What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

23.01.2014 | 20:03
Τελευταία ενημέρωση: 23.01.2014 | 20:10

Στην Κύπρο κλιμάκιο της Τρόικας για επιθεώρηση του προγράμματος

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- ΔΝΤ: Στις 29 Ιανουαρίου η κάθοδος των Τροϊκανών
- «Επιπρόσθετα βήματα χαλάρωσης των περιορισμών αναμένονται φέτος, σε ευθυγράμμιση με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης»


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είπε πως «ομάδα του ΔΝΤ από κοινού με την ΕΚΤ και την ΕΕ έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν συνομιλίες στη Λευκωσία με την κυπριακή κυβέρνηση, στις 29 Ιανουαρίου. Αποστολή της η επόμενη επιθεώρηση του προγράμματος και οι συνομιλίες αναμένεται ότι θα διαρκέσουν 2 εβδομάδες».

Ο κ. Μέρεϊ είπε ότι ο στόχος της αποστολής είναι να καταλήξει σε συμφωνία πάνω στις πολιτικές που θα υποστηρίξουν την συμπλήρωση της τρίτης επιθεώρησης του προγράμματος.

«Οι συνομιλίες θα καλύψουν ένα εύρος θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προσφάτων οικονομικών εξελίξεων, τις πολιτικές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη δημοσιονομική πολιτική και την πρόοδο της Κύπρου στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση, πότε αναμένεται η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, ο κ. Μέρει είπε πως «επιπρόσθετα βήματα χαλάρωσης των περιορισμών αναμένονται φέτος, σε ευθυγράμμιση με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης», επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η απτή πρόοδος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πρόσθεσε ότι ο οδικός χάρτης προνοεί σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών κατά τρόπο προβλεπτό και με τάξη, συνδέοντας τα βασικά βήματα χαλάρωσης με απτή πρόοδο στην στρατηγική ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα και διατηρώντας ευελιξία έναντι της αλλαγής των συνθηκών, όταν χρειάζεται, με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Σχολιάζοντας κριτική ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ύφεση στην Κύπρο ήταν λανθασμένες, επανέλαβε ότι με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης, οι προβλέψεις μιλούν για ύφεση -7,7% το 2013, - 4,8% το 2014 και ανάπτυξη 0,9% το 2015.

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για την Ελλάδα, ο κ. Μέρεϊ απέφυγε να δώσει ημερομηνία για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Παράλληλα, είπε «δεν βλέπουμε άλλες συνομιλίες για κούρεμα του ελληνικού χρέους» και παρότι ρωτήθηκε επανειλημμένα αν αυτό ισχύει για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή αφορά και το μέλλον, αρνήθηκε να διευκρινίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Έξυπνη» κίνηση κυβέρνησης για να διασφαλίσει το λαβείν της

Δύσκολη εξίσωση οι ημικρατικοί – Αργεί να έρθει και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης τραπεζών

Δείτε τη μισθοδοσία των 8 προεδρικών συμβούλων – Στη Βουλή η έγκριση κονδυλίου

Μισό δις χρωστά το κράτος για απαλλοτριώσεις


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών [pics, vid]
  2. Τριμερής Σύνοδος Κύπρος - Ελλάδα - Ιορδανία: Υπογράφονται συμφωνίες
  3. 20ή αγωνιστική: Ντέρμπι στη Λεμεσό [πρόγραμμα]
  4. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα
  5. «Μπουκώνουν» την κυβέρνηση Τσίπρα με ακόμα 50 προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης
  6. Ξεχωρίζει η αναμέτρηση Απόλλωνα - Ανόρθωσης στην 20η αγωνιστική [Πρόγραμμα - βαθμολογία]