What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

25.01.2014 | 21:20
Τελευταία ενημέρωση: 26.01.2014 | 09:13

Κυπριακό: Πάμε για οριστική συμφωνία (;)

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Έντονο το διεθνές ενδιαφέρον και δεδομένη η παρασκηνιακή εμπλοκή του Αμερικανικού παράγοντα
- Υπαναχώρηση Έρογλου στο ζήτημα της μιας κυριαρχίας
- Ο Αμερικανός πρέσβης είχε διαβιβάσει στον ΠτΔ αντιπρόταση για μια κυριαρχία
- Πολιτική και διπλωματική νίκη Αναστασιάδη θα σημάνει η κατοχύρωση "μιας κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας, μιας διεθνούς προσωπικότητας"
- Μοναδικό αγκάθι παραμένουν "οι εγγυήσεις του 1960" - Επιστροφή στην "Ζυρίχη-Λονδίνο";

Παρά την βαριά πολιτική κρίση που πλήττει την Τουρκία, εν τέλει φαίνεται να διαψεύδονται οι Κασσάνδρες που θεώρησαν ότι το Κυπριακό θα περάσει σε δεύτερη, ή και τρίτη μοίρα στην αντζέντα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Μάλιστα, το διπλωματικό παρασκήνιο οργιάζει, με τις ΗΠΑ ουσιάστικά να έχουν ατύπως υποκαταστήσει και παρακάμψει τον ΟΗΕ, λειτουργώντας ως κομιστές προτάσεων της μιας προς την άλλην πλευρά.

Σε χθεσινά δημοσιεύματα έγινε εκτενής αναφορά στην τουρκική πρόταση που κόμισε στον ΠτΔ ο Αμερικανός Πρέσβης στην Λευκωσία, σύμφωνα με την οποία διαφαίνεται πλέον πως κατόπιν "πιέσεων" της Άγκυρας στον κατοχικό ήγέτη Ντερβίς Έρογλου, εκείνος υπαναχώρησε, αποδεχόμενος την μια κυριαρχία, έννοια η οποία αποτελούσε αγκάθι στις προσπάθειες επίτευξης ενός κοινού ανακοινωθέντος.

Προεδρική συσκότιση και διεθνής βιασύνη

Σε παλαιότερα άρθρα αναφερόμασταν συχνά στα δεδομένα και στους κινδύνους μιας λύσης - εξπρές που διαφαινόταν να μεθοδεύεται στο Κυπριακό, κυρίως από Αγγλοσαξωνικές χώρες, αλλά και δευτερευόντως και από την Ε.Ε.

Από τότε πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι, με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης να είναι άμεσοι και καταλυτικοί, όπως στην περίπτωση υπογραφής συμφωνίας για τις Βρετανικές Βάσεις, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες ή διαρροές. Το ίδιο κλίμα διαπιστώνεται και στους χειρισμούς που γίνονται στο Κυπριακό, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να έχει αναλάβει ο ίδιος εξολοκλήρου την ευθύνη, μέρους των πολύπλοκων αυτών διπλωματικών χειρισμών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "ΠΟΛΙΤΗ", φαίνεται πως ο ΠτΔ χειρίστηκε σειρά κρίσιμων θεμάτων που αφορούν στο Κυπριακό, ώστε σήμερα να μιλάμε για μια στο Παρά Πέντε συμφωνία για Κοινό Ανακοινωθέν.

Αναφέρεται ότι με την μεσολάβηση και των Αμερικανών, η Τουρκία αποδέχεται τα λεγόμενα και τρία singles, ήτοι, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα. Το "ανατολίτικο παζάρι" όμως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και θεωρείται δεδομένο, με γνώμονα και τις δηλώσεις Ερντογάν από τις Βρυξέλλες, για δύο ιδρυτικά κράτη, ότι είναι μάλλον νωρίς για πανηγυρισμούς...

Η Τουρκία για να προβεί σε αυτές τις παραχωρήσεις, απαιτεί επαναφορά στο προσχέδιο ενός Κοινού Ανακοινωθέντος των όρων εγγύησης όπως αυτοί προέκυπταν και από τις συμφωνίες Λονδίνου - Ζυρίχης, κάτι το οποίο θα διασφαλίζει τα δικαιώματα εκπροσώπησης των Τ/κ πολιτών μιας ενιαίας και Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται ο "ΠΟΛΙΤΗΣ", η Ε/κ πλευρά δεν είναι κάθετα αντίθετη σε μια τέτοια συμπερίληψη, αλλά ελαφρώς τροποποιημένη, αναφερόμενοι σε σεβασμό των δικοινοτικών/διακοινοτικών ισορροπιών όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τις Συνθήκες του 1960.

Στο παραπάνω σημείο αναμένεται η αντίδραση του ανέκαθεν "δύσκολου" Ντερβίς ¨Έρογλου, ενώ ο μετριοπαθής ψευδο-ΥΠΕΞ, Οζντίλ Ναμί, κατόπιν συνεννοήσεων και με την Άγκυρα, πιθανόν παρακάμπτοντας τον Έρογλου, δίνει στην Ε/κ πλευρά ακόμα περισσότερο περιθώριο διπλωματικών ελιγμών για κατάληξη σε συμφωνία, αφού άρει η τουρκική πλευρά τις ενστάσεις της για την περιβόητη διατύπωση που επιθυμεί να συμπεριληφθεί η Ε/κ πλευρά, ότι η κυριαρχία θα εκπηγάζει εξίσου ---equally--- εδώ εντόπιζόταν και το πρόβλημα, τόσο από τους Ε/κ, όσο και από τους Τ/κ, αφαιρώντας παράλληλα την επίμαχη διατύπωση αναφορικά με την κυριαρχία, "καμιά πλευρά δεν μπορεί να διεκδικεί κυριαρχία, δικαιοδοσία ή εξουσία επί της άλλης."

Ο αναχρονισμός των Εγγυήσεων των Συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου

Όπως διαρρέεται από πηγές που πρόσκεινται στο Προεδρικό, το ζήτημα των εγγυήσεων που θέτει η Τουρκία μπορεί να επιδέχεται πολλών ερμηνειών, καθώς το σημερινό διεθνές περιβάλλον είναι τελείως διαφοροποιημένο εν σχέση με τις ψυχροπολεμικές διπλωματικές συνθήκες της δεκαετίας του 1960, με την Κύπρο να είναι πλήρες κράτος - μέλος της Ε.Ε., υποψήφια προς συμμετοχή χώρα στην 'Συνεργασία για την Ειρήνη', ενώ και ένα εντελώς διαφορετικό ΝΑΤΟ από εκείνο των δεκαετιών '60-'70 και διαμέσου του Ηνωμένου Βασιλείου αποδίδει την δική του βαρύτητα ανφορικά με τα ζητήματα εγγυήσεων που εγείρει η Άγκυρα. 

Χθές...

Η κυβέρνηση επιδιώκει το διεθνές ενδιαφέρον, αλλά η διαβούλευση γίνεται μόνο με τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χ. Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κύριος Στυλιανίδης σημείωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο για όλες τις διαβουλεύσεις, ακόμα και για εκείνες που γίνονται σε άτυπη βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κένινγκ, μετέφερε στον κ. Αναστασιάδη πρόταση της τουρκικής πλευράς για αποδοχή της μίας κυριαρχίας, η οποία όμως είχε και μια προϋπόθεση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κένινγκ ανέφερε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να αποδεχθεί τη μία κυριαρχία, υπό τον όρο ότι οι Ελληνοκύπριοι θα αποδεχτούν τη συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων.

Αυτό όμως, όπως διαφάνηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν είναι αποδεκτό ούτε και από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Σώματος για όλες τις διαβουλεύσεις, ακόμη και για εκείνες που γίνονται σε άτυπη βάση.

Όσον αφορά τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τα κόμματα κατέθεσαν και θα συνεχίσουν να καταθέτουν τις θέσεις και τη στρατηγική τους για το κυπριακό, με σκοπό να καταλήξουν σε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες και υλοποιήσιμες θέσεις, οι οποίες και θα προωθηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δίνει και παίρνει το ανατολίτικο παζάρι στο Κυπριακό! Η Άγκυρα λέει ναι (;) σε μια κυριαρχία, ο Έρογλου όχι!

Με διαφωνίες στο Κυπριακό έληξε το Εθνικό Συμβούλιο

Ερντογάν: Από τον Αναστασιάδη εξαρτάται η πρόοδος στο Κυπριακό

Αυτή είναι η επιστολή Έρογλου σε ΓΓ ΟΗΕ – Έμμεσο «take it or leave it» προς Αναστασιάδη για την πρόταση Δεκεμβρίου


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Σε κυπριακό κελί θα παραμείνει ο 67χρονος Ισραηλινός για το κύκλωμα εμπορίας οργάνων
  2. Κατεχόμενα: Αύριο παραιτείται η «κυβέρνηση» Οζγκιουργκιούν
  3. «Έφυγε» ένας πιστός φιλός της Κύπρου
  4. Αύξηση για τέταρτο έτος στις αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας και ρεκόρ 4ετίας οι εγγραφές το 2017
  5. Απομακρύνουν τον Μάνο Παπαγιάννη από την παράσταση στο Χυτήριο!
  6. Μετά το μεγαλύτερο καζίνο της Ευρώπης θα 'χουμε και το μεγαλύτερο Μοναστήρι...μέσω δωρεάς στην Γεωργία!