What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 21.01.2014 | 12:48

Εζεκίας Παπαϊωάννου: Το τρένο που τον οδήγησε στον Ισπανικό Εμφύλιο…

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

H 17η Ιουλίου 1936 καταγράφεται στην παγκόσμια ιστορία ως η ημερομηνία της επίσημης έναρξης του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Τα αντιπαρατιθέμενα στρατόπεδα αποτελούνται από τους Ισπανούς εθνικιστές υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο και τις Δημοκρατικές Δυνάμεις με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Β΄ Ισπανικής Δημοκρατίας Μανουέλ Αθάνια.

Η Κύπρος δίνει το παρών της σε αυτό το προοίμιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη συμμετοχή περίπου 60 Κυπρίων που εντάχθηκαν εθελοντικά στις Διεθνείς Ταξιαρχίες των Δημοκρατικών.Οι περισσότεροι ήταν μετανάστες από τις ΗΠΑ και την Αγγλία και είχαν φύγει από την Κύπρο εξαιτίας των καταπιεστικών μέτρων οου επέβαλε η Παλμεροκρατία.

Ανάμεσα τους και ο Εζεκίας Παπαϊωάννου [1908-1988], ο μετέπειτα Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ επί σχεδόν 40 χρόνια, ο οποίος τραυμαστίστηκε κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων του Ισπανικού Εμφυλίου και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Λονδίνο.Πώς όμως στρατολογήθηκε στις Διεθνείς Ταξιαρχίες και πώς μεταφέρθηκε στην Ισπανία το περιγράφει ο ίδιος στα «Ενθυμήματα της ζωής μου» (Λευκωσία, 1988), σε μια ιστορική αυτοβιογραφική μαρτυρία:

«… Σε μια διαδήλωση που έγινε στο Λονδίνο προς υποστήριξη των Ισπανικών Δημοκρατικών Δυνάμεων ρίχτηκε ψιθυριστά το σύνθημα για εθελοντές. Σε λίγες μέρες, ο Μιχαλάκης Οικονομίδης, ο Τόνυ Θεοδούλου και εγώ ξεκινήσαμε για την Ισπανία μέσω Γαλλίας. Στο Παρίσι, έπρεπε να περάσουμε από κάποια διεύθυνση, για να διευθετηθεί η παράνομη είσοδός μας στην Ισπανία.

Από το Παρίσι μεταφερθήκαμε σιδηροδρομικώς στη γαλλική πόλη Περπινιάν, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά σύνορα της Γαλλίας με την Ισπανία. Από την Περπινιάν μεταφερθήκαμε με λωφορείο σε ένα απομακρυσμένο σπίτι που έμοιαζε μάλλον με αχυρώνα. Σ’ αυτό το σπίτι μας εξέτασε Γάλλος γιατρός για να διαπιστώσει ότι είμαστε υγιείς και κατά τις αυγινές ώρες περάσαμε τα σύνορα προς την Ισπανία. Η πρώτη πολίχνη στην οποία μεταφερθήκαμε μετά την είσοδό μας στην Ισπανία ήταν το Ματρικέρας, στην Καταλωνία. Εκεί υπήρχε ένα είδος στρατοπέδου διαμετακόμισης και την επομένη φθάσαμε σιδηροδρομικώς στη Βαρκελώνη. Η συγκίνησή μας στο σταθμό της Βαρκελώνης δεν περιγράφεται. Εκεί, στη σιδηροδρομική αποβάθρα μας υποδέχθηκαν οι Ισπανικές Δημοκρατικές Αρχές με επικεφαλής μια φιλαρμονική του δημοκρατικού στρατού που παάνιζε δημοκρατικά εμβατήρια.Από το σιδηροδρομικό σταθμό της Βαρκελώνης ξεκινήσαμε όλοι οι εθελοντές της Διεθνούς Ταξιαρχίας σε στρατιωτικό σχηματισμό και με επικεφαλής τη φιλαρμονική διασχίσαμε τους κεντρικούς δρόμους της Βαρκελώνης υπό τα χειροκροτήματα των Καταλανών, που περνούσαν στους δρόμους και πήγαμε στους στρατώνες του Δημοκρατικού Στρατού.

Την επομένη ξεκινήσαμε και πάλιν σιδηροδρομικώς για τη βάση της διεθνούς ταξιαρχίας, που ήταν η πόλη Αλπαθέτε ανάμεσα Μαδρίτης και Βαλένθιας. Δε θμάμαι την απόσταση από τη Βαρκελώνη, όμως το ταξίδι κράτησε περίπου 24 ώρες γιατί το τραίνο πήγαινε με ταχύτητα μόλις 25 μίλια την ώρα και σταματούσε σ’ όλους τους ενδιάμεσους σιδηροδομικούς σταθμούς. Ο λόγος ήταν γιατί η μηχανή του σιδηροδρόμου έκαιε ξύλα και και όχι κάρβουνε, που δεν υπήρχαν.

Θυμάμαι μάλιστα ότι πολλές φορές κατεβαίναμε από το τραίνο και κόβαμε φρούτα από τα δένδρα στη διαδρομή και πάλιν προφθάναμε το τραίνο. Πολλά αστεία λέγονταν ανάμεσα στους εθελοντές της Διεθνούς Ταξιαρχίας για την ταχύτητα του τραίνου μας. Τελικά φτάσαμε στη βάση της Διεθνούς Ταξιαρχίας, το Αλπαθέτε.

Όλοι οι εθελοντές της ταξιαρχίας κάθε πρωί έμπαιναν στο στάδιο της πόλης και εκεί σε στρατιωτικούς σχηματισμούς χαιρετούσαμε τη σημαία της Δημοκρατικής Ισπανίας και τραγουδούσαμε τη Διεθνή. Αυτό ήταν μια πολύ συγκινητική εμπειρία γιατί οι εθελοντές της Διεθνούς Ταξιαρχίας, που προέρχονταν από διάφορες χώρες, τραγουδούσαν τη Διεθνή στη δική τους γλώσσα».


Ομάδα Κυπρίων εθελοντών στον Ισπανικό Εμφύλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο Τσε Γκεβάρα μιλούσε για την Κύπρο - VIDEO

Όταν ο Γιούρι Γκαγκάριν «προσγειωνόταν» στην Λευκωσία - VIDEO

Ημερολόγιο αιχμαλώτου 1974: Η συγκλονιστική μαρτυρία από τις τουρκικές φυλακές μέχρι την απελευθέρωση

Ένα ημερολόγιο αφιερωμένο στον Στάλιν από το... Πατριαρχείο Μόσχας! (ΦΩΤΟ)

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές 2018: Πού ψηφίζεις εύκολα και γρήγορα με τη βοήθεια της τεχνολογίας
  2. Τζίμης Πανούσης: Ο «αποχαιρετιστήριος» στίχος και τα «τελευταία» του λόγια!
  3. Μαλάς: Θα πολιτευτούμε με σοβαρότητα και σεβασμό προς τη διαφορετική άποψη
  4. Τζίμης Πανούσης: Τα πρώτα βήματα, οι «Μουσικές Ταξιαρχίες» και η μεγάλη διαμάχη με τον Γιώργο Νταλάρα
  5. Υποψήφιος Πρόεδρος κάλεσε το ΑΚΕΛ σε συγκέντρωσή του - «Δεν θα έρθουμε» [pic]
  6. Παπαδόπουλος και Λιλλήκας στα «χαρακώματα» για την εξαγορά υποψηφιότητας - «Αγνωμοσύνη» για τα «15 λεπτά δημοσιότητας»