What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

25.01.2014 | 12:00
Τελευταία ενημέρωση: 25.01.2014 | 14:31

Ο Γιαννάκης Ομήρου απευθύνει κάλεσμα για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τη θέση ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια να παραμένουμε προσκολλημένοι σε μια στρατηγική στο Κυπριακό που έχει αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος ότι έχει αποτύχει και καταρρεύσει, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας νέας στρατηγικής.

Όπως είπε ο κ. Ομήρου, στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου η ΕΔΕΚ κατέθεσε έγγραφο με τις απόψεις της για τις προσπάθειες κοινής διαπραγματευτικής βάσης, αλλά και για τη συνολική διαχείριση του Κυπριακού τα τελευταία 40 χρόνια, από την τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.

«Καταθέσαμε την θέση μας ότι ήλθε επιτέλους η ώρα, 40 χρόνια αδιέξοδων και αναποτελεσματικών χειρισμών να δώσουν την θέση σε μια νέα στρατηγική που θα προβάλλει το Κυπριακό στη σωστή του βάση. Ως πρόβλημα εισβολής-κατοχής και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου», είπε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να παραμένουμε μαρμαρωμένοι στο παρελθόν, πολύ περισσότερο που έχουν διαμορφωθεί νέα γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και γεωοικονομικά δεδομένα στην περιοχή μας.

Σημείωσε ότι η πρόταση της ΕΔΕΚ για μια νέα στρατηγική αφορά συγκεκριμένες προτάσεις, όπως μεταξύ άλλων, η διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του κυπριακού, με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και με επίσημη κατάθεση του ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας, η

σαφής και κατηγορηματική δήλωση ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται το έγγραφο των συγκλίσεων ως ενδιάμεση η οποιασδήποτε μορφής συμφωνίας για συνέχιση των συνομιλιών και η προώθηση αιτήματος για υιοθέτηση δέσμης αρχών λύσης του Κυπριακού σε ένα προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Και για να δοθεί το μήνυμα σε όλους όσοι καιροφυλακτούν να αξιοποιήσουν τη δεινή οικονομική κατάσταση σε Κύπρο και Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να διανοηθούν ότι θα καμφθούμε υπό το βάρος της κρίσης», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για κοινό ανακοινωθέν, είπε ότι «οι εποικοδομητικές, καλύτερα μη εποικοδομητικές ασάφειες, που οδηγούν σε αμφισημίες στην ερμηνεία της κυριαρχίας αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο σε μια «κοινή διακήρυξη» ή σε ένα «κοινό ανακοινωθέν» που θα συνιστά συμφωνημένη βάση για μια νέα διαπραγμάτευση».

«Η κυριαρχία πρέπει να προσδιορίζεται ως «μία μόνη και αδιαίρετη» η οποία εκπηγάζει από το λαό και όχι από τις «κοινότητες» ή «τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά είναι προφανές ότι επιδιώκει υιοθέτηση των προνοιών του Σχεδίου Ανάν για την «κυριαρχία».

Σημείωσε ότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την «ανταλλαγή εγγράφων» όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται μια τέτοια σαφής διαπραγματευτική βάση, αλλά αντίθετα επιτρέπεται στην τουρκική πλευρά η προώθηση της μόνιμης επιδίωξης της για συνομοσπονδιακή λύση.

Η επιμονή στην ίδια στρατηγική, επισήμανε ο κ. Ομήρου, αποτελεί αδιέξοδη επιλογή με καταστροφικές συνέπειες για το εθνικό μας θέμα.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «πραγματισμός και ρεαλισμός, τα οποία δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι αποτελούν την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί η αδιαμφισβήτητη εκτίμηση ότι η στρατηγική που ακολουθήθηκε για 40 ολόκληρα χρόνια έχει αποτύχει».

«Πραγματισμός και ρεαλισμός είναι η οφθαλμοφανής ανάγκη για αναδιαμόρφωση της στρατηγικής στο κυπριακό και η επανατοποθέτηση του προβλήματος ως προβλήματος εισβολής-κατοχής. Εμμονή στην χρεοκοπημένη στρατηγική των τελευταίων 40 χρόνων θα αποτελεί αθεράπευτο ρομαντισμό και ευσεβοποθισμό» είπε.


Εξάλλου, ο κ. Ομήρου χαιρέτισε τις δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Κύπρο, λέγοντας ότι «επαναλαμβάνει τις θέσεις αρχών της χώρας του σε ότι αφορά τη λύση του Κυπριακού».

«Η υποστήριξη προς την κυριαρχία, διεθνή νομική προσωπικότητα και ιθαγένεια, σε συνδυασμό με τη στηλίτευση των συμπεριφορών του Α. Ντάουνερ από τον αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσική Ομοσπονδία εξακολουθεί να τηρεί την διαχρονική στάση ανιδιοτελούς στήριξης του λαού μας στον αγώνα για μια λύση στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου», είπε ο κ. Ομήρου.

Κατέληξε λέγοντας ότι «εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας γι’ αυτή την διαχρονική συμπαράσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δίνει και παίρνει το ανατολίτικο παζάρι στο Κυπριακό! Η Άγκυρα λέει ναι (;) σε μια κυριαρχία, ο Έρογλου όχι!

Με διαφωνίες στο Κυπριακό έληξε το Εθνικό Συμβούλιο

Ερντογάν: Από τον Αναστασιάδη εξαρτάται η πρόοδος στο Κυπριακό

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές - Κυπριανού: Διακυβεύονται Κυπριακό και κοινωνική ευαισθησία
  2. Τραμπ: Του χάλασαν… το πάρτυ! «Έμφραγμα» για στρατιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους
  3. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  4. Haber Kibris: Αποκαλύπτει το σχέδιο εμπλοκής του κατοχικού στρατού στην απόπειρα πραξικοπήματος
  5. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ολοκληρωμένο και επιμελώς σχεδιασμένο το όραμα μας για την υγεία
  6. ΕΔΕΚ: Παραχώρησαν τ/κ φιλέτο στον γιο δημoτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