What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

27.01.2014 | 15:33
Τελευταία ενημέρωση: 27.01.2014 | 20:07

Στην Κύπρο αντιπροσωπεία του Κατάρ – Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και κυρίως για την ΑΗΚ, από την Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ
- 9 αναπτυξιακά έργα του ιδιωτικού τομέα στο μικροσκόπιο των Καταρινών

Εντός των επομένων εβδομάδων θα μεταβεί στην Κύπρο αντιπροσωπεία της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ, προκειμένου να διερευνήσει επενδυτικές ευκαιρίες.

Στο μεταξύ, επιδεικνύεται ενδιαφέρον για 9 αναπτυξιακά έργα του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, το Επενδυτικό Ταμείο του Εμιράτου Qatari Diar, το οποίο επενδύει σε έργα ακινήτων του ιδιωτικού τομέα, εξεδήλωσε προκαταρτικό ενδιαφέρον για 9 έργα στους τομείς του τουρισμού, της υγείας, του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας, όπως είναι τα γήπεδα γκολφ και τα κέντρα ευεξίας.

Τα έργα αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα μεγάλων αναπτυξιακών έργων που αποστάληκαν προ ημερών από τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων.

Σύμφωνα με πηγές του «Φιλελεύθερου», το προκαταρτικό ενδιαφέρον από το συγκεκριμένο επενδυτικό ταμείο, εκδηλώθηκε χθες βράδυ ενώπιον του Οργανισμού. Αύριο, θα συναντηθεί με την ηγεσία της Qatari Diar ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του από την Ντόχα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο από πλευράς Κατάρ, προσθέτοντας ότι αντιπροσωπεία από το Κατάρ θα μεταβεί στην Κύπρο, ύστερα από εντολές του Εμίρη, τις προσεχείς βδομάδες για να διερευνήσει την πιθανότητα επενδύσεων.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κατάρ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της υπουργικής αποστολής ξεκίνησαν σήμερα με την πιο σημαντική συνάντηση, αυτή με τον Εμίρη του Κατάρ. Είχαμε επίσης συνάντηση με την Αρχή Επενδύσεων και την Ισλαμική Τράπεζα».

«Αποδεικνύεται», συνέχισε, «ότι αυτή η επίσκεψη όντως άξιζε τον κόπο. Δεν θα δώσουμε ψηλότερες προσδοκίες από ό,τι η ίδια η πραγματικότητα μας επιτρέπει, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό το ενδιαφέρον αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ήδη δοθεί εντολή από πλευράς του Εμίρη του Κατάρ στην Αρχή Επενδύσεων και σε άλλους τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες του Εμιράτου όπως τις επόμενες βδομάδες αποστολή έρθει στην Κύπρο και διερευνήσει πιθανότητα επενδύσεων».

Σκοπός της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι «να προσελκύσει επενδύσεις από μία χώρα η οποία, όπως είναι γνωστό, είναι παγκόσμιος επενδυτικός παράγοντας, είναι γνωστές οι επενδύσεις του Κατάρ ανά τον κόσμο. Ελπίζουμε ότι έχουμε δώσει σαφώς τα συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει σήμερα η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός, υπάρχει ενδιαφέρον στα θέματα τουρισμού, υπηρεσιών, της υγείας, της ιχθυοκαλλιέργειας και άλλα».

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι «μακριά από οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά η αξιολόγηση των επενδύσεων γίνεται στην πράξη».

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της υπουργικής αποστολής «έχει και μια άλλη εξίσου σημαντική διάσταση, το ότι με την προβολή της Κύπρου προωθούνται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες κυπριακών εταιρειών στην περιοχή του περσικού κόλπου και ειδικά στο Κατάρ».

«Είναι γνωστό», συμπλήρωσε, «ότι πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην περιοχή και στο Κατάρ και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κυρώσουν συμβόλαια. Αυτά τα συμβόλαια, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι, θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε νέες θέσεις εργασίας και για Κύπριους επιστήμονες, οι οποίοι ναι θα βρεθούν εκτός Κύπρου, όμως, τουλάχιστον θα μπορέσουν να έχουν δουλειά και να βοηθήσουν αυτές τις κυπριακές εταιρείες να έχουν το ψηλό επίπεδο απόδοσης και παρουσίας και πολύ σημαντικό κύρος και αξιοπιστία».

Πρόσθεσε ότι «η αξιολόγηση της επίσκεψης θα γίνει αύριο. Υπάρχουν και άλλα στο πρόγραμμα της επίσκεψης, όμως, καταγράφουμε ως τώρα ότι η Κύπρος αντιμετωπίζεται θετικά και αξιόπιστα ως επενδυτικός προορισμός, θα γίνει διερεύνηση των επενδυτικών δυνατοτήτων και ταυτόχρονα η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της υπουργικής αποστολής, με το κύρος τους, βοηθά πάρα πολύ τις κυπριακές εταιρείες που βρίσκονται στην περιοχή να αυξήσουν τις πιθανότητες τους να κυρώσουν συμβόλαια κυπριακών συμφερόντων».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς Κατάρ και για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «και για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων υπήρξε ενδιαφέρον. Δεν μπορεί τώρα να λεχθεί κάτι συγκεκριμένο, διότι θα έχουμε επίσκεψη από συγκεκριμένη ομάδα του Κατάρ στην Κύπρο για να διερευνήσει όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις πιθανότητες».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπήρξε πολιτικό όφελος από τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε «σαφέστατα» και πρόσθεσε ότι «οι συναντήσεις στο πιο ψηλό επίπεδο και μάλιστα σε φιλικό κλίμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Νίκος Αναστασιάδης αφίχθηκε στο Κατάρ - Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων

Νίκος Αναστασιάδης: Στο επίκεντρο οι επενδύσεις και η ανάπτυξη

Κύπρος και Ισραήλ υπογράφουν συμφωνία ενεργειακής ασφάλειας - Ανησυχία προκαλεί άρθρο του Economist
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές - Παπαδόπουλος: «Τον Φλεβάρη θα κουρέψουμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη»
  2. Απάντηση Αναστασιάδη για τα «λεφτά της μαμάς»: Από πού ως πού να θίξω την κα Παπαδόπουλου ή ιδιαίτερα τον αείμνηστο Λεβέντη;
  3. Επίσημη ένταξη για το νεοαποκτηθέν «καμάρι» του Πολεμικού Ναυτικού - Συγκίνηση στη παράδοση σημαίας στη χήρα Ιωαννίδη [vid, pics]
  4. Εταιρεία-φάντασμα «τσέπωσε» €1,4 εκατ. από 65 επενδυτές
  5. ΗΠΑ: Τουρκία και Κατάρ βασικές πηγές χρηματοδότησης ακραίων τζιχαντιστών
  6. Σχέδιο Γιούνκερ: 45 εκατ. ευρώ για την Κύπρο