What's hot? ΠΑΡΚΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΧΙΟΝΙΑ· ΣΚΟΠΙΑΝΟ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

23.01.2014 | 16:25
Τελευταία ενημέρωση: 24.01.2014 | 07:32

Ανακούφιση για χιλιάδες ασθενείς - Αποδεσμεύτηκε κονδύλι για τη χορήγηση των φαρμάκων τους

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Συμπληρωματικό κονδύλι ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο προς τις φαρμακευτικές υπηρεσίες
- Τα χρήματα θα δαπανηθούν για την χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, κατά πλάκα σκλήρυνση και άλλους των οποίων η ζωή είχε κινδυνεύσει λόγω της μη έγκαιρης λήψης της φαρμακευτικής τους αγωγής

Το θέμα συζητήθηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής μετά τις καταγγελίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για θανάτους ασθενών ή επιβάρυνση της υγείας τους λόγω ελλείψεων φαρμάκων.

Στην Επιτροπή διευκρινίστηκε ότι οι θάνατοι θαλασσαιμικών καταγράφηκαν από το 2007 έως το 2012 (δέκα θάνατοι) και ένας θάνατος το 2013 και ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τους ακριβείς λόγους. Επίσης λέχθηκε ότι ασθενείς με κατά πλάκας σκλήρυνση έχουν καταλήξει σε τροχοκάθισμα λόγω επιβάρυνσης της υγείας τους.

Στην Επιτροπή τέθηκε και το θέμα της λειτουργίας του Κέντρου Αίματος αλλά και της συμβουλευτικής επιτροπής για το αίμα. Εντός ενός μήνα το Υπουργείο Υγείας θα καταθέσει στη Βουλή προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων και διαφόρων κενών.

Όπως λέχθηκε, η συμβουλευτική επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει τα τελευταία τουλάχιστον εννέα χρόνια και αναμένεται να συγκληθεί σύσκεψη για να διαπιστωθούν οι λόγοι.

Η Πρόεδρος του Αντιαναιμικού Συνδέσμου Ναταλία Μιχαηλίδου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι θαλασσαιμικοί δεν ζουν χωρίς αίμα και από αυτό εξαρτάται η ζωή και η διαβίωσή τους ενώ διατύπωσε τη δυσαρέσκειά της γιατί δεν δόθηκε, όπως είπε, επαρκής χρόνος για να εκφραστούν οι απόψεις του Συνδέσμου.

Για το θέμα των ελλείψεων του φαρμάκου Exjade και το θάνατο ασθενών, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι υπήρξε αμφισβήτηση δεδομένων για θάνατο ασθενών από την μη έγκαιρη χορήγηση του φαρμάκου ή της λήψης σε χαμηλότερες δόσεις.

Ανέφερε ότι από τους έντεκα ασθενείς που απεβίωσαν, οι τέσσερις υποθεραπεύονταν ενώ στη λίστα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 12 ασθενείς που αναμένουν αύξηση της δόσης του φαρμάκου και άλλοι 38 που αναμένεται να περάσουν από την Επιτροπή φαρμάκων για έγκριση.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Λένια Ττακούσιη Χριστοφόρου εξέφρασε την απογοήτευσή της για το ότι ένα κράτος, στερεί το δικαίωμα της θεραπείας, όπως ανέφερε, επικαλούμενο οικονομικούς λόγους.

Για δέκα μήνες είπε, ασθενείς στερούνται το δικαίωμα της θεραπείας ενώ κάποιοι άλλοι έρχονται ακόμη πιο κοντά στην αναπηρία και η ποιότητα ζωής τους χειροτερεύει. Η κ. Ττακούσιη σημείωσε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που άτομα αναγκάστηκαν να καθίσουν σε τροχοκάθισμα για κάποιους μήνες και τώρα προσπαθούν να περπατήσουν ξανά.

Εξέφρασε ακόμη την απογοήτευση της γιατί δεν δόθηκε επαρκής χρόνος στους προσκεκλημένους να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για θανάτους θαλασσαιμικών πολύ πρόσφατα λόγω ελλείψεων φαρμάκων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού όπως εξήγησε, οι θάνατοι καταγράφηκαν από το 2007 ως το 2012 και τα αίτια θανάτου δεν έχουν πλήρως ξεκαθαρίσει. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ζήτησε πλήρη στοιχεία για τους θανάτους αυτούς και που οφείλονται.

Ανέφερε ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο παράταση 15 ημερών για να ολοκληρωθεί η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη και μέσα από την οποία θα διαφαίνονται όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις στους τρόπους παροχής των φαρμάκων. Σε παρατήρηση ότι τα προβλήματα αυτά δημιουργούνται λόγω της περικοπής των επτά εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό από τη Βουλή, ανέφερε ότι η Βουλή πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και ότι σημασία έχει πως το θέμα βαίνει προς επίλυση.

Για το θέμα του Κέντρου Αίματος και των προβλημάτων στην λειτουργία του, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει καμία συνεργασία με τη Συμβουλευτική Επιτροπή για το αίμα (ΣΕΑΔ) , προσθέτοντας ότι ζητήθηκε να κατατεθούν από όλους προτάσεις για λήψη αποφάσεων ώστε να υπάρξει οριστική αντιμετώπιση της κατάστασης και όσον αφορά την ποιότητα του αίματος αλλά και την επάρκεια.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε ότι στην Επιτροπή τέθηκαν ερωτήματα για το κόστος του φαρμάκου Exjade για τους θαλασσαιμικούς καθώς υπάρχει πληροφόρηση ότι το 2011 ακυρώθηκε συγκεκριμένη προσφορά για το φάρμακο και ότι το 2013, λόγω αυτής της απόρριψης όπως είπε, αναγκάστηκε το κράτος να πληρώσει επιπλέον 600, 000 ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορούσε να είχε δαπανηθεί για την χορήγηση του φαρμάκου σε άλλους ασθενείς. Μίλησε για την ανάγκη να γίνεται σωστή διαχείριση των χρημάτων.

