What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

20.01.2014 | 14:18
Τελευταία ενημέρωση: 20.01.2014 | 15:18

Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου για Κυπριακό – «Εκτενές ή λακωνικό ανακοινωθέν, σημασία έχει να επαναρχίσει ο διάλογος» δήλωσε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου συγκαλεί για την Παρασκευή το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, στη σύνοδο θα συνεχιστεί η συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου.

Κάλεσε παράλληλα την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν την αναγκαία βούληση που θα αποδεικνύει εκ των προτέρων ότι θα μπούμε σε ένα διάλογο που θα οδηγήσει σε προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.
Ο Αν. ΚΕ ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τα μέλη του ΕΣ για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Ο κ. Παπαδόπουλος, ερωτηθείς κατά πόσο είναι πιθανόν να προσκληθούν οι δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη, είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», προσθέτοντας πως «υπάρχει η δεδηλωμένη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να εξευρεθεί εκείνο το κοινό ανακοινωθέν που να μας επιτρέψει να μπούμε με προοπτικές σε αυτό το διάλογο».

«Θέλουμε την επίλυση του Κυπριακού, θέλουμε οι συνομιλίες να πετύχουν, για αυτό θέλουμε να διασφαλίσουμε από την αρχή ότι αυτός ο διάλογος θα έχει προοπτικές επιτυχίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι «διαβουλεύσεις συνεχίζονται, δεν έχουν σταματήσει, για αυτό και ο κ. Ντάουνερ επισκέφθηκε την Κύπρο, δεν έκρινε σκόπιμο να δει τους δύο ηγέτες είδε όμως τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών και έχουν ανταλλάξει πολλές απόψεις».

Σε ερώτηση γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά προκρίνει ένα λακωνικό κοινό ανακοινωθέν με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ για τέσσερις μήνες επιδίωκε συμφωνία επί εκτενούς ανακοινωθέντος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτό που προκρίνεται είναι ένα: να επαναρχίσει ο διάλογος το συντομότερο δυνατόν και αυτό είναι η επιθυμία και η σθεναρή πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, για εμπλοκή σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας του χρόνου».

Σημείωσε ότι θα πρέπει την ίδια ώρα να διασφαλίζουμε ότι αυτός ο διάλογος θα έχει προοπτικές κατάληξης.
«Δεν θα είναι ένας διάλογος από τα ίδια, ένας διάλογος κωφών, ένας διάλογος που δεν οδηγεί πουθενά και που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στον κυπριακό λαό από ό,τι να λύνει προβλήματα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε», επισήμανε.

Ο Αναπληρωτής ΚΕ τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει σταματήσει καθόλου τις προσπάθειες του για τη δημιουργία αυτών των συνθηκών που θα μας επιτρέψουν να μπούμε σε ένα διάλογο, όπου πραγματικά και τα δύο μέρη θα εμπλακούν με πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού και όχι για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μιας μελλοντικής απόσχισης.

Σημείωσε περαιτέρω ότι «αυτή την ώρα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε – και αυτό είναι πρόσκληση/πρόκληση προς την τουρκοκυπριακή πλευρά και προς την Άγκυρα – είναι η Κύπρος να γίνει ένας τόπος ειρήνης, ένας τόπος που θα μπορέσει να διαδραματίσει τον καθοριστικό του ρόλο μέσα στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή μας, και αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, όπως και η τάχιστη επίλυση του Κυπριακού».

Άρα, κατέληξε, θα πρέπει η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν την αναγκαία βούληση που θα αποδεικνύει εκ των προτέρων ότι θα μπούμε σε ένα διάλογο που θα οδηγήσει σε προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυπριακό: Παρασκήνιο με παρεμβάσεις ΗΠΑ και ΟΗΕ για να ανατραπεί το αδιέξοδο

Κυπριακό: Βενιζέλος – Κέρι «στη γραμμή Λευκωσίας» – Λύση στη βάση μίας κυριαρχίας, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Έρογλου: Ντροπή της ανθρωπότητας τα εμπάργκο κατά Τουρκοκυπρίων – Απίστευτη πρόκληση με τουρκικές «πλάτες»

Φωτιές βάζει ο Έρογλου στο Κυπριακό: «Το δίκαιο είναι με το μέρος μας!»

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές: Το μανιφέστο του κόμματος «Εγώ ο Πολίτης»
  2. Προεδρικές Εκλογές - «Πυρά» Μαλά κατά Παπαδόπουλου: «Δεν δέχομαι μαθήματα αξιοπιστίας»
  3. Καμία αναφορά στο Κυπριακό από Γκουτέρες στις τοποθετήσεις του στη Γεν. Συνέλευση και σε διάσκεψη Τύπου
  4. Προεδρικές Εκλογές - Παπαδόπουλος: «Τον Φλεβάρη θα κουρέψουμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη»
  5. Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη υποψηφίου Προέδρου Χρ. Χρίστου: Ικανοποιημένος με την 4η θέση στις Προεδρικές [vid]
  6. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προς το συμφέρον και της Άγκυρας να αποφασίζουν οι Κύπριοι για τους εαυτούς τους