What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

24.01.2014 | 08:49
Τελευταία ενημέρωση: 25.01.2014 | 07:40

Με διαφωνίες στο Κυπριακό έληξε το Εθνικό Συμβούλιο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Η μαραθώνια συνεδρία του Εθνικού ξεκίνησε χθες στις 10 π.μ. και έληξε λίγο πριν τις 20:00
- Θα οριστεί εκ νέου συνεδρία, εντός Φεβρουαρίου
- Γραπτώς δόθηκαν οι θέσεις του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ
- Ζητήματα στρατηγικής και τακτικής επί τάπητος με διαφωνίες στο Κυπριακό
- ΠτΔ: Σε ήπιο κλίμα η ανταλλαγή απόψεων

Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου διακόπηκε χθες στη 13:30 και συνεχίστηκε στις 5.30μ.μ. το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα και με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Χρίστο Στυλιανίδη αρχικά υπήρξε ενημέρωση για την προεδρική επίσκεψη στο Λονδίνο και τις προβλέψεις της συμφωνίας για τις Βρετανικές Βάσεις, ενώ ενημέρωση υπήρξε και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, καθώς και για όσα έχουν συμβεί στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ με την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κατέθεσαν γραπτώς τις θέσεις τους.

Στην συνέχεια συζητήθηκαν τα ζητήματα που άπτονται του Κυπριακού, με συζήτηση να διεξάγεται για το Κοινό Ανακοινωθέν, ενώ κατατέθηκε και το έγγραφο για την "Επιτροπή Αποζημιώσεων".

Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ο περισσότερος χρόνος αναλώθηκε όμως στις θέσεις των κομμάτων, τα οποία και τοποθετήθηκαν πάνω σε ζητήματα τακτικής και στρατηγικής, ειδικά στο Κοινό Ανακοινωθέν, αλλά και στην ευρύτερη διαχείριση επί του Κυπριακού. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πρόσθεσε ότι υπήρξαν συγκλίσεις απόψεων, αλλά σημειώθηκαν και αρκετές διαφωνίες, ειδικά σε θέματα στρατηγικής.

Σε σύντομη δήλωση του ΠτΔ προς τους δημοσιογράφους, με την λήξη της συνεδρίας, περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι συζητήσεις και οι ανταλλαγές απόψεων διεξήχθησαν σε ήπιο κλίμα και τον Φεβρουάριο θα συνέλθει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο.  

Το ζήτημα που τέθηκε ήταν το αν θα υπάρξει αναδιαμόρφωση πολιτικής στο Κυπριακό, με τον κ. Στυλιανίδη να δηλώνει απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι τυχόν αναδιαμόρφωση πρέπει να βασίζεται σε σωστή εκτίμηση και αξιολόγηση, ανάλογα και με τον διεθνή παράγοντα και στα πλαίσια του εφικτού και όχι του ευκταίου, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε πρέπει να μιλήσουμε με όρους πραγματισμού, γιατί μέσω μιας αναδιαμόρφωσης θα μπορούσαμε να βγούμε και πολύ χειρότερα απ' ότι είμαστε σήμερα...

Νωρίτερα...

Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σήμερα στις 10.00 το πρωί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται ότι θα ενημερωθούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Χθες, ΑΚΕΛ και ΕΥΡΩΚΟ δήλωσαν ότι θα προσέλθουν στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού με συγκεκριμένες προτάσεις. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα και με συγκεκριμένο τρόπο, προφορικά στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για συνολική ανασκόπηση του Κυπριακού και σχεδιασμό μιας νέας διεκδικητικής στρατηγικής με τη συνδρομή νομικών, διπλωματών και άλλων ειδικών.

Κομβικής σημασίας χαρακτήρισε τη σημερινή σύνοδο του Εθνικού ο Γραμματέας της ΚΕ της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης και υπέδειξε ότι θα πρέπει να αποτελέσει αφετηρία μιας συζήτησης και διαβούλευσης για τη χάραξη μιας καινούργιας εθνικής στρατηγικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερντογάν: Από τον Αναστασιάδη εξαρτάται η πρόοδος στο Κυπριακό

Αυτή είναι η επιστολή Έρογλου σε ΓΓ ΟΗΕ – Έμμεσο «take it or leave it» προς Αναστασιάδη για την πρόταση Δεκεμβρίου

Πρόκληση και αδιαλλαξία από Ερντογάν στις Βρυξέλλες: Ομοσπονδία με δύο ιδρυτικά κράτη και τίποτα άλλο!

Κυπριακό: Παρασκήνιο με παρεμβάσεις ΗΠΑ και ΟΗΕ για να ανατραπεί το αδιέξοδο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη υποψηφίου Προέδρου Χρ. Χρίστου: Ικανοποιημένος με την 4η θέση στις Προεδρικές [vid]
  2. Απάντηση Αναστασιάδη για τα «λεφτά της μαμάς»: Από πού ως πού να θίξω την κα Παπαδόπουλου ή ιδιαίτερα τον αείμνηστο Λεβέντη;
  3. Επίσημη ένταξη για το νεοαποκτηθέν «καμάρι» του Πολεμικού Ναυτικού - Συγκίνηση στη παράδοση σημαίας στη χήρα Ιωαννίδη [vid, pics]
  4. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προς το συμφέρον και της Άγκυρας να αποφασίζουν οι Κύπριοι για τους εαυτούς τους
  5. Μαλάς: Θα πολιτευτούμε με σοβαρότητα και σεβασμό προς τη διαφορετική άποψη
  6. Στη Νέα Υόρκη για επαφές στον ΟΗΕ και διάλεξη ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης