What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

26.01.2014 | 15:28
Τελευταία ενημέρωση: 26.01.2014 | 21:18

SOS από Χριστόφορο Πισσαρίδη: Η χώρα που μπορεί να καταστρέψει το ευρώ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Προειδοποιεί ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη μπορεί να μην έρθει
- Εκφράζει την ανησυχία του για την 2η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Γαλλία
- Δεν συμμερίζεται την "αισιοδοξία" του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων Ευρωπαίων ιθυνόντων
- Αντί της ανάκαμψης, ενδέχεται να βρεθούμε στο άμεσο μέλλον προ αρνητικών εκπλήξεων εντός Ευρωζώνης

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ένα φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο Κύπριος Νομπελίστας Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Ο κύριος Πισσαρίδης, ο Κύπριος οικονομολόγος που βραβεύτηκε με το βραβείο «νομπέλ» της οικονομίας το 2010 υποστήριξε πως το μέλλον της Ευρωζώνης θα κριθεί από την ικανότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, της Γαλλίας, να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Πριν 12 χρόνια η Γερμανία ήταν ο ασθενής της Ευρώπης και πλέον η Γαλλία δείχνει να μετατρέπεται αυτή στον ασθενή. Εάν η χώρα δεν καταφέρει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τότε ανησυχώ για το μέλλον της νομισματικής ένωσης» υποστήριξε ο Κύπριος οικονομολόγος.

Προειδοποιεί ο καθηγητής Οικονομικών μάλιστα, ότι οι ασκούμενες οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ολάντ, που βασίζονται σε ένα σοσιαλιστικό μοντέλο παροχών, ενδέχεται να αφήσει όχι μόνο την Γαλλία, αλλά και ολόκληρη την Ευρωζώνη σοβαρά εκτεθειμένη σε απανωτά οικονομικά σοκ για πολλά χρόνια.

Αναφέρει μάλιστα, πως "σε περίπτωση που δεν πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις στην Γαλλία, θα γίνω ιδιαίτερα ανήσυχος για το τι μπορεί να συμβεί στο Ευρώ και την Ε.Ε. κατ' επέκταση... δεν νιώθω ότι είμαστε ακόμα ασφαλείς, δεν νιώθω καμία σιγουριά, παρά τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε".

Ο κ. Πισσαρίδης δηλώνει λοιπόν ανοικτά πως δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία μερικών Ευρωπαίων πολιτικών πως η Ευρωζώνη βγαίνει από την κρίση και προειδοποιεί για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού που μπορεί να συμπαρασύρει και οικονομίες εκτός της Ευρωζώνης, όπως αυτήν του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Όταν υφίσταται αποπληθωρισμός τότε το χρέος μετατρέπεται σε ένα ακόμα σημαντικότερο πρόβλημα» υποστήριξε ο κ. Πισσαρίδης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα “Telegraph”, ενώ αναφέρει ότι σταδιακά οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου οδηγούνται σε αποπλήθωριστικές τάσεις, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία με τις επιταγές και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει θέσει ως στόχο το 2%, ενώ η Ευρωζώνη μετά βίας ακουμπά το 0.8%.

Βρισκόμαστε ενώπιον μιας μη ισορροπημένης οικονομικής ανάκαμψης, δηλώνει ο καθηγητής, με τον τομέα των επενδύσεων όμως να μην έχει ακόμα συνέλθει πλήρως, ή σε μερικές περιπτώσεις και καθόλου. 

Και συμπληρώνει, "εάν επιθυμούμε την ανάπτυξη νέων επενδύσεων, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουμε τα επιτόκια, τότε είναι σαν να προσπαθούμε να καταστρέψουμε τα πράσινα βλαστάρια μιας ανάκαμψης εν τη γεννέση της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παραδοχή Χ. Πισσαρίδη: «Το Ευρώ είτε θα αλλάξει είτε θα διαλυθεί»

Πισσαρίδης: Η Κύπρος είναι σημαντική για την Ευρωζώνη-Η έξοδος της δεν είναι λύση

Χ. Πισσαρίδης: «Το μέλλον της Κύπρου θα είναι λαμπρό»

Χ. Πισσαρίδης: «Η Ευρωζώνη είναι μια ασυνείδητη ομάδα χωρών που εξυπηρετούν τα εθνικά τους συμφέροντα»


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Συγκλονιστικός Ριμπερί: «Με εγκατέλειψαν σε μοναστήρι οι γονείς μου - Η ουλή είναι η ζωή μου»
  2. Έτσι της έδωσε η τράπεζα επιπλέον 40.000 ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  3. Λύθηκε το μυστήριο; «Έτσι σκότωσαν την Ειρήνη Λαγούδη» – Η άγνωστη τραπεζική κίνηση των 100.000 ευρώ [pics, vids]
  4. Προσοχή! Αυτές οι παρτίδες βρεφικού γάλακτος αποσύρονται [vid]
  5. Εμπορικό έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ στις κυπριακές εξαγωγές
  6. «Μπουκώνουν» την κυβέρνηση Τσίπρα με ακόμα 50 προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης