What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

24.01.2014 | 15:31
Τελευταία ενημέρωση: 25.01.2014 | 08:16

Κύπρος και Ισραήλ υπογράφουν συμφωνία ενεργειακής ασφάλειας - Ανησυχία προκαλεί άρθρο του Economist

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Επιβεβαίωση των πληροφοριών του newsit.com.cy της 23/12/2013 για την συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ
- Υψηλή διπλωματία από τα Υπουργεία Άμυνας Κύπρου και Ισραήλ για επίτευξη συμφωνίας ενεργειακής ασφάλειας
- Αναμένεται συνάντηση των ΥΠΑΜ Κύπρου και Ισραήλ προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία
- Economist: "Ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην Ν.Α. Μεσόγειο επηρεάζει την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων - Υπερεκτιμώνται τα αποθέματα του Κυπριακού Φυσικού Αερίου"

σαφώς αρνητικά στις προοπτικές εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ, με γνώμονα και τα "φουσκωμένα", όπως αναφέρει το άρθρο αποθέματα αερίου και πετρελαίου της Κύπρου.

Ως υπερβολικές περιγράφουν τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΝΑ Μεσόγειο «οι περισσότεροι αναλυτές πετρελαίου», αναφέρει σε ανταπόκρισή του από το Τελ Αβίβ το περιοδικό Economist.

Σημειώνει ότι αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη επαρκών ποσοτήτων πετρελαίου και αερίου, αλλά στην απουσία περιφερειακής συνεργασίας. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι η προσωρινή κυβέρνηση του Λιβάνου στερείται κύρους ώστε να περάσει νομοθεσία που απαιτείται για να πειστούν οι ξένοι πετρελαϊκοί όμιλοι να ξεκινήσουν τις έρευνες. Προστίθεται επίσης ότι η σύρραξη στη Συρία φοβίζει τις εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι εκτιμήσεις για τις ποσότητες αερίου και πετρελαίου έχουν «φουσκωθεί». Ο Economist γράφει ότι οι ισραηλινές Delek και Avner λένε πως στο τεμάχιο Αφροδίτη τα αποθέματα είναι μόνο 4,1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, «που μετά βίας επαρκούν για την κάλυψη των μακροπρόθεσμων τοπικών αναγκών». Αυτό, αν επιβεβαιωθεί εν τέλει θα δημιουργήσει επιπλέον περιπλοκές αναφορικά με την κατασκευή ή μη ενός τερματικού Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό ή μη.

Αναφέρεται βέβαια στο άρθρο ότι ενδεχομένως να βρεθεί περισσότερο αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, αν όμως αυτό δε συμβεί, τότε η μονάδα LNG που σχεδιάζει η Κύπρος θα εξαρτάται αποκλειστικά από ξένο φυσικό αέριο, ίσως από το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ. Όσον αφορά το Ισραήλ, σημειώνεται ότι προχωρά με ταχείς ρυθμούς, αν και οι ρυθμοί αυτοί είναι πιο αργοί ως προς την αξιοποίηση του Λεβιάθαν.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τους περιλαμβάνονται σύμφωνα με το δημοσίευμα: Οι φόβοι ασφαλείας των ασιατικών χωρών να μεταφέρουν ισραηλινό αέριο μέσω του Σουέζ, με την Αίγυπτο να κοντεύει να διολισθήσει σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, η αδυναμία κατασκευής αγωγού μέσω Τουρκίας λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί το Κυπριακό, η απροθυμία του Ισραήλ να συνάψει συμφωνία εξαγωγής αερίου με την Τουρκία την ώρα που η εξωτερική πολιτική της τελευταίας έχει γίνει απρόβλεπτη, οι ισορροπίες που δημιουργεί η διένεξη Ισραήλ-Παλαιστίνης και η γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ.

Εξάλλου, μεταξύ των δυνητικών αλλά αβέβαιων συνεργειών στην περιοχή αναφέρεται επίσης ότι Βρετανοί διπλωμάτες προωθούν σχέδιο σύνδεσης των τεμαχίων της Noble ανοιχτά των ισραηλινών ακτών με μονάδες LNG δύο βρετανικών εταιρειών, των BG (British Gas) και BP, στη μεσογειακή ακτή της Αιγύπτου. Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος διαθέτει πολύ μεγαλύτερα αποθέματα υδρογονανθράκων εν σχέση με αυτά που εντοπίζεται στην Λεκάνη της Λεβαντίνης, όπου εντάσσονται τα Λεβιάθαν και Αφροδίτη.

Θετικές εξελίξεις από το Ισραήλ

Σε πείσμα αντίστοιχων δημοσιευμάτων, όπως αυτό του Economist, Κύπρος και Ισραήλ επικύρωσαν την διμερή συμφωνία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. Τα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών έπαιξαν κομβικό ρόλο στην ταχεία και εμπερειστατωμένη ευόδωση αυτής της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, το τελικό κείμενο του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Ισραήλ, εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σχετική πρόταση υποβλήθηκε στο Υπουργικό από τον υπουργό Άμυνας, Φώτη Φωτίου.

Η εν λόγω συμφωνία αφορά στην διμερή ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών, καθώς και διεύρυνση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ειδικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην παροχή ασφάλειας για τις χερσαίες και υπεράκτιες υποδομές των ενεργειακών πόρων, οι οποίες θεωρούνται ζωτικής σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται άλλωστε και η πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας για ναυπήγηση των 2 ισραηλινής κατασκευής τορπιλακάτων.

Πληροφορίες από το Υπουργείο Άμυνας κάνουν λόγο για μια από καιρό τροχιοδρομημένη συνεργασία η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις επίσημες διακηρύξεις και περιγραφές που αφορούν αυτήν καθ' αυτήν την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά επεκτείνονται και σε ζητήματα του σκληρού πυρήνα της εθνικής ασφάλειας των δύο χωρών, με έναν από τους βασικούς άξονες να είναι και αυτός της ενεργειακής ασφάλειας.

Στην χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εξουσιοδοτήθηκε ο ΥΠΑΜ να προσυπογράψει τη συμφωνία με την κυβέρνηση Ισραήλ.

Εξάλλου, η πλευρά του Ισραήλ έχει ήδη αποδεχθεί το κείμενο της συμφωνίας και είναι προγραμματισμένο, όπως είχε αποκαλύψει στο newsit.com.cy ο ΥΠΑΜ Φώτης Φωτίου, οι υπουργοί Άμυνας των δύο κρατών να συναντηθούν στην Κύπρο ή στο Ισραήλ για υπογραφή του μνημονίου.

Η διάρκεια της συμφωνίας είναι για πέντε χρόνια, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη πέντε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ΥΠΑΜ μιλά για τα νέα εξοπλιστικά και τι αποκαλύπτει για την συμφωνία Ενεργειακής Ασφάλειας με το Ισραήλ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο