What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

21.01.2014 | 20:03
Τελευταία ενημέρωση: 21.01.2014 | 20:09

Χ. Γεωργιάδης: Χρειάζονται βελτιώσεις στο σχέδιο εθελούσιων αποχωρήσεων της CYTA

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης των υπαλλήλων της CYTA θα πρέπει να βελτιωθεί με τρόπο που να ικανοποιεί και κάποιους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί σε επίπεδο Βουλής, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν αυτές οι βελτιώσεις με ευθύνη βεβαίως του Διοικητικού Συμβουλίου», ανέφερε ο Υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από την πρώτη συνάντησή του την Τρίτη με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της CYTA.

Εξάλλου ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα έχει συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της CYTA το ερχόμενο Σάββατο. Μοναδικός στόχος της συνάντησης, ανέφερε, είναι να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία της αποκρατικοποίησης θα υλοποιηθεί με έναν τρόπο που θα μεγιστοποιεί το όφελος για την οικονομία στο σύνολό της αλλά και τον οργανισμό ειδικότερα, έναν τρόπο που να περιορίζει τους όποιους κινδύνους και να καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες ειδικά των εργαζομένων.

Το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, το οποίο έχει εγκριθεί από την Κυβέρνηση, τέθηκε στη Βουλή για αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €9,5 εκατ. για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του για αποχώρηση 150 υπαλλήλων. Ωστόσο κόμματα εκφράζουν επιφυλάξεις αναφορικά με το ύψος αποζημίωσης που θα λαμβάνουν όσοι υπάλληλοι επιλέξουν να αποχωρήσουν, θεωρώντας το πολύ υψηλό.

Ερωτηθείς κατά πόσοΝ η εθελούσια αποχώρηση θα πρέπει να ακολουθηθεί και από άλλους οργανισμούς, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν θεωρεί ότι μπορούν να γίνουν γενικεύσεις αλλά τέτοια ζητήματα θα πρέπει να εξετάζονται περίπτωση κατά περίπτωση στη βάση πολύ μετρήσιμων κριτηρίων και δεδομένων.

Ερωτηθείς για το πού βρίσκεται το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και για το πότε θα είναι έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι έτοιμο και ίσως να υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο. Ανέφερε παράλληλα ότι η επιθυμία της Κυβέρνησης είναι όπως και αυτό το ζήτημα, όσο κι αν είναι διαδικαστικό παρά ουσιαστικό, το χειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για να πράξει κάτι τέτοιο θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ακόμη. Θα πρέπει είπε, να ολοκληρωθεί ο εσωτερικός προβληματισμός μεταξύ Υπουργείων αλλά και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

«Μια μικρή καθυστέρηση θεωρώ πως δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι δεν θα ξεφύγουμε από το γενικότερο χρονικό πλαίσιο», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα ζητήσει το Υπουργείο νέα χρονοδιαγράμματα, απάντησε αρνητικά, αναφέροντας ότι αντιθέτως τα χρονοδιαγράμματα όπως έχουν αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ισχύουν και αν υπάρξει μια ολιγοήμερη καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου δεν μεταβάλλονται τα χρονοδιαγράμματα.

Αναφορικά με τη συνάντηση με το νέο ΔΣ της CYTA, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι συζητήθηκαν κάποια ζητήματα τα οποία βρίσκονται πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη του ΔΣ.

