What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

27.01.2014 | 12:10
Τελευταία ενημέρωση: 27.01.2014 | 12:30

Μαξιλάρι ή αγορά, το δίλημμα των €900εκ – Grand test για Τράπεζα Κύπρου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Εκτιμήσεις οικονομολόγου Σωφρόνη Κληρίδη
- Θετικό το μήνυμα για Τράπεζα Κύπρου
- Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για Τράπεζα και οικονομία

Κάτω από το μαξιλάρι, στην αγορά ή στην Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνουν οι καταθέσεις των €900εκ, τις οποίες θα απελευθερώσει η Τράπεζα αρχές του ερχόμενου μήνα, νοουμένου ότι αποτελούν προϊόν της «ανοικτής πληγής» του κουρέματος;

Οι καταθέσεις προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου τον Ιούλιο, δηλαδή με το bail-in του 47,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με τον έγκριτο οικονομολόγο Σωφρόνη Κληρίδη, ο τρόπος που θα ενεργήσουν οι κάτοχοι των εν λόγω γραμματίων θα είναι ένα τεστ τόσο για την ίδια την Τράπεζα Κύπρου όσο και για την οικονομία.

Σε δηλώσεις στο Newsit.com.cy παρουσιάστηκε διστακτικός στο να προβεί σε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το εάν οι καταθέσεις των €€900εκ θα διοχετευτούν στην αγορά ή θα μεταφερθούν σε άλλη τράπεζα και κυρίως σε ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, υπενθυμίζοντας ότι οι εν λόγω καταθέσεις αποτελούν προϊόν κουρέματος και ίσως οι κάτοχοι τους, να μην έχουν ακόμη εμπιστοσύνη στην Τρ. Κύπρου ή στην κυπριακή οικονομία, αν και όπως είπε υπάρχουν αρκετές καλές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο.

«Για την ίδια την Τράπεζα, αποτελεί ορόσημο η απόφαση να απελευθερώσει το πρώτο ποσό των €900εκ., γι’ αυτό το ιδανικό θα ήταν να παραμείνουν τα κεφάλαια στην Τράπεζα ως ένδειξη ότι άρχισε να επανακτά την εμπιστοσύνη των καταθετών» είπε εκτιμώντας ότι μάλλον είναι απομακρυσμένο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από την άλλη όμως ακόμη και αν οι καταθέτες αποφασίσουν να σηκώσουν τα λεφτά τους, η Τράπεζα θα στείλει το μήνυμα ότι βρίσκεται σε πορεία σταθεροποίησης, γι’ αυτό δεν έκανε χρήση του δικαιώματός της να ανανεώσει τα γραμμάτια, επισήμανε.

Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν μπορούν να μεταφερθούν εκτός Κύπρου είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να αναμένουμε να δούμε πως θα ενεργήσουν οι κάτοχοι των €900εκ. οι οποίοι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι περισσότεροι είναι ξένοι».

Θα τα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι, θα τα αφήσουν στην ίδια την Τράπεζα Κύπρου, θα τα επενδύσουν ή θα τα μεταφέρουν σε άλλες τράπεζες, διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι λόγω του κουρέματος ίσως κάποιοι από αυτούς να είναι θυμωμένοι ακόμη με την Τράπεζα ή να μην την εμπιστεύονται στο παρόν στάδιο.

Σε τρεις μήνες και εν συνεχεία σε έξι μήνες λήγουν γραμμάτια περίπου άλλων €950εκ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρατικές εγγυήσεις €3δις για τον ELA

Συνεργατισμός: Περικοπές μισθών ή πλεονασμός (;) – Ιδού το δίλημμα για εργαζομένους της ΕΤΥΚ

Επιστρέφει στο πάτωμα η BOC ; – Το μπαλάκι στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας - Κοινή Διακήρυξη: «Ο συνεταιρισμός μας δεν αποκλείει άλλους»
  2. Έτσι της έδωσε η τράπεζα επιπλέον 40.000 ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  3. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών [pics, vid]
  4. «Συγκαλυμμένες αλλά απροκάλυπτες απειλές προς εργαζομένους στα ΚΙΕ από Υπουργείο Παιδείας»
  5. Υπουργείο Εσωτερικών: Δίνει απάντηση σε σχέση με την παραχώρηση τ/κ τεμαχίου στη Λάρνακα
  6. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες