What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

25.01.2014 | 09:58
Τελευταία ενημέρωση: 25.01.2014 | 11:17

Δίνει και παίρνει το ανατολίτικο παζάρι στο Κυπριακό! Η Άγκυρα λέει ναι (;) σε μια κυριαρχία, ο Έρογλου όχι!

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Ρόλο διαμεσολαβητή από τα παρασκήνια έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ
- O Γ.Γ. του ΟΗΕ προκρίνει την συνέχιση των προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας για ένα κοινό έγγραφο
- Μαραθώνια η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, με διαφωνίες στο Κυπριακό
- Σε αναζήτηση νέας στρατηγικής (;) η Λευκωσία
- Υποστηρικτική και η Μόσχα σε ένα Κοινό Ανακοινωθέν και στην αρχή της μιας κυριαρχίας

Ρόλο άτυπου διαμεσολαβητή και υποβοηθητικό σε αυτόν που διαδραματίζει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ προσπαθεί να ασκήσει η Ουάσινγκτον, η οποία φέρεται να έγινε ο κομιστής νέων προτάσεων της Άγκυρας στην Λευκωσία.

Η Τουρκία φέρεται να αποδέχεται πλέον την αρχή της μιας κυριαρχίας, με αντάλλαγμα την διατήρηση του στάτους των εγγύησεων του 1960, πήγη δηλαδή τόσων δεινών και προβλημάτων για την Μεγαλόνησο. Από την άλλη πλευρά βέβαια, ως μοχλός διπλωματικής πίεσης της Άγκυρας, τόσο προς την Λευκωσία, όσο και προς τον διεθνή παράγοντα προβάλλεται ο Έρογλου με τις μαξιμαλιστικές του θέσεις, ο οποίος και δεν αποδέχεται την αρχή της μιας κυριαρχίας. 

Βέβαια, η Ε/κ πλευρά απορρίπτει την μονομερή αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης εκ μέρους της Άγκυρας, αφού ουσιαστικά κάτι τέτοιο θα σημάνει αυτόματα και αποδοχή των εγγυήσεων, κάτι που δεν επιθυμεί η Λευκωσία, με τον Έρογλου όμως να μην αποδέχεται ακόμα την μια κυριαρχία, άρα μιλάμε για μια 'έξυπνη' απόπειρα παγίδευσης των Ε/κ.

Άλλωστε όσο και αν η Άγκυρα προσπαθεί να πείσει ότι πρέπει να υπάρξει διατήρηση των εγγυήσεων όπως αυτές αναφέρονται στις συμφωνίες του 1960, εντούτοις είναι γνώστο σε όλους τους διεθνείς διπλωματικούς κύκλους ότι μια τέτοια επανάληψη αποτελεί απλώς μια προμελετημένη συνταγή αποτυχίας.

Σε κάθε περίπτωση, Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν προσανατολίζεται σταθερά στο να προκρίνει την συνέχιση των προσπαθειών για επίτευξη ενός κοινού εγγράφου, κάτι το οποίο εμπεριέχεται και στην σύντομη απαντητική επιστολή του Γ.Γ. προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κάτι το οποίο γνωστοποιήθηκε και κατά το χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο.

Υποστηρικτική εμφανίζεται και η Μόσχα σε ένα Κοινό Ανακοινωθέν και στην αρχή της μιας κυριαρχίας, επιβεβαιώνοντας την πάγια ρωσική θέση για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων.

Χθες στο Εθνικό Συμβούλιο...

Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου διακόπηκε χθες στη 13:30 και συνεχίστηκε στις 5.30μ.μ. το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα και με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Χρίστο Στυλιανίδη αρχικά υπήρξε ενημέρωση για την προεδρική επίσκεψη στο Λονδίνο και τις προβλέψεις της συμφωνίας για τις Βρετανικές Βάσεις, ενώ ενημέρωση υπήρξε και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, καθώς και για όσα έχουν συμβεί στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ με την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κατέθεσαν γραπτώς τις θέσεις τους.

Στην συνέχεια συζητήθηκαν τα ζητήματα που άπτονται του Κυπριακού, με συζήτηση να διεξάγεται για το Κοινό Ανακοινωθέν, ενώ κατατέθηκε και το έγγραφο για την "Επιτροπή Αποζημιώσεων".

Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ο περισσότερος χρόνος αναλώθηκε όμως στις θέσεις των κομμάτων, τα οποία και τοποθετήθηκαν πάνω σε ζητήματα τακτικής και στρατηγικής, ειδικά στο Κοινό Ανακοινωθέν, αλλά και στην ευρύτερη διαχείριση επί του Κυπριακού. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πρόσθεσε ότι υπήρξαν συγκλίσεις απόψεων, αλλά σημειώθηκαν και αρκετές διαφωνίες, ειδικά σε θέματα στρατηγικής.

Σε σύντομη δήλωση του ΠτΔ προς τους δημοσιογράφους, με την λήξη της συνεδρίας, περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι συζητήσεις και οι ανταλλαγές απόψεων διεξήχθησαν σε ήπιο κλίμα και τον Φεβρουάριο θα συνέλθει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο.

Το ζήτημα που τέθηκε ήταν το αν θα υπάρξει αναδιαμόρφωση πολιτικής στο Κυπριακό, με τον κ. Στυλιανίδη να δηλώνει απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι τυχόν αναδιαμόρφωση πρέπει να βασίζεται σε σωστή εκτίμηση και αξιολόγηση, ανάλογα και με τον διεθνή παράγοντα και στα πλαίσια του εφικτού και όχι του ευκταίου, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε πρέπει να μιλήσουμε με όρους πραγματισμού, γιατί μέσω μιας αναδιαμόρφωσης θα μπορούσαμε να βγούμε και πολύ χειρότερα απ' ότι είμαστε σήμερα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με διαφωνίες στο Κυπριακό έληξε το Εθνικό Συμβούλιο

Ερντογάν: Από τον Αναστασιάδη εξαρτάται η πρόοδος στο Κυπριακό

Αυτή είναι η επιστολή Έρογλου σε ΓΓ ΟΗΕ – Έμμεσο «take it or leave it» προς Αναστασιάδη για την πρόταση Δεκεμβρίου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο