What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

25.01.2014 | 15:12
Τελευταία ενημέρωση: 25.01.2014 | 15:17

Λεμεσός: Αντίθετοι οι Δήμοι με τις προτάσεις για αναδιάρθρωση τοπικής αυτοδιοίκησης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Την κάθετη αντίθεσή τους, στις προτάσεις που κατέθεσε η ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο, για την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξέφρασαν οι έξι δήμοι της μείζονος Λεμεσού.


Σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησαν το πρωί, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου εξέφρασε διαφωνία με την ιδέα κατάργησης όλων των δήμων και τη δημιουργία στη θέση τους πέντε κατά επαρχία τοπικών αρχών, οι οποίες, όπως είπε, «θα συγκεντρώσουν όλη τη σημερινή ευθύνη και εξουσία που έχουν οι δήμοι οι κοινότητες και η επαρχιακή διοίκηση».

«Εμείς θεωρούμε», σημείωσε ο κ. Χρίστου, «ότι αυτό το πράμα δεν έχει καμία σχέση με τις παραδόσεις του τόπου μας, με τις συνήθειες των Κυπρίων , με την ιστορία των τοπικών αρχών, με τον τρόπο που εργάστηκαν οι τοπικές αρχές σε όλα τα τελευταία 100 χρόνια, σε περιόδους και διορισμένων αλλά και εκλεγμένων τοπικών αρχών και προ της δημοκρατίας και μετά».

Ο Δήμαρχος Λεμεσού τόνισε πως, «ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας και της ύπαρξης και λειτουργίας των τοπικών αρχών, είναι η εγγύτητα με τον πολίτη σε ό,τι αφορά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την παροχή υπηρεσιών».

«Αυτός ο γιγαντισμός» πρόσθεσε, «αυτή η υπερβολή, αυτή η μεγέθυνση, που θα θέλει για τη Λεμεσό σχεδόν 200 χιλιάδες πληθυσμό να βρίσκεται κάτω από την ευθύνη ενός ανθρώπου προοιωνίζει, λιγότερη κοινωνική πολιτική , λιγότερη επικοινωνία με τους δημότες, λιγότερη και χαμηλότερη προσφορά υπηρεσιών και κυρίως μια άψυχη και απρόσωπη σχέση του τοπικού άρχοντα μαζί με τον κόσμο ο οποίος τον εξέλεξε και από τον οποίο αναμένει προσφορά υπηρεσιών».

Ο Αντρέας Χρίστου τόνισε ακόμα πως, «οι εξοικονομήσεις οι οποίες αποκαλούνται οι εμπειρογνώμονες, είναι αυταπάτη διότι αυτό το σχήμα θα απαιτήσει ένα τόσο πολύπλοκο οργανωτικό σχήμα και τόσο περίπλοκες διαδικασίες που οι εξοικονομήσεις θα μείνουν απλώς σαν ένα σύνθημα».

«Η πρόταση αυτή», σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, «δεν έχει να κάμει τίποτα με τα συμφέροντα των δημοτών και της τοπικής αρχής». Πρόσθεσε ακόμα πως, «θα έπρεπε να ερωτηθούν και οι πολίτες γύρω από αυτό το ζήτημα».

«Συζητούμε», είπε, «αυτά τα πράγματα μακράν των δημοτών , χωρίς να πάρουμε το σφυγμό τους και εισηγούμαστε λύσεις, που κατά τη γνώμη μας δεν έχουν καμία σχέση με τις προσδοκίες του κόσμου, μακριά από αυτούς».

Ο Δήμαρχος Ύψωνα Αριστος Αριστήδου τόνισε πως «με την πρόταση αυτή θα γίνει αποκαθήλωση των βασιλιάδων και ενθρόνιση των αυτοκρατόρων». «Στην ουσία», είπε «θα δώσουμε την εξουσία σε πέντε άτομα» και σημείωσε πως η μέχρι σήμερα λειτουργία των δήμων απέδειξε ότι ήταν κοντά στους δημότες, κοντά στο πολίτη επιλύοντας καθημερινά πολλά προβλήματα».

Ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Κυριάκος Χατζηττοφής είπε ότι, «μέσα από την μελέτη των Άγγλων εμπειρογνωμόνων φαίνεται πως αντί για μεταρρύθμιση που ήταν το ζητούμενο, προχωρούμε σε απορύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

«Επείγει», πρόσθεσε, «ένας διεξοδικός διάλογος προτού ληφθούν οι όποιες αποφάσεις εις βάρος των πολιτών».

«Απώτερος σκοπός όλων των δήμων, είναι η αντιμετώπιση αυτής της λαίλαπας που έρχεται να πλήξει την τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο δήμαρχος Γερμασόγειας Ανδρέας Γαβριηλίδης. «Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο κ. Γαβριηλίδης, «είναι άκρως αντίθετες με τις προτάσεις που κατέθεσαν για την Κύπρο».

«Όλοι οι δήμαρχοι συμφωνούμε για την ανάγκη αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ωστόσο αυτή θα πρέπει να γίνει προς όφελος των πολιτών», είπε ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς Δώρος Αντωνίου. «Αυτό το οποίο παρατηρήσαμε όμως», πρόσθεσε, «είναι ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις και δημιουργούνται ερωτηματικά στο έγγραφο που μας παραδόθηκε».
Ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών Γιώργος Γεωργίου είπε πως, «δεν σηκώνουμε λευκή σημαία, ούτε θα παραδοθούμε».

«Έχει αποδειχθεί διαχρονικά», σημείωσε, ότι «οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες, αν απολαμβάνουν πολιτισμό, κοινωνική πρόνοια, αθλητισμό, υποδομές, ανάπτυξη, απασχόληση, αυτό το βρίσκουν στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψυχικά ασθενής ήταν η 40χρονη Ρουμάνα - «Ευυπόληπτος» οικογενειάρχης ο Κύπριος πατέρας

«Δεν είναι κόρη μου και δεν την βίασα» λέει τώρα ο πα-τέρας της 18χρονης

«Εψόφησεν αφού ήπιε μια σίκλα ζιβανία» - ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ρεπορτάζ του 1972! (ΦΩΤΟ)

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Λεμεσός: Άγριος ξυλοδαρμός 22χρονου ποδοσφαιριστή από προπονητή στο γήπεδο!
  2. Λεμεσός: Έκαναν την τύχη τους οι διαρρήκτες! 119.500 ευρώ άρπαξαν από το σπίτι 42χρονης
  3. Λεμεσός: Υπέκυψε 25χρονος θύμα τροχαίου της 4ης Ιανουαρίου - Παραμένουν τραυματίες στο νοσοκομείο οι δύο οδηγοί
  4. Survivor 2: Ποιοι celebrities δέχτηκαν προτάσεις και είπαν όχι;
  5. Αποκαλυπτική η Βασίλισσα Ελισάβετ για το βρετανικό στέμμα
  6. Χάος από τις σφοδρές χιονοπτώσεις στα αεροδρόμια και τους δρόμους της Βρετανίας