What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

24.01.2014 | 09:45
Τελευταία ενημέρωση: 24.01.2014 | 10:11

Χάρης Γεωργιάδης: Δεν θα απολυθεί κανένας στη δημόσια Υπηρεσία - Φαύλος κύκλος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Απαιτείται να λυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων
- Απέτυχε ο ρόλος επιχειρηματία του κράτους
- Αποκρατικοποιήσεις με διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων
- Προωθείται άρση περιοριστικών μέτρων

Η αγορά θα παραμένει καθηλωμένη όσον υφίσταται το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τονίζοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να το διαχειριστούν είτε το επιβάλλει είτε όχι η Τρόικα.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης ότι «το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων προκαλεί όλες τις άλλες παρενέργειες, όπως είναι οι ανάγκες σε κεφάλαια, τη μη δυνατότητα παροχής δανείων και τη μη εξυπηρέτηση των αναγκών της οικονομίας».

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η συνέπεια και το αποτέλεσμα της λανθασμένης πρακτικής του παρελθόντος, της προηγούμενης δεκαετίας.

«Του υπέρ και αλόγιστου δανεισμού, αυτού που οδήγησε τον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να έχουν το ψηλότερο δείκτη δανεισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «ο υπερδανεισμός προκάλεσε τη φούσκα στον τομέα των ακινήτων ο οποίος σήμερα σε συνδυασμό με την ύφεση που βιώνουμε προκαλεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ενόσω οι τράπεζες, υπέδειξε ο ΥΠΟΙΚ, δεν μπορούν να εισπράξουν αυτά που δάνεισαν, πώς θα μπορέσουν να δώσουν καινούργια δάνεια για να κινηθεί η οικονομία, είπε για να προσθέσει ότι «δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος».

Μέτρα συναλλαγών


Στο θέμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι «το επόμενο διάστημα θα γίνει το επόμενο βήμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Όπως εξήγησε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, τους πρώτους μήνες του 2014 με βάση τον οδικό χάρτη «όπως τον εφαρμόζουμε, θα άρουμε όλα τα περιοριστικά μέτρα, με εξαίρεση τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό».

Διευκρίνισε στο σημείο αυτό ότι οι συναλλαγές ήδη γίνονται χωρίς περιορισμού,ς αυτό που δεν θα επιτραπεί ακόμη είναι η απλή μεταφορά στο εξωτερικό.

Το ζήτημα αυτό, σημείωσε, «θα το δούμε τελευταίο αφού αξιολογηθούν τα δεδομένα».

Ιδιωτικοποιήσεις

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο μαζί με το Σχέδιο Υγείας αποτελούν τα δύο μεγάλα προβλήματα των διαρθρωτικών αλλαγών που επιβάλλει το μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη τα δύο αυτά θέματα θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί «αμέσως μετά την ένταξη μας στην ΕΕ και να μην αναμένουμε την Τρόικα να έρθει να επιβάλλει την επίλυσή τους».

«Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν με ένα τρόπο σωστό, περίπτωση κατά περίπτωση, δεν μπορούν να μπουν όλοι οι ημικρατικοί στην ίδια μοίρα».

«Εκ των πραγμάτων» συνέχισε «δεν μπορεί να γίνει, γι’ αυτό από τους 40-45 ημικρατικούς οργανισμούς επιλέξαμε τους 7 για αποκρατικοποίηση όμως και για αυτούς τους 7 είναι διαφορετική η απόφαση για τον κάθε ένα ξεχωριστά».

«Άλλη για την Αρχή Λιμένων άλλη για τη ΣΥΤΑ, άλλη για την ΑΗΚ και διαφορετική για το ΧΑΚ και άλλους μικρότερους ημικρατικούς οργανισμούς.

Θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις με προσεκτικό τρόπο ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα συνταξιοδοτικά ωφελήματά τους.

Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπονομευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, από την άλλη όμως θα γίνουν με τρόπο που θα φέρει επενδύσεις στον τόπο, θα φέρει τεχνογνωσία και στρατηγικούς επενδυτές που θα ενισχύσουν την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε, θα τερματίσει τον επιχειρηματικό ρόλο του κράτους, «ο οποίος θεωρώ ότι ποτέ δεν έφερε θετικά αποτελέσματα ούτε και μπορεί να φέρει».

«Να τερματιστούν και οι περιπτώσεις της κακοδιαχείρισης και διασπάθισης που συχνά προκύπτουν όταν οργανισμοί διοικούνται με αυτόν τον τρόπο που διοικούνται σήμερα», υπέδειξε.

Δημόσια Υπηρεσία

Με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «η Τρόικα δεν θέλει απολύσεις από τον δημόσιο τομέα. Αυτό που πρέπει να γίνει με βάσει το μνημόνιο είναι μέχρι το 2016 οι δημόσιοι υπάλληλοι να μειωθούν κατά 4,5χιλ».

Ο στόχος αυτός, εξήγησε, θα επιτευχθεί με την μη πρόσληψη καινούργιων υπαλλήλων και επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας».

Δεν παρέλειψε όμως να καυτηριάσει και την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης τονίζοντας ότι «επί προηγούμενης κυβέρνησης τα πρώτα 2-3 χρόνια η δημόσια υπηρεσία είχε διευρυνθεί κατά 4χιλ άτομα».

Το 2013 η δημόσια υπηρεσία έχει μειωθεί κατά 1.800 άτομα εξήγησε επισημαίνοντας ότι έχει επιτευχθεί ήδη ο μισός στόχος για μείωση μέχρι το 2016 κατά 4,5χιλ.

«Εφαρμόζουμε με αυστηρά πολιτική μηδενικών προσλήψεων παρά τις αντιδράσεις ίσως και δικαιολογημένες αλλά δεν θα επιλύσουμε αυτό το κεφάλαιο με νέες προσλήψεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ίδρυση Διοικητικού Δικαστηρίου προωθεί η κυβέρνηση

Δύσκολη εξίσωση οι ημικρατικοί – Αργεί να έρθει και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης τραπεζών


Ευθύμιος Φλουρέντζου: Συμφωνία Χριστόφια και Τρόικας η αύξηση κομίστρων - Αφήνει εκτεθειμένο το ΑΚΕΛ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο