What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

22.01.2014 | 12:31
Τελευταία ενημέρωση: 22.01.2014 | 12:37

Νίκος Αναστασιάδης: Ανατροπή δεδομένων και πολλαπλά οφέλη από τη συμφωνία για τις Βάσεις

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη σύσκεψη με εμπλεκόμενους φορείς, στο Προεδρικό Μέγαρο, σημείωσε ότι «η συμφωνία ανατρέπει δεδομένα που δημιούργησαν οι Συμφωνίες του 1960 για την Κύπρο και τους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών στις Βάσεις».


Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «με τη συμφωνία αποκαθίστανται τα δικαιώματα των κατοίκων των Βάσεων και αντιμετωπίζονται πλέον οι ανάγκες των κοινοτήτων και του τοπικού πληθυσμού σε σχέση με τη γη και τις περιουσίες τους».

Εκσυγχρονίζει, επίσης, τη γενικότερη κατάσταση εντός των Βάσεων, όπως αυτή εξελίχθηκε την τελευταία πεντηκονταετία, αναγνωρίζοντας ότι ένα καθεστώς το οποίο είχε δημιουργηθεί κάτω από πολύ διαφορετικές περιστάσεις και για διαφορετικές ανάγκες και αριθμούς, δεν μπορoύσε πλέον να λειτουργήσει ικανοποιητικά ούτε προς το συμφέρον των κατοίκων αλλά αν θέλετε ούτε και της Βρετανικής κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα η συμφωνία αυτή απεγκλωβίζει πάνω από τα τρία τέταρτα τη γης και περιλαμβάνει το σύνολο της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στις Βάσεις. Την ίδια στιγμή ενισχύει σημαντικά τον ρόλο και τον λόγο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανάπτυξη της υπό αναφοράς γης.

Η υπογραφή της συμφωνίας κατέστη δυνατή ύστερα από δέκα συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες άρχισαν στις 2 Οκτωβρίου 2013 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα κατόπιν σκληρής και επίμονης δουλειάς, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ακολούθως, ο Νίκος Αναστασιάδης αρίθμησε τα οφέλη που προκύπτουν από τη συμφωνία.

Τα οφέλη της συμφωνίας:

1. Εντάσσεται το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους των Βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα, το 78% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων, εκτάσεως περίπου 200 από σύνολο 255 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο περιλαμβάνει και το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών, εντάσσεται στην συμφωνηθείσα ρύθμιση. Στην ουσία η συμφωνία αντιστρέφει τη μέχρι σήμερα πολιτική που εφαρμοζόταν στις Βρετανικές Βάσεις: Αντί της καθολικής απαγόρευσης στην ανάπτυξη με κάποιες εξαιρέσεις, επιτρέπεται πλέον η καθολική ανάπτυξη με κάποιες εξαιρέσεις. Κι αυτές οι εξαιρέσεις είναι ρητά καθορισμένες. Με τη συμφωνία όλες οι περιουσίες, στις Βάσεις, ιδιωτικές και μη, θα ενταχθούν σε πολεοδομικές ζώνες με εξαίρεση μόνο περιουσίες που χρησιμοποιούνται για τις στρατιωτικές ανάγκες των Βρετανών.

2. Διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσίων στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάπτυξη των περιουσίων τους.

3. Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες και πολίτες τρίτων χωρών δικαιούνται να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην περιοχή των Βάσεων και αυτό συνεπάγεται την ανεμπόδιστη εκμετάλλευση των ακινήτων από τους σημερινούς ιδιοκτήτες.

4. Εξασφαλίζεται η πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη στις Βάσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία να είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό ζωνών και άλλων αναπτύξεων σύμφωνα με τις πρακτικές και την πολιτική που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπρόσθετα, η συμφωνία ομαλοποιεί τη ζωή των κατοίκων και ιδιοκτητών γης στις Βάσεις, οι οποίοι θα αποτείνονται πλέον για τα θέματα ανάπτυξης στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός, και θα γνωρίζουν ξεκάθαρα και χωρίς εκπλήξεις ή προσκόμματα το πώς θα μπορούν να αναπτύξουν τις περιουσίες τους, στη βάση των πολεοδομικών ζωνών και πολιτικών που θα καθοριστούν από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

5. Με την ενισχυμένη εκχώρηση δικαστικών και διοικητικών εξουσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία εξασφαλίζεται ισοτιμία και ισονομία αφού τα Δικαστήρια μας θα έχουν δικαιοδοσία σε αστικές και ποινικές υποθέσεις και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να εκτελούνται αποφάσεις και διατάγματα των Δικαστηρίων της χώρας, εντός των Βάσεων.

6. Ενισχύει και Επιβεβαιώνει τη διαχρονική θέση της πλευράς μας ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται παρά μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς.

7. Με την ενισχυμένη εκχώρηση διοικητικών εξουσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία διασφαλίζονται γενικότερα εθνικά ζωτικά συμφέροντα.

Από τη συμφωνία θα επωφεληθούν 17 κοινότητες και 3 δήμοι. Πιο συγκεκριμένα, θα επωφεληθούν οι Δήμοι Δερύνειας, Κάτω Πολεμιδιών και Ύψωνα και οι Κοινότητες Ακρωτηρίου, Ασώματου, Αυδήμου, Ερήμης, Επισκοπής, Κολοσσίου, Τραχωνίου, Σωτήρας και Παραμαλίου στην Επαρχία Λεμεσού, Αυγόρου, Αχερίτου, Άχνας και Φρενάρους στην Επαρχία Αμμοχώστου και Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Ορμήδειας και Πύλας στην Επαρχία Λάρνακας. Συνολικά, η συμφωνία επηρεάζει άμεσα χιλιάδες κατοίκους στους συγκεκριμένους δήμους και κοινότητες, ο συνολικός πληθυσμός των οποίων ξεπερνά τις 83 χιλιάδες. Να σημειωθεί ότι μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας οι οποίοι δεν κατοικούν, αλλά κατέχουν περιουσίες εντός των Βάσεων, θα μπορούν τώρα να τις αξιοποιήσουν.

Από τα συνολικά οφέλη που προκύπτουν από τη συμφωνία γίνεται άμεσα αντιληπτό - και αυτό αποδεικνύεται και από ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας - ότι η Κυβέρνηση πέτυχε πλήρως το διττό στόχο που έθεσε εξαρχής: Από τη μια να ικανοποιήσει το δίκαιο, πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων των Βρετανικών Βάσεων και όσων διαθέτουν περιουσίες εντός των Βάσεων να δικαιούνται να τις αναπτύξουν, και από την άλλη να διασφαλίσει και να προστατεύσει πλήρως τα ευρύτερα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως εξάλλου ήταν και το ομόφωνο, πάγιο αίτημα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Είναι με ικανοποίηση που έχω σημειώσει το γεγονός ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία έχει χαιρετίσει τη συμφωνία. Οι μεμονωμένες ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί περί της λεγόμενης «Γιβραλταροποίησης» είναι αβάσιμες, όπως θα διαπιστώσετε από το κείμενο της συμφωνίας, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε εξέλιξη στο Προεδρικό παρουσίαση της συμφωνίας Λευκωσίας-Λονδίνου για τις Βάσεις

«Φοβικό σύνδρομο τα περί γιβραλταροποίησης» – Ενημερώνει για Βάσεις ο Αναστασιάδης

Κυβέρνηση: Ικανοποίηση για συμφωνία Βάσεων και αναφορές Κάμερον στο Κυπριακό

Ν. Αναστασιάδης: Δεν δώσαμε ανταλλάγματα στους Βρετανούς

Τι δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τις Βρετανικές Βάσεις - Διαβάστε τι προβλέπει η ιστορική συμφωνία

Ιστορικής σημασίας συμφωνία για εδάφη βρετανικών Βάσεων – Καλά νέα για 15 κοινότητες


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  2. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ολοκληρωμένο και επιμελώς σχεδιασμένο το όραμα μας για την υγεία
  3. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  4. Λήξη συναγερμού στο Λονδίνο μετά από εντοπισμό ύποπτου πακέτου
  5. Βαρύτατη παρασπονδία από «Freedom House»: «Ασφαλής και ελεύθερη χώρα η ΤΔΒΚ»
  6. Αύξηση για τέταρτο έτος στις αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας και ρεκόρ 4ετίας οι εγγραφές το 2017