What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

22.01.2014 | 14:45
Τελευταία ενημέρωση: 22.01.2014 | 14:53

Πάνω από 5,500 χιλιάδες ανεπίδοτες κλήσεις για Φόρο Εισοδήματος

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Με περισσότερες από 5,500 χιλιάδες ανεπίδοτες κλήσεις βρίσκεται αντιμέτωπο το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ζήτησε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών επίσπευση των διαδικασιών.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Ρίκκος Μαππουρίδης ανέφερε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε κατά πόσο η επίδοση κλητηρίων ή κατηγορητηρίων σε ποινικές υποθέσεις θα μπορεί να γίνεται με άλλο τρόπο, πιο πρόσφορο από την προσωπική επαφή. Υπήρξαν είπε κάποιες εισηγήσεις οι οποίες θα τύχουν επεξεργασίας μέσα στις επόμενες 15 μέρες.

Ο κ. Μαππουρίδης ανέφερε ότι μόνο στο φόρο εισοδήματος εκκρεμούν πέραν των 5,500 επιδόσεων οι οποίες δεν μπορούν να διενεργηθούν διότι τα πρόσωπα στα οποία απευθύνονται, είτε εξαφανίζονται, είτε με τη βοήθεια κάμερας βλέπουν ότι έρχεται επιδότης, είτε δηλώνουν ανύπαρκτες διευθύνσεις. Όπως είπε, υπάρχουν εταιρείες που δηλώνουν ανύπαρκτες διευθύνσεις και ο έφορος εταιρειών δεν μπορεί να επαληθεύει κάθε φορά τη διεύθυνση που δηλώνεται.

Για της κλήσεις που παραμένουν ανεπίδοτες, ανέφερε, θα πρέπει να διεξαχθεί άλλη διαδικασία, καθορισμού άλλου τρόπου επίδοσης, που μπορεί να είναι με δημοσίευση, με υποκατάστατη επίδοση ή ακόμα και με ηλεκτρονικό τρόπο όπως εισηγούνται οι επιδότες.

Όλα αυτά, είπε, θα μελετηθούν και θα διατυπωθούν οι εισηγήσεις σε 15 μέρες για να υπάρξει κατάληξη σε τελικό κείμενο, ώστε χωρίς αύξηση των διαδικασιών να επιτευχθεί η επίδοση με εναλλακτικούς τρόπους.

Οι εισηγήσεις αφορούν δύο τρόπους. Ο ένας είναι ο κατήγορος που καταχωρεί την ποινική διαδικασία, όταν έρθει ανεπίδοτη κλήση να ζητά οδηγίες από το δικαστήριο για το ποιόν άλλο τρόπο να ακολουθήσει. Η δεύτερη είναι να δοθεί στους επιδότες μια περιορισμένη δυνατότητα εναλλακτικής διαδικασίας, η οποία να ακολουθείται με δική τους κρίση. Δηλαδή, όταν δουν ότι δεν μπορούν να κάνουν προσωπική επίδοση να το αναφέρουν στην ένορκή τους δήλωση, ώστε να πηγαίνουν στη δεύτερη λύση που τους παρέχει ο νόμος, η οποία μπορεί να είναι θυροκόλληση ή επίδοση σε άλλο πρόσωπο που μπορούν να βρουν στη συγκεκριμένη διεύθυνση.

Ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργος Πούφος προειδοποίησε ότι οι ανεπίδοτες κλήσεις θα αυξηθούν κατά πολύ, αφού με βάση μνημονιακές απαιτήσεις η οφειλή φόρου θα αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Ζήτησε να βρεθούν τρόπο να γίνουν βήματα προς τα εμπρός, αφού οι διαδικασίες αυτή τη στιγμή είναι στάσιμες, είτε λόγω υπέρμετρων ευαισθησιών, όπως είπε, είτε στην προσπάθεια να βρεθεί η σοφότερη λύση. Κάτι τέτοιο ωστόσο, όπως επεσήμανε, δημιουργεί μεγάλη δυσκολία στην προσπάθεια διεκπεραίωσης της εργασίας του ΤΕΠ.

Ανέφερε επίσης ότι η εμπλοκή του Δικαστηρίου στην όλη διαδικασία δυσκολεύει τη διαδικασία, αφού δημιουργεί καθυστερήσεις.

Εκ μέρους των δικαστικών επιδοτών έγιναν εισηγήσεις για δυνατότητα άμεσης θυροκόλλησης στη διεύθυνση του εναγομένου, αφού προηγηθεί έρευνα ότι όντως διαμένει στη συγκεκριμένη διεύθυνση, άφεση ειδοποιητηρίου κάτω από την πόρτα ή και τα δύο, αλλά και ηλεκτρονική ειδοποίηση, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Χαρακτηρίζοντας το σύστημα επιδότησης που ισχύει στην Κύπρο ως απαρχαιωμένο, ανέφεραν ότι θα πρέπει να ζητηθεί να θεσπιστεί ο νόμος για εναλλακτικούς τρόπους επίδοσης και όχι να ζητείται ειδική άδεια από το δικαστήριο σε κάθε περίπτωση γιατί κάτι τέτοιο είναι χρονοβόρο. Να δίνεται δηλαδή η δυνατότητα στον επιδότη, ύστερα από ένορκο δήλωση ότι απέτυχε να επιδόσει την κλήτευση, να επιλέξει εναλλακτικούς τρόπους επίδοσης.

Στην περίπτωση των εταιρειών που δηλώνουν ψευδείς διευθύνσεις, οι επιδότες ζητούν να παραλαμβάνουν τις κλήσεις αξιωματούχοι των εταιρειών.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, η Δέσποινα Κυπριανού εξέφρασε διαφωνία με τη δυνατότητα των επιδοτών για εναλλακτικούς τρόπους επίδοσης, αφού κάτι τέτοιο δεν παρέχει αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες, αναφέροντας ότι θα πρέπει να επαφίεται στο δικαστή ο τρόπος εναλλακτικής επίδοσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο 109,6% του ΑΕΠ το χρέος της Κύπρου το 3o τρίμηνο 2013

Στο 5,5% η νέα πρόβλεψη για την ύφεση, έναντι αρχικής εκτίμησης για 8,7%.

Στα €1,800 η οροφή για κοινωνική σύνταξη – Στόχος η εξοικονόμηση €10εκ
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αποχετευτικό Λάρνακας: Νέες οδηγίες Γεν. Εισαγγελέα για έρευνες σε 3 χώρες και στο Τμήμα Κτηματολογίου
  2. «Πέρασε» από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο
  3. Σταμάτησε στο μπλόκο αλλά μόλις πλησίασε ο Αστυνομικός έκανε όπισθεν και τους εμβόλισε - Μετά «κύριος» στο Τμήμα
  4. Κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο - Τι προβλέπει για πλειστηριασμούς και απεργίες
  5. «Εκλογές» Κατεχόμενα: Σημαντικά ονόματα εκτός «βουλής»
  6. Απίστευτο θράσος! Ο θύτης συνόδευε το θύμα στο αστυνομικό τμήμα να καταγγείλλουν μαζί τη ληστεία 3.000 ευρώ!