σύνταξη καθιερώθηκε επί της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΔΗΚΟ – ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι η ευαισθησία της Κυβέρνησης είναι δεδομένη.

Αυτό που συζητούμε τώρα, εξήγησε, είναι πώς με το δικαιότερο δυνατό τρόπο να προστατευθούν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και να παρέχεται η κοινωνική σύνταξη κατά τρόπο στοχευμένο.

«Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάποιοι πρέπει να κάνουν θυσίες. Τι προτιμούν κάποιοι; Να παίρνουν εκατομμυριούχοι ή πολύ εύποροι αυτή την κοινωνική σύνταξη και τη στερηθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη;» διερωτήθηκε.

Χαρακτήρισε παράλληλα άδικη την όποια κριτική ασκείται επί του θέματος.

«Επειδή ακούγεται πολλή κριτική από κάποιους, οι οποίοι είχαν τη διακυβέρνηση της χώρας και οι οποίοι έπρεπε να φροντίσουν ώστε το κράτος να μπορεί να ασκεί τον κοινωνικό του ρόλο και την κοινωνική του πολιτική και δεν το έπραξαν και άφησαν το κράτος να φτάσει σε αυτό το σημείο, θέλω να πω ότι η κριτική αυτή είναι εξαιρετικά άδικη», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αντιδράσεις κομμάτων

Για «άδικη και ισοπεδωτική φιλοσοφία» της Κυβέρνησης έκανε λόγο σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της κοινωνικής σύνταξης κάλεσε τους κυβερνώντες «να πάψουν να ενεργούν ως τροϊκανότεροι των τροϊκανών».

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι «η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο μιας άδικης και ισοπεδωτικής φιλοσοφίας μέσα από την οποία στοχοποιούνται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Από πλευράς της η ΔΕΟΚ, εκφράζει την αντίίθεση της και την έντονη δυσαρέσκεια της για την “αυθαίρετη και αντικοινωνική”, όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση της Κυβέρνησης να περιορίσει το δικαίωμα της Κοινωνικής Σύνταξης, η οποία αποτελεί όπως τονίζει τουλάχιστον πρόκληση να αποκόπτονται επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας και να οδηγούνται χιλιάδες πολίτες στην εξαθλίωση, όταν ο πλούτος εξακολουθεί να φοροδιαφεύγει και οι μεγάλες επιχειρήσεις να καταγράφουν κέρδη ρεκόρ.

«Η Κοινωνική Σύνταξη αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα το οποίο παραχωρείται σε ανασφάλιστες γυναίκες σαν αναγνώριση των πολύτιμων κοινωνικών και οικονομικών υπηρεσιών που προσέφεραν στον τόπο μας» αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΔΕΟΚ, υποδεικνύοντας ότι «ο περιορισμός του δικαιώματος της Κοινωνικής Σύνταξης αποτελεί συνέχεια της πολιτικής υποβάθμισης του κράτους κοινωνικής πρόνοιας που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αποφάσισε να αποδομήσει υπό το πρόσχημα της διάσωσης της οικονομίας και της εφαρμογής του μνημονιακού προγράμματος».

Αντίθετα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε ανακοίνωση τονίζει ότι η κοινωνική σύνταξη είναι μια κοινωνική κατάκτηση και ως τέτοια εμείς θεωρούμε ότι είναι εκτός συζήτησης η κατάργηση της κοινωνικής σύνταξης.

Δεύτερον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτή η κοινωνική κατάκτηση υιοθετήθηκε και υλοποιήθηκε το 1995. Μετά από αίτημα όλων των γυναικείων οργανώσεων αλλά και με έμπρακτη επίδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας της διακυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη.

Το τρίτον, είναι ότι όλοι συμφωνούμε πως για να είναι κοινωνικά δίκαιες οι οποιεσδήποτε κοινωνικές παροχές πρέπει να είναι στοχευμένες. Εάν τα €336 ευρώ τα παίρνει και μια οικοκυρά η οποία δεν έχει οποιοδήποτε άλλο εισόδημα αλλά την ίδια ώρα παίρνει €336 και η πολυεκατομμυριούχα οικοκυρά που δεν είχε ποτέ ανάγκη να δουλέψει στη ζωή της και να βάζει κοινωνικές ασφαλίσεις, αυτό δημιουργεί μια μεγάλη κοινωνική αδικία. Άρα, δεν θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική ή υπάρχει πολιτικό κόμμα που θα διαφωνούσε σε αυτήν την αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζέτα Αιμιλιανίδου: Αν δεν στοχευθεί η κοινωνική σύνταξη θα ξεμείνουμε από χρήματα - Υπέρ της στόχευσης το ΔΗΚΟ

Χασάπης: Σύντομα σαφής μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων - Σταθεροποιείται το σύστημα

Τράπεζα Κύπρου: Πονοκέφαλος τα γραμμάτια που λήγουν

Σε ποινική δίωξη του Δημητριάδη προχωρεί ο Γενικός Εισαγγελέας

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Πρωτιά Αναστασιάδη και στους δύο γύρους - Παγιώνεται στην δεύτερη θέση ο Μαλάς
  2. Κατεχόμενα: Προς τετρακομματική «κυβέρνηση» - Τα σενάρια για «πρωθυπουργό» και «υπουργεία»
  3. Προεδρικές Εκλογές: Ανατροπές στην δημοσκόπηση του Alpha - Ανηλεής μάχη Μαλά - Νικόλα για το εισιτήριο του Β' γύρου
  4. Κατεχόμενα: Αύριο παραιτείται η «κυβέρνηση» Οζγκιουργκιούν
  5. Γ.Γ. ΑΚΕΛ μετά την δημοσκόπηση Alpha: Το επιτελείο Παπαδόπουλου χάνει το έδαφος κάτω απ' τα πόδια του
  6. Κατεχόμενα: Μισόλογα Ακιντζί για νέα «κυβέρνηση» - Σενάριο για τετρακομματική