What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

27.01.2014 | 17:03
Τελευταία ενημέρωση: 27.01.2014 | 17:08

Βουλή: Φορολογικά κίνητρα για εργοδότηση ανέργων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, συζήτησε νομοσχέδιο για την παραχώρηση αυξημένης έκπτωσης 25%, από το φορολογητέο εισόδημα που αφορά μισθολογικές δαπάνες στις περιπτώσεις εργοδότησης εγγεγραμμένων ανέργων.

Η έκπτωση αυτή είναι πέραν του 100% από το οποίο απαλλάσσεται τώρα μια επιχείρηση όσον αφορά τις μισθολογικές τις δαπάνες, άρα θεωρείται ποσό επιπλέον από αυτό που καταβάλλει.

Το νομοσχέδιο το οποίο προωθήθηκε από το ΥΠΟΙΚ μέσα στα μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας, θέτει κάποιες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της έκπτωσης 25%.

Αφορά την εργοδότηση ατόμων που ήταν πριν γραμμένοι ως άνεργοι και διαμένουν στη Δημοκρατία τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ η φορολογική έκπτωση δεν θα δίνεται για διάστημα πέραν των 12 μηνών. Προϋποθέτει επίσης, μεταξύ άλλων η επιχείρηση να μην έχει μειώσει το προσωπικό της ή να έχει προχωρήσει σε απολύσεις πριν από την πρόσληψη του ανέργου.

Οι βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το κίνητρο οι κυπριακές επιχειρήσεις, αφού είναι πολύ λίγες αυτές που το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχουν προβεί σε απολύσεις και μείωση προσωπικού τους τελευταίους 10 μήνες και ζητήθηκε να διευκρινιστεί χρονικά η περίοδος κατά την οποία δεν προέβη ο εργοδότης σε απολύσεις.

Όπως εξηγήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η πρόνοια που δεν επιτρέπει απολύσεις μπήκε από την Υπουργό Εργασίας, ως δικλείδα ασφαλείας για να μην συνδυαστεί το μέτρο με απολύσεις και εκ νέου προσλήψεις.

Ωστόσο η Βουλή ζήτησε να διευκρινιστεί από την Υπουργό Εργασίας, ποιός είναι ο στόχος αυτή της πρόνοιας και ποιόν κίνδυνο θέλει να αποφύγει.

Εκπρόσωