What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

23.01.2014 | 20:36
Τελευταία ενημέρωση: 24.01.2014 | 08:34

Νομοθετικά μέτρα περιορισμού της φυγοστρατίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Νέα μέτρα λαμβάνονται, με πρωτοβουλία της νομοθετικής εξουσίας, προκειμένου να περιορισθεί το φαινόμενο της φυγοστρατίας, με εισαγωγή πρόσθετων προϋποθέσεων για διορισμούς στη δημόσια υπηρεσία και στην εκπαιδευτική υπηρεσία, έτσι όπως προβλέπουν οι δύο σχετικοί νόμοι που ψηφίσθηκαν ομόφωνα σήμερα το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Με τη μίαν πρόταση νόμου, όπως αρχικώς κατατέθηκε στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, προβλεπόταν η τροποποίηση του νόμου περί Δημόσιας Υπηρεσίας, έτσι ώστε να τροποποιηθεί η διάταξη που προβλέπει τα προσόντα διορισμού προσώπων, τα οποία έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις για λόγους υγείας.

Ειδικότερα, η προϋπόθεση για το διορισμό προσώπου στη Δημόσια Υπηρεσία τροποποιείται, έτσι ώστε να απαιτείται πιστοποίηση από κυβερνητικό ιατρικό λειτουργό, ύστερα από ιατρική εξέταση, ότι το πρόσωπο αυτό είναι κατάλληλο από πλευράς υγείας για τη θέση για την οποία είναι υποψήφιος, η δε πιστοποίηση θα διενεργείται, έπειτα από παραπομπή του υποψηφίου από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας σε γενικό ή ειδικό κυβερνητικό ιατρικό λειτουργό.

Σκοπός της δεύτερης πρότασης νόμου, όπως αρχικώς κατατέθηκε στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, ήταν η τροποποίηση του νόμου περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, έτσι ώστε να διαμορφωθεί κατ` ανάλογο τρόπο η διάταξη που προβλέπει τα προσόντα διορισμού προσώπου ως εκπαιδευτικού λειτουργού.

Επίσης, με την πρόταση νόμου προστίθεται πρόνοια, σύμφωνα με την οποία, επιπρόσθετα από τα καθοριζόμενα σε αυτήν προσόντα, θα αποτελεί προϋπόθεση διορισμού προσώπου ως εκπαιδευτικού λειτουργού η εκπλήρωση της στρατιωτικής του υποχρέωσης ή η νόμιμη απαλλαγή του από αυτήν.

Οι πρόνοιες των νόμων αυτών, όπως αναφέρθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, επιδιώκεται να καταστούν αντικίνητρο στους στρατεύσιμους, οι οποίοι επικαλούνται ιατρικούς λόγους και απαλλάσσονται από την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, έτσι ώστε να παταχθεί κατά το δυνατό το φαινόμενο της φυγοστρατίας, το οποίο τα τελευταία έτη παρουσιάζει έξαρση.

Κατά τη συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου στην Επιτροπή Άμυνας, υποβλήθηκαν εισηγήσεις εκ μέρους των εμπλεκόμενων κυβερνητικών υπηρεσιών, οι οποίες υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή και ενσωματώθηκαν στα νομοθετήματα πριν την ψηφοφορία.

Έτσι, η διαμορφωθείσα πλέον νομοθεσία προβλέπει περιορισμό της εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών μόνον στους υποψηφίους για διορισμό στη δημόσια υπηρεσία και στους υποψηφίους για διορισμό στη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, οι οποίοι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις για λόγους υγείας, έτσι ώστε να αποφευχθούν πρακτικά προβλήματα και καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία πρόσληψης των υποψηφίων για διορισμό.

Το αναδιαμορφωθέν κείμενο προβλέπει, επίσης, ότι, σε περίπτωση κατά την οποία πολίτης της Δημοκρατίας έχει απαλλαγεί νόμιμα από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις για λόγους υγείας, το πρόσωπο αυτό θα παραπέμπεται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ή από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας σε ιατροσυμβούλιο, το οποίο θα αποφαίνεται κατά πόσον είναι κατάλληλο από πλευράς υγείας για τη θέση στην οποία θα διορισθεί, το δε ιατροσυμβούλιο θα διορίζεται από τον Υπουργό Υγείας και θα συγκροτείται από τρία μέλη, η ειδικότητα των οποίων θα καθορίζεται από αυτόν.

Τα προαναφερθέντα πρόσωπα πρέπει να υποβάλλουν στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ή στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης, στο οποίο θα εμφαίνονται όλες οι στρατολογικές μεταβολές τους, ο τύπος και το περιεχόμενο των οποίων καθορίζονται από τον Υπουργό Άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΥΠΑΜ: Δεν επηρεάζεται η ποιοτική παροχή τροφίμων στην Εθνική Φρουρά

Επιθεώρηση του Υπουργού Άμυνας στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκστρατείας - ΦΩΤΟ

ΥΠΑΜ: H διαδικασία λύσης του Κυπριακού δεν αποτελεί ευκαιρία επίρριψης ευθυνών

Φωτίου: Κανέναν δεν θα ωφελήσει ένα νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό

Ο ΥΠΑΜ μιλά για τα νέα εξοπλιστικά και τι αποκαλύπτει για την συμφωνία Ενεργειακής Ασφάλειας με το Ισραήλ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Πειρατικά» Dreambox: Μετά τους Λαρνακείς ελεύθεροι και οι 2 Λεμεσιανοί - Νέες συλλήψεις στο εξωτερικό
  2. Ανατριχιαστικό τροχαίο! Πεζός παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και εκτοξεύθηκε μέτρα μακριά [vid]
  3. «Λαοθάλασσα» και επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - «Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος είναι ελληνικά» [vid]
  4. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  5. Bullying σε 8χρονο: «Πρέπει να μου σκοτώσει το παιδί για να λάβουν μέτρα;»
  6. Προσοχή! Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και περιοδικές αποκοπές κυκλοφορίας σε Λάρνακα - Λευκωσία ένεκα της Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδος-Ιορδανίας