What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

23.01.2014 | 14:44
Τελευταία ενημέρωση: 23.01.2014 | 18:32

Κόντρα στη Βουλή για κόμιστρα με άρωμα… Φλουρέντζου – Διαμαρτυρία μαθητών έξω από Υπουργείο Συγκοινωνιών

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Το θέμα της επιβολής κομίστρων στα μαθητικά λεωφορεία επανέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών
- Εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Υπ. Παιδείας και εμπλεκόμενους φορείς για εξαιρέσεις

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Αντωνίου, γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου και εμπλεκομένων, ενώ είπε ότι, όπως ενημερώθηκε από τον Υπουργό Τάσο Μητσόπουλο, οι επαφές θα συνεχιστούν σήμερα αλλά και κατά τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Αντωνίου είπε επίσης ότι η καθολική εξαίρεση από τα κόμιστρα είναι ανέφικτη υπό τα σημερινά δεδομένα και ζήτησε να υπάρξει στόχευση, με την εξαίρεση και άλλων ομάδων από την καταβολή τέλους. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μαθητές, οι γονείς των οποίων τυγχάνουν βοηθήματος αναπηρίας, είναι και οι δύο άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι.

«Ζητούμε να διασφαλιστεί ότι ούτε ένα παιδί θα μείνει μακριά από τις τάξεις, λόγω της απόφασης για επιβολή κομίστρου», ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Είπε επίσης ότι είναι ξεκάθαρο πως η απόφαση για κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς μαθητών και συνταξιούχων πάρθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, με διάταγμα του τέως Υπουργού Συγκοινωνιών.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ είναι εκτεθειμένο από τη διαρροή των επιστολών για το θέμα μεταξύ του Υπουργού Συγκοινωνιών και Υπουργού Οικονομικών επί διακυβέρνησης Χριστόφια, ενώ συμπλήρωσε ότι σήμερα λέει ότι δεν συμφωνούσε με την απόφαση, για να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα.

Τέλος, είπε ότι ο νυν Υπουργός Συγκοινωνιών έδειξε πρωτοφανή ελαστικότητα για να υπάρξει στόχευση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής αναφέρθηκε από την πλευρά του στη συμφωνία που υπήρξε για το θέμα στο μνημόνιο, επί Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, για καθορισμό τέλους μεταφοράς μαθητών και συνταξιούχων.

«Ως ΑΚΕΛ είχαμε διαφωνήσει με τη θέση και την πολιτική αυτή» είπε ο κ. Φακοντής. Συμπλήρωσε ότι πάγια θέση του κόμματος παραμένει η δωρεάν μεταφορά μαθητών και συνταξιούχων.

Είπε ότι τα κόμιστρα πρέπει να τεθούν με στόχευση, ενώ ανέφερε ότι «η ισοπεδωτική επιβολή κομίστρων είναι λανθασμένη και αναχρονιστική, για αυτό η κοινωνία αντιδρά».

Τέλος ανέφερε ότι ζητήθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό να ξεκινήσει εντατικό διάλογο, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί η χρυσή τομή και ανέφερε ότι αναμένει από την Κυβέρνηση να καταθέσει μια «ρεαλιστική πρόταση».

Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης ζήτησε να διαφυλαχθεί η δωρεάν μεταφορά μαθητών, καθώς «είναι ένα σημαντικό κοινωνικό μέτρο» και αποτελεί «βασικό εργαλείο προώθησης των δημόσιων συγκοινωνιών».

Ανέφερε ότι είναι λανθασμένη η απόφαση της Κυβέρνησης να εξοικονομήσει 10 εκ. ευρώ με την επιβολή κομίστρων, καθώς αυτό θα σκότωνε το θεσμό της δωρεάν μεταφοράς μαθητών.

Ζήτησε η όποια στόχευση των κομίστρων να είναι κοινωνικά δίκαιη και κάλεσε το Υπουργείο να προχωρήσει σε διάλογο, με διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων.

Διαμαρτυρία μαθητών έξω από Υπουργείο Συγκοινωνιών

Στο μεταξύ, εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επιβολή κομίστρων πραγματοποίησαν έξω από το Υπουργείο Συγκοινωνιών, μαθητές λυκείων και τεχνικών σχολών. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν τα μέλη των κεντρικών μαθητικών συμβουλίων από όλη την Κύπρο.

Την κινητοποίηση στήριξαν οι οργανωμένοι γονείς, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας και η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων. Σε σχετική ανακοίνωση της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Συνδέσμων Γονέων Τεχνικών Σχολών αναφέρεται ότι με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση αυτή, οι γονείς και οι μαθητές των Τεχνικών Σχολών ζήτησαν από την κυβέρνηση όπως αναθεωρήσει την απόφαση της για την επιβολή κομίστρων στους μαθητές και να συνεχίσει η δωρεάν μεταφορά των μαθητών των Τεχνικών Σχολών, κατάκτηση που είχαν οι μαθητές των Τεχνικών Σχολών πολύ πριν εφαρμοστεί η δωρεάν μεταφορά και στους υπόλοιπους μαθητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευθύμιος Φλουρέντζου: Συμφωνία Χριστόφια και Τρόικας η αύξηση κομίστρων - Αφήνει εκτεθειμένο το ΑΚΕΛ

Σύλληψη μαθητή στη Λεμεσό μετά από διαμαρτυρία για τα κόμιστρα…

ΔΕΝ θα περάσουν! – Χέρι χέρι μαθητές και γονείς διαμαρτύρονται αύριο ενάντια στα κόμιστρα

Μνημονιακή υποχρέωση τα κόμιστρα μαθητών 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΓΓ ΑΚΕΛ: Ταυτίζονται Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος σε οικονομία, έχουν κοινό σημείο στο Κυπριακό
  2. Γιατί ονομάστηκε Μέγας ο Άγιος Ευθύμιος
  3. Έκκληση Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για νηφαλιότητα ενόψει των εκλογών
  4. Δασκάλα άφησε πεινασμένους μαθητές δημοτικού για να τους τιμωρήσει
  5. Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Πρωτιά Αναστασιάδη και στους δύο γύρους - Παγιώνεται στην δεύτερη θέση ο Μαλάς
  6. Χριστιάνα Αριστοτέλους: Νέα μπηχτή στον Τάσο Ευαγγέλου για τη συνεργασία του με την Κωνσταντίνα Ευριπίδου [vid]