What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

27.01.2014 | 14:57
Τελευταία ενημέρωση: 27.01.2014 | 17:42

Στα €19 δισ. τα «κόκκινα δάνεια» - Αντιστοιχούν στο 120% του ΑΕΠ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Αποτελούν το 46% του συνολικού μικτού δανειακού χαρτοφυλακίου
-Αγκάθι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για μνημονιακή σύμβαση
-Αναγκαστικά κάποια δάνεια θα πρέπει να ρευστοποιηθούν

Στο ποσό των €19 δις., που αντιστοιχεί στο 120% του κυπριακού ΑΕΠ, ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο, αποτελώντας το 46% του συνολικού μικτού δανειακού χαρτοφυλακίου, ανέφερε ο Λούις Καρταβάρια, σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Καρταβάρια, παρουσιάζοντας στοιχεία κατά τη διάρκεια του διήμερου σεμιναρίου που διοργανώνει η Κεντρική Τράπεζα με τίτλο «Διαχείριση Καθυστερήσεων και Αναδιάρθρωση Δανείων», αναφέρθηκε στο παράδειγμα της αναδιάρθρωσης των δανείων σε χώρες της Ασίας, όπου εκδηλώθηκε οικονομική κρίση, λέγοντας ότι στην Ινδονησία χρειάστηκε 4 χρόνια για να κορυφωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλα δύο χρόνια για να αρχίσει η μείωσή τους, ενώ στην περίπτωση της Ταϊλάνδης η κορύφωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πήρε τρία χρόνια και άλλα δύο χρόνια για να αποδώσουν οι προσπάθειες αναδιαρθρώσεων. .

Μιλώντας στο εναρκτήριο σκέλος του σεμιναρίου εκπρόσωποι της Τρόικας υπογράμμισαν την κρισιμότητα της διαχείρισης των καθυστερημένων δανείων και της αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων για την επιτυχία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου.

Ο κ. Καρταβάρια, σημείωσε επίσης ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, καθώς βασίζεται στα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας και δεν μπορεί να γίνει αντιγραφή πρακτικών που χρησιμοποιήθηκαν από τη μια χώρα στην άλλη. «Δεν πρέπει να κάνουμε copy-paste του τι έγινε σε μια χώρα, πρέπει να πάρουμε τα μαθήματα και να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν σε κάθε χώρα», συμπλήρωσε.

«Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι το καθάρισμα των βιβλίων των τραπεζών απαιτεί χρόνο, είναι ένα δύσκολο έργο και δεν υπάρχει μαγικό ραβδί γι` αυτό, αλλά τουλάχιστον υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», είπε ο κ. Καρταβάρια.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να εξετάσουν πέραν της μίας επιλογής για τις αναδιαρθρώσεις και να μην παραμείνουν απλά στην αποπληρωμή τόκου στο αρχικό ποσόν ενός δανείου, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές.

«Οι τράπεζες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι κάποιοι δανειολήπτες πρέπει να εισέλθουν σε διαδικασία ρευστοποίησης. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε τραπεζικές κρίσεις», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «βεβαίως ο στόχος της αναδιάρθρωσης των δανείων είναι να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που μένουν στην αγορά είναι οι καλοί δανειολήπτες».


Δύσκολη η διαχείριση τους


Σε ομιλία του, ο Φίλιπ Κέρεμαν, επικεφαλής μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, σημείωσε ότι η διαχείριση των προβληματικών δανείων είναι δύσκολη υπόθεση, τονίζοντας ότι το μέγεθος της συρρίκνωσης στην Κύπρο δεν ήταν όσο αρχικά αναμενόταν.

«Οι τράπεζες είναι εύθραυστες και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά η ύφεση είναι πιθανόν να είναι λιγότερο έντονη», είπε.

Ο κ. Κέρεμαν απέδωσε την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρεις λόγους. Πρόκειται για το υψηλό ιδιωτικό δανεισμό στην Κύπρο, τόσο για νοικοκυριά όσο και εταιρείες, που ανέρχεται στο 300% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το όριο του 133% που περιλαμβάνεται στη διαδικασία μακροοικονομικών ανισοσκελειών.
Δεύτερος λόγος η έντονη συρρίκνωση της οικονομίας, αλλά και η ανεπαρκής εποπτεία του τραπεζικού τομέα, όπως είπε.

Σημείωσε ότι η αλλαγή της οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε μεν ως αποτέλεσμα μιας «καλύτερης εικόνας» του προβλήματος, αν και, όπως είπε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μερικές τράπεζες αυξήθηκαν στο 50% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Χρειάζεται δράση σε διάφορα μέτωπα, στο επίπεδο των τραπεζών, των δανειοληπτών και στο νομικό πλαίσιο. Θα είναι μια δύσκολη πράξη ισοσκελισμού και από τη μια κάποιος πρέπει να αποφύγει την στρατηγική χρεοκοπία, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να σεβαστεί τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, κατέληξε.

Αναδιάρθρωση δανείων το πιο κρίσιμο συστατικό σύμβασης

Από την πλευρά του, ο Ράινερ Μάρτιν, επικεφαλής του τμήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα, τόνισε ότι «η αναδιάρθρωση των δανείων είναι ένα απόλυτα κρίσιμο συστατικό του κυπριακού προγράμματος», αφού, όπως είπε, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεπερνά το 40% σε ορισμένες τράπεζες στην Κύπρο.

«Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ικανότητά τους να συνεχίσουν τη δανειοδότηση εξαρτάται από τη μεγιστοποίηση της αξίας των NPLs», τόνισε.

Υπεραμύνθηκε της νέας οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τον καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λέγοντας ότι οι νέες πρόνοιες συνάδουν με τις καλύτερες πρακτικές στην ΕΕ και ότι η νέα οδηγία «αποτελεί ένα βήμα στην αναγνώριση του προβλήματος».

Αναφέρθηκε και στις αναδιαρθρώσεις που καταβλήθηκαν στις κυπριακές τράπεζες λέγοντας ότι πριν το 2013 το 35% των δανείων είχαν υποστεί κάποια νέα ρύθμιση, όπως την επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής, την παροχή περιόδου χάριτος, αλλά και την επιβολή ποινών, σημειώνοντας ότι ο προσπάθειες αυτές δεν ήταν πετυχημένες διότι το ενδεχόμενο νέας χρεοκοπίας ήταν υψηλό.

Σημείωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να διαχωρίσουν το τμήμα χορηγήσεων από το τμήμα αναδιάρθρωσης δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαξιλάρι ή αγορά, το δίλημμα των €900εκ – Grand test για Τράπεζα Κύπρου

Συνεργατισμός: Περικοπές μισθών ή πλεονασμός (;) – Ιδού το δίλημμα για εργαζομένους της ΕΤΥΚ

Επιστρέφει στο πάτωμα η BOC ; – Το μπαλάκι στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Απόψε η μοναδική διακαναλική των 5 βασικών υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας
  2. Συνεχίζεται για 3η ημέρα το «lock down» στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ
  3. ΗΠΑ: Νέα ψηφοφορία τη Δευτέρα για το νομοσχέδιο χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους
  4. Τραμπ: Του χάλασαν… το πάρτυ! «Έμφραγμα» για στρατιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους
  5. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  6. Αβέρωφ Νεοφύτου: Καλεί τους πολίτες να σφραγίσουν με την ψήφο τους τη συνέχιση της σταθερής πορείας της Κύπρου