What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

21.01.2014 | 15:35
Τελευταία ενημέρωση: 21.01.2014 | 17:25

Μένει ή φεύγει από το ΧΑΚ η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου; – Ώρα καθοριστικών αποφάσεων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-ΕΚ: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια
-Η αναστολή λήγει τέλος του μήνα
-Αξιόγραφα: Θα αναλάβει το διαιτητικό δικαστήριο

Η αναστολή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου ήδη μετρά 9 μήνες (εκπνέει τέλος Ιανουαρίου) ενώ είναι περιορισμένα τα περιθώρια να διατηρηθεί για μακρύ χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου.

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου η κ. Καλογήρου είπε ότι «η αναστολή διαπραγμάτευσης για εννέα μήνες των τίτλων ενός εκδότη είναι πρωτάκουστο αλλά είναι και ιδιάζουσες οι συνθήκες που αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε για τόσο μεγάλο διάστημα ένα εκδότη».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η δέσμευση που είχε η ΕΚ για την αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2014 ήταν για να εκδοθούν όλες οι περιοδικές πληροφορίες που χρωστούσε η εταιρεία προς τους επενδυτές κάτι που έχει κάνει, εκδίδοντας μέχρι και τα οικονομικά αποτελέσματα για το ενιάμηνο.

Η Τρ. Κύπρου απομένει να υποβάλει στην ΕΚ το Ενημερωτικό Δελτίο για την εισαγωγή των νέων τίτλων της στο ΧΑΚ, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις νέες εργασίες που έχει αναλάβει (μετά την απορρόφηση της Λαϊκής Τράπεζας), τα τελευταία οικονομικά της αποτελέσματα, τις προοπτικές και τους κινδύνους, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, μετά τη συνάντηση, το Συμβούλιο της Επιτροπής θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα έχει ενώπιον του δύο επιλογές: Είτε θα επεκτείνει την αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων της τράπεζας για μια λογική χρονική περίοδο είτε θα διαγράψει την τράπεζα από το ΧΑΚ. Δεν έχει άλλη επιλογή του Συμβούλιο της Κεφαλαιαγοράς.

Το θέμα της επιστροφής στο ΧΑΚ, της μετοχής της Τρ. Κύπρου θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση της ηγεσίας της Τράπεζας με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Παρασκευή.

Αξιόγραφα


Σε σχέση με τα θέματα παραπλανητικής προώθησης αξιογράφων, η κ. Καλογήρου είπε ότι η ΕΚ πήρε την πρωτοβουλία να αναμιχθεί ενεργά στα πλαίσια του γενικότερου ρόλου της για την προστασία των επενδυτών και διαμόρφωσε και υπέβαλε εισήγηση για την εξώδικη επίλυση των διαφορών μέσω διαιτητικών δικαστηρίων.

Ανέφερε ότι το σχετικό Νομοσχέδιο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και πρόσθεσε ότι η τελευταία εξέλιξη στο θέμα αυτό είναι η σύσταση επιτροπής που απαρτίζεται από την ΕΚ, την Κεντρική Τράπεζα και την Γενική Εισαγγελία για να βοηθήσει στην κατάρτιση του διαιτητικού δικαστηρίου που θα αναλάβει να εξετάσει τις καταγγελίες από τους κατόχους αξιόγραφων.

«Μέχρι τον Φεβρουάριο ελπίζουμε να έχουμε ένα προσχέδιο αυτού του διαιτητικού δικαστηρίου και σίγουρα θα είναι πιο εύκολο για κάποιον να αποταθεί εκεί παρά στα κανονικά δικαστήρια γιατί θα διεκπεραιώνει υποθέσεις που αφορούν μόνο θέματα αξιογράφων», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το ποιος θα καταβάλει αποζημιώσεις σε ένα επενδυτή, η κ. Καλογήρου είπε ότι αυτό είναι θέμα της Τράπεζας Κύπρου και της «κακής» Λαϊκής Τράπεζας, που εξακολουθεί να υφίσταται.

Έρευνες


Αναφορικά με τις έρευνες που διεξάγει η ΕΚ, η κ. Καλογήρου είπε ότι διερευνά καταγγελίες που έχει δεχθεί για παράβαση του νόμου για την χειραγώγηση της αγοράς από εκτελεστικό στέλεχος κυπριακής τράπεζας, προσθέτοντας ότι "για τη διερεύνηση αυτή συνεργαζόμαστε με την εποπτική Αρχή της Γερμανίας διότι ενδεχομένως να εμπλέκεται και γερμανική τράπεζα στην υπόθεση".

Εξήγησε ότι είναι μια καταγγελία που έγινε ταυτόχρονα τόσο στην ΕΚ της Κύπρου όσο και στην ΕΚ της Γερμανίας που αφορά "κάποια προϊόντα που διατεθήκαν από την γερμανική τράπεζα Commerzbank και είναι εμπλεκόμενα κάποια στελέχη και η Λαϊκή Τράπεζα" και πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό "μπορεί να ζητηθεί και συνδρομή από το FCA (Financial Conduct Authority) της Βρετανίας", το οποίο έχει την εξουσία να ρυθμίζει συμπεριφορές που σχετίζονται με την εμπορία χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Η Πρόεδρος της ΕΚ είπε ότι ο νόμος της χειραγώγησης, όταν προκύψουν παραπλανητικά στοιχεία, κάνει αναφορά και για ποινικές ευθύνες σε αξιωματούχος ή σε Διοικητικούς Συμβούλους.

Ανέφερε ότι οι υπόλοιπες έρευνες σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα συνεχίζονται μέσα στο 2014 και αφορούν ενδεχόμενες παραπλανητικές δηλώσεις ή/και στοιχεία στους λογαριασμούς και τα ενημερωτικά δελτία των προηγούμενων χρόνων (προβλέψεις για δάνεια που είχαν παραχωρηθεί, προβλέψεις σχετικά με τις επενδύσεις σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και προβλέψεις σχετικά με τις υπεραξίες σε περιουσιακά στοιχεία), προσθέτοντας ότι από τις έρευνες αυτές είναι πιθανό να προκύψουν και ποινικές ευθύνες.

Αναφορικά με τις έρευνες που έγιναν το 2013, η κ. Καλογήρου είπε ότι η Επιτροπή διερεύνησε μεγάλο αριθμό υποθέσεων που σχετίζονταν με το τραπεζικό σύστημα, με σκοπό να επιτευχθεί πλήρης διαφάνεια και να αποδοθούν ευθύνες ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να ανακτήσει την αξιοπιστία του, προσθέτοντας ότι από τις έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί, έχουν επιβληθεί συνολικές διοικητικές κυρώσεις της τάξης των €850.000, τόσο στον εκδότη όσο και στα μέλη του ΔΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Δράση σε έξι μέτωπα το 2014

Διαβάστε τους 9 «τυχερούς» που εξαιρέθηκαν από Bail in – Ενστάσεις Τρόικα για περισσότερους

Πίστωση χρόνου ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας – Εργαζόμαστε σιωπηρά

   Διαδώστε αυτό το άρθρο