Για το Κέντρο Αίματος η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι εντοπίστηκαν κενά από την ΕΕ στην διαφύλαξη του αίματος αλλά υπάρχουν όπως είπε και κενά διοίκησης ενώ κατήγγειλε περιπτώσεις λειτουργών που δεν προσέρχονται σωστά στην εργασία τους.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη αναφέρθηκε και αυτή με τη σειρά της σε κάποια κενά στη διαφύλαξη του αίματος αλλά και στο θέμα της δομής του Κέντρου Αίματος και της συνεργασίας με τις τράπεζες αίματος των νοσοκομείων.

Εμφανίστηκε καθησυχαστική λέγοντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται καθώς η ποιότητα αίματος είναι διασφαλισμένη.

Η κ. Μισιαούλη επέκρινε το γεγονός ότι το Συμβούλιο Αιμοδοσίας, το κατεξοχήν συμβουλευτικό σώμα προς τον Υπουργό Υγείας δεν έχει συνεδριάσει από το 2004.

Για το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα η κ. Μισιαούλη εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για το ‘ήθος και την συμπεριφορά στην επιτροπή υγείας’ λέγοντας ότι αναμένετο να δοθεί λόγος στους παρευρισκόμενους αλλά αυτό δεν έγινε.

Αναφερόμενη στην έγκριση του 1,8 εκ. προς τις φαρμακευτικές υπηρεσίες για εξασφάλιση των φαρμάκων , η κ. Μισιαούλη είπε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη ωστόσο διερωτήθηκε τι θα γίνει στο μέλλον, γιατί αυτοί οι ασθενείς αυξάνονται και το πρόβλημα στην εξασφάλιση των φαρμάκων παραμένει.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι οι διαδικασίες σε σχέση με τα φάρμακα κρίνονται ως ανεπαρκείς, αναποτελεσματικές, χρονοβόρες και μη αξιόπιστες. Δυστυχώς όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, όλα τα κενά και τις αδυναμίες τα πληρώνουν οι ασθενείς και μάλιστα με τραγικά αποτελέσματα.

Ανέφερε ότι τα προβλήματα στην τροφοδοσία της δημόσιας υπηρεσίας με φάρμακα δεν έχουν επιλυθεί, ότι οι περικοπές που γίνονται επιτείνουν το πρόβλημα και είναι κρίμα να οδηγούνται ασθενείς στους δρόμους και να διαμαρτύρονται.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Χριστόδουλος Καϊσής σημείωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για επίλυση όλων των προβλημάτων και των ελλείψεων. Είπε ότι με την έγκριση του κονδυλίου από το Υπουργικό θα γίνει η εξασφάλιση των φαρμάκων.

Ο κ. Καϊσής ανέφερε ακόμη ότι έχει οριστεί επιτροπή για να εξετάσει τις διαδικασίες που ακολουθούνται και αφορούν τις αιτήσεις που κατατίθενται στην επιτροπή φαρμάκων, τη λειτουργία της, τους όρους και τα πρωτόκολλα, τις εγκρίσεις κτλ.

Για το θέμα του αίματος, διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια του αίματος είναι δεδομένη και ότι απλώς θα ενταχθούν στους κανονισμούς τα δύο σημεία που εντοπίστηκαν από τις Βρυξέλλες για τη διαφύλαξη . Ανέφερε ακόμη ότι θα ετοιμαστεί ειδικό εγχειρίδιο στο οποίο θα συμπεριληφθούν τα πρωτόκολλα για διαδικασίες συλλογής και χορήγησης αίματος από όλες τις τράπεζες αίματος.

Για τις καταγγελίες ότι η επιτροπή αιμοδοσίας δεν συνεδριάζει τα τελευταία χρόνια, ο κ. Καϊσής είπε ότι θα συγκληθεί σύσκεψη για να εξεταστούν οι λόγοι.

Συγκεκριμένα για τους θανάτους θαλασσαιμικών από το 2007 μέχρι το 2013 ανέφερε ότι θα παραληφθούν οι φάκελοι και θα γίνει εξέταση των αιτιών θανάτου, προσθέτοντας ότι η μελέτη αυτή δεν θα καθυστερήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παρέμβαση Ομήρου για τα φάρμακα σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

Σε απόγνωση οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση – Χωρίς φάρμακα για 10 μήνες!

ΕΔΕΚ: Κόλαφος για πρόεδρο της Δημοκρατίας ο επαναδιορισμός του διευθυντή Φαρμακευτικών Υπηρεσιών

Στρεβλή εικόνα για τις τιμές των φαρμάκων, υποστηρίζει η ΚΕΦΕΑ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κύπρος: Στην 64η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας
  2. Αυτές είναι οι 4 εταιρείες στις οποίες έπεσαν «καμπάνες» €7.250 για ρύπανση της ατμόσφαιρας
  3. Τον δρόμο της δικαιοσύνης παίρνουν οι ατασθαλίες 9 πρώην Δημοτικών Συμβούλων
  4. Αυτά είναι τα νέα μέλη στα ΔΣ της BOC Holdings και της Τράπεζας Κύπρου
  5. «Πειρατικά» Dreambox: Μετά τους Λαρνακείς ελεύθεροι και οι 2 Λεμεσιανοί - Νέες συλλήψεις στο εξωτερικό
  6. Συγκλόνισε η Μαρία Μπεκατώρου: «Θέλουμε παιδί αλλά… τα πολλά φάρμακα…» [vid]