«Είναι καλά γνωστό πως αυτό που συνέβη στη CYTA τα τελευταία χρόνια ισοδυναμούσε με μια λεηλασία. Δεν ήταν απλώς μια κακοδιαχείριση, ήταν πιθανώς μια σειρά από πράξεις εγκληματικές, οι οποίες πέραν από τις προσωπικές ευθύνες εγείρουν χωρίς αμφιβολία και ένα ζήτημα θεσμικής ανεπάρκειας, προβληματικών διαδικασιών, τις οποίες με ικανοποίηση μπορώ να πω πως το νέο ΔΣ έχει αποφασίσει ήδη τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι θεσμικές διαδικασίες θα ενισχυθούν για να είναι οι συμπολίτες μας βέβαιοι πως ανάλογα φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι υπήρξε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση σε σχέση με την προοπτική αποκρατικοποίησης της CYTA με βάση τις γνωστές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και της διάθεσης και της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης να πορευτεί με βήματα προσεκτικά, μελετημένα, λελογισμένα, σε στενή και διαρκή συνεργασία με τα ΔΣ των εμπλεκομένων οργανισμών και τους εργαζόμενους.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε ότι η συζήτηση με τον Υπουργό ήταν ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική και «μαζί χαράξαμε τον δρόμο για τα επόμενα βήματα στον δημόσιο αυτό οργανισμός, που όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε πολλές φορές αποτελεί το κύριο περιουσιακό στοιχεία του κυπριακού λαού».

«Όλες μας οι προσπάθειες είναι να αντιμετωπίσουμε με τον δέοντα σεβασμό αυτή την επένδυση του κυπριακού λαού», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια του ΔΣ είναι να αναδείξει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την αξία αυτού του οργανισμού και όλα τα μέτρα - εισηγήσεις που θα ληφθούν από τώρα και στο εξής είναι για μεγιστοποίηση της αξίας της CYTA.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είπε, θα προωθηθεί ξανά στη Βουλή νέο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού και θα γίνει αναδιοργάνωση του οργανισμού. Πρόσθεσε πως αναμένει όλοι να αντιληφθούν πως αυτός ο οργανισμός αξίζει καλύτερης μεταχείρισης, πως πρέπει να βοηθηθεί να μεγιστοποιήσει την αξία του, ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει και το προσωπικό του. Όπως είπε είναι ευθύνη του ΔΣ να διασφαλίσει το προσωπικό της CYTA και θα το διασφαλίσει μέσα στις επερχόμενες αλλαγές που θα γίνουν.

Ο κ. Πατσαλίδης έκανε επίσης λόγο για «μαύρες σκιές» που τον τελευταίο καιρό ήταν, όπως είπε, πάνω από την CYTA,
αναφέροντας ότι «αυτές οι μαύρες σκιές θα φύγουν οριστικά και αμετάκλητα».

«Αν υπήρχαν κάποιοι επίορκοι, κάποιοι που εξέλαβαν αυτές τις θέσεις για ίδιον όφελος, δεν θα ξανασυμβεί αυτό», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ο οργανισμός θα λειτουργήσει από τώρα και στο εξής με βάση αρχές, θεσμούς, διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, αναφέροντας ότι αυτή είναι μια δέσμευση και προς τον Υπουργό και προς το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο μας διόρισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χάρης Γεωργιάδης: Δεν έχει διαμορφωθεί η πρόταση αποκοπής κοινωνικής σύνταξης – Τα χαμηλά εισοδήματα θα μείνουν έξω

Χασάπης: Σύντομα σαφής μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων - Σταθεροποιείται το σύστημα

Διαβάστε τους 9 «τυχερούς» που εξαιρέθηκαν από Bail in – Ενστάσεις Τρόικα για περισσότερους 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Cyta: «Έχασε» από πολίτη στο Ανώτατο και πλήρωσε €2.500
  2. Haber Kibris: Αποκαλύπτει το σχέδιο εμπλοκής του κατοχικού στρατού στην απόπειρα πραξικοπήματος
  3. Cyta: Βλάβη σε υποθαλάσσιο καλώδιο επηρεάζει παροχείς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Κύπρο
  4. Εγκρίθηκε «καθαρή εξαγορά» της Cyta Hellas από την Vodafone
  5. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  6. Αδειάζουν τον Τσαβούσογλου οι τ/κ συντεχνίες: Είσαι ΥΠΕΞ στην Τουρκία και όχι στη δικής μας χώρα