What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

27.01.2014 | 12:52
Τελευταία ενημέρωση: 27.01.2014 | 14:07

ΕΤΥΚ: Είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των μελών μας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Με αφορμή το θόρυβο που δημιούργησαν οι άτοπες και εκτός πραγματικότητας δηλώσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ), η Οργάνωσή μας επικοινωνεί σήμερα μαζί σας για να σας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρει σε ανακοίναση η Συνδικαλιστική Οργάνωση των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Σε κανένα στάδιο δεν εγέρθηκε από τη Διοίκηση της Τράπεζας θέμα πλεονάζοντος προσωπικού στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, ούτε τυπικά, όπως προνοεί άλλωστε η νομοθεσία, αλλά ούτε και άτυπα.

Αντιθέτως, κοινή παραδοχή αποτελεί το γεγονός ότι το προσωπικό της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να ενισχυθεί αριθμητικά προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στο νέο του ρόλο, και σε αυτή άλλωστε την κατεύθυνση είναι και η προκήρυξη νέων θέσεων που εξήγγειλε η Τράπεζα.

Τώρα, πώς θεωρεί η Διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας ότι με τα πιο πάνω δεδομένα, μπορεί να πείσει τον οποιονδήποτε ότι συντρέχει λόγος για μείωση του αριθμού προσωπικού, και μάλιστα πέραν του ενός τρίτου και
μάλιστα τη δεδομένη χρονική στιγμή, αυτό είναι άξιο απορίας.

Πέραν όμως των πιο πάνω που καταδεικνύουν το ανυπόστατο των δηλώσεων της Τράπεζας, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλα τα μέλη της ΕΤΥΚ είναι ότι η Συνδικαλιστική Οργάνωση των Τραπεζοϋπαλλήλων είναι αποφασισμένη και ικανή να προστατεύσει τα μέλη της από τηνοποιαδήποτε τυχόν παράνομη / αυθαίρετη εργοδοτική συμπεριφορά.

Όσον αφορά τη στάση της Οργάνωσής μας για το θέμα των μειώσεων του μισθολογίου, για χάριν της αλήθειας οφείλουμε να παραθέσουμε τα πιο κάτω:

● Σε κανένα στάδιο δεν αρνηθήκαμε να συνεισφέρουμε ως εργαζόμενοι για να βοηθηθούν οι Τράπεζες. Τα γεγονότα καταδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο.

Οικιοθελώς και χωρίς καμία πίεση, μόνο οι υπάλληλοι της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας πρόσφεραν / αποποιηθήκαν για τα έτη 2012, 2013 τις 2 προσαυξήσεις και την ΑΤΑ (ποσοστό πέραν του 12%).

● Από τον Αύγουστο του 2013 θέσαμε, με δική μας πρωτοβουλία, στη διάθεση των Τραπεζών, περιλαμβανομένης και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, πακέτο κλιμακωτών μειώσεων, το οποίο εάν το εκμεταλλεύονταν θα
εξοικονομούσαν μέχρι σήμερα περίπου €30 εκ!
● Από την πρώτη στιγμή που κληθήκαμε ως Οργάνωση να συζητήσουμε τοθέμα της μείωσης του μισθολογίου για τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα,ήμασταν παρόντες καταθέτοντας θέσεις τις οποίες ακόμα και οι εκπρόσωποι
του Υπουργείου Οικονομικών θεώρησαν ορθές.
● Η Διοίκηση όμως της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας επέλεξε να διαπραγματευτεί με άλλους, όχι μόνο τις μειώσεις αλλά και ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης μέχρι το 2018 και έχει τώρα την απαίτηση το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων να το αποδεχτούμε κι εμείς χωρίς καν να έχουμε το δικαίωμα έκφρασης άποψης.

Με τη συγκεκριμένη πρόταση / εισήγηση της ΕΤΥΚ, οι νέες μειώσεις που θα ίσχυαν από 1/1/2014 ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Διεύθυνσης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κοντά στο 11%.

Δηλαδή συνολικά οι υπάλληλοι της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας θα είχαν απώλεια – μειώσεις κοντά στο 23%.

Παρ’ όλα αυτά η διορισμένη από την Κυβέρνηση Διοίκηση της Συνεργατικής αγνόησε την πρόταση μας.

