What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

22.01.2014 | 20:40
Τελευταία ενημέρωση: 22.01.2014 | 21:51

Συμβούλιο Ασφαλείας: Στηρίζουμε επίτευξη συμφωνίας για κοινό ανακοινωθέν - Μπατενχάιμ και Ντάουνερ ενημέρωσαν για Κυπριακό

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ολοκληρώθηκαν οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, στη διάρκεια των οποίων τα μέλη ενημερώθηκαν από την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ και τον Ειδικό Σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος τελικά λόγω του καιρού - σύμφωνα με την επίσημη εξήγηση - ενημέρωσε τα μέλη του μέσω τηλεδιάσκεψης για την αποστολή των καλών υπηρεσιών

Οι διαβουλεύσεις διήρκεσαν δύο περίπου ώρες και το λόγο έλαβαν σχεδόν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μετά την ολοκλήρωσή τους, ο Ιορδανός προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε δήλωση προς τον Τύπο, στην οποία επισήμανε ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την πολιτική διαδικασία στην Κύπρο και στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πλευρών στο κοινό ανακοινωθέν το συντομότερο δυνατόν, που θα οδηγήσει στην επανέναρξη ουσιαστικών και αποτελεσματικών συνομιλιών».

Ανέφερε, επίσης, ότι τα μέλη εξέφρασαν ευρεία υποστήριξη για την άσκηση των καλών υπηρεσιών στη διαδικασία, εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, όπως και την αποστολή του κ. Ντάουνερ, αλλά και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες.

Διευκρίνισε πως λόγω των καιρικών συνθηκών η ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον κ. Ντάουνερ έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ για το σχέδιο του ψηφίσματος σημείωσε ότι θα παρουσιαστεί στις προσεχείς ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωμάτη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος έχει δοθεί στους «5» και, όπως είπε, με εξαίρεση την τετάρτη παράγραφο του προοιμίου, είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο.

Στην παράγραφο αυτή, πέραν της έκφρασης της απογοήτευσης για την έλλειψη προόδου, η υπόλοιπη αναφορά κινείται στο πνεύμα της σημερινής δήλωσης του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, η αναφορά του σχεδίου, αν και αρκετά ουδέτερη, επιδέχεται περαιτέρω βελτιώσεων.

Προσεκτική η στάση του Ντάουνερ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές 

Διπλωματικές πηγές του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφερόμενες στην ενημέρωση του σώματος από τη Λίζα Μπάτενχαϊμ και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανέφεραν ότι κύλησε ομαλά.

Ιδιαίτερα για την ενημέρωση από τον Ειδικό Σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ, μέσω τηλεδιάσκεψης, είπαν ότι ήταν προσεκτική και ξεκίνησε σε μία αναδρομή από πέρυσι τον Μάρτιο.

Στάθηκε ιδιαίτερα τις οικονομικές εξελίξεις στο νησί και τις επιπτώσεις που έχουν στη ζωή των Κυπρίων, και τις προτεραιότητες της κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Σε σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία, έκανε ιστορική αναδρομή στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα επιτρέψει στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Στην αναφορά του μίλησε για την παρέμβαση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος, όπως είπε, προσφέρθηκε να βοηθήσει, αλλά η πρόταση των Τουρκοκυπρίων απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς που ακολούθησε και την οποία απέρριψε η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Συνολικά, ο κ. Ντάουνερ μίλησε για πρόοδο που υπάρχει στην προσπάθεια που γίνεται, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Ντάουνερ άφησε να εννοηθεί πως θα συνεχίσει την προσπάθεια με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πάνω σε «μεγάλο κείμενο» κοινού ανακοινωθέντος, γιατί αυτό βοηθά στο να ξεκαθαρίζονται κάποια από τα ακανθώδη ζητήματα των θεμάτων της διαπραγμάτευσης, προφανώς στη διακυβέρνηση.

Το λόγο έλαβαν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα, που υποστήριξαν τη συνέχιση των προσπαθειών για να βρεθεί σύντομα συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν και να ξεκινήσουν οι απευθείας συνομιλίες, όπως φαίνεται και από τη δήλωση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Ρώσος Μόνιμος Αντιπρόσωπος ήγειρε στον κ. Ντάουνερ το θέμα της συνάντησης που είχε με τον κ. Νταβούτογλου, στην τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινήθηκαν Αμερικανοί και Βρετανοί, εκφράζοντας απογοήτευση για τη μη επανέναρξη ακόμη των απευθείας συνομιλιών και ζητώντας εντατικοποίηση της προσπάθειας για συμφωνία σε κοινό ανακοινωθέν.

Επιπρόσθετα, η Βρετανία είπε πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πρέπει να παραμείνει υπό συνεχή επιτήρηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτή είναι η επιστολή Έρογλου σε ΓΓ ΟΗΕ – Έμμεσο «take it or leave it» προς Αναστασιάδη για την πρόταση Δεκεμβρίου

Στη Νέα Υόρκη στραμμένη η προσοχή - Ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό ο Αλεξάντερ Ντάουνερ

Πρόκληση και αδιαλλαξία από Ερντογάν στις Βρυξέλλες: Ομοσπονδία με δύο ιδρυτικά κράτη και τίποτα άλλο! 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε Μπαρόζο και Σουλτς για Κυπριακό

   Διαδώστε αυτό το άρθρο