Διαπραγματεύτηκε μια άλλη πρόταση με άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και το αποτέλεσμα των άλλων απαιτεί ετσιθελικά να το επιβάλει και στην ΕΤΥΚ.

Oυδέποτε μας λέχθηκε παγοποίηση μισθών μέχρι την 31/12/2018.

Η εισήγηση της Τράπεζας μεταφέρθηκε όπως μας παρουσιαζόταν τότε χωρίς όλα τα αρνητικά αλλά «βελτιωμένη», από την ΕΤΥΚ στην Κλαδική Επιτροπή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και απορρίφθηκε ομόφωνα (πρακτικό
ημερομηνίας 30/12/2013)

Η πιο πάνω ενέργεια της Διοίκησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι μόνο άδικη αλλά και έξω από κάθε σεβασμό υγιών εργασιακών σχέσεων.

Μετά την κατάληξη αυτή η διορισμένη Διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κατέφυγε στο ωμό εκβιασμό των απολύσεων, πλεονασμό.

Πότε και με ποιους συζήτησε και με βάση ποια μελέτη κατέληξαν σε πλεονασμό;

Αν όμως γινόταν κάτι τέτοιο η αντίδραση μας θα ήταν άμεση και καθολική.

Aπεναντίας η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί ενίσχυση σε νέο
προσωπικό και το γνωρίζουν ΟΛΟΙ.

Φυσικά αν κάποιοι συνάδελφοι εθελοντικά επιλέξουν το Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και μάλιστα τότε εκ των πραγμάτων οι θέσεις εργασίας τους θα αναπληρωθούν διότι οι ανάγκες της
Συνεργατικής και του νέου ρόλου της θα απαιτούν αύξηση θέσεων εργασίας (υπαλλήλων).

Μερικοί στην Κύπρο για να πετύχουν τα σχέδια τους κρύβονται στην κυριολεξία πίσω από το πέπλο της Τρόικας αρνούμενοι να αναλάβουν οι ίδιοι τις ευθύνες τους.

Πληροφορηθήκαμε την ανορθόδοξη νεοφανή προσπάθεια της Διεύθυνσης να εκμαιεύσει εκβιαστικά τη συγκατάθεση των ίδιων των συναδέλφων.

Σαν Οργάνωσή δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις εργοδοτικές συγκεντρώσεις ούτε μας δεσμεύει το νοθευμένο αποτέλεσμα τους.

Επίσημα δε, καταθέτουμε την άποψη ότι και η ίδια η Τρόικα στο συγκεκριμένο θέμα δεν είναι σωστά ενημερωμένη αλλά συνειδητά παραπληροφορημένη.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, έξω από κάθε διαδικασία που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, αποφάσισε να σας καλέσει σε συνάντηση με μοναδικό της στόχο την εξάσκηση πίεσης για να αποδεχθείτε την όποια «συμφωνία»
για μειώσεις μισθών και ωφελημάτων.

Ξεκαθαρίζουμε ακόμα μια φορά ότι καμία ισχύ δεν μπορεί να έχει η οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνετε με το πιστόλι στον κρόταφο και η μόνη λύση είναι να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ΕΤΥΚ, για ουσιαστική συζήτηση η οποία να καταλήξει σύντομα στην υπογραφή μιας σωστής και δίκαιης συμφωνίας που θα αποκαταστήσει την ηρεμία στο χώρο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και θα δώσει ώθηση στην κοινή προσπάθεια για τη σωτηρία του Συνεργατικού Κινήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαξιλάρι ή αγορά, το δίλημμα των €900εκ – Grand test για Τράπεζα Κύπρου

Συνεργατισμός: Περικοπές μισθών ή πλεονασμός (;) – Ιδού το δίλημμα για εργαζομένους της ΕΤΥΚ

Επιστρέφει στο πάτωμα η BOC ; – Το μπαλάκι στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Καιρός - έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Επέλαση χιονιά με σφοδρούς ανέμους - Προειδοποίηση της Αστυνομίας [vid]
  2. Καιρός - έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Επέλαση χιονιά με σφοδρούς ανέμους - Προειδοποίηση της Αστυνομίας [vid]
  3. Ελεγκτικό Συνέδριο: Εντόπισε αδυναμίες και παραλείψεις στο εποπτικό πλαίσιο της ΕΚΤ
  4. Τραγωδία! Νεκρές δύο γυναίκες από πυρκαγιά σε Στέγη Πρόνοιας
  5. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες
  6. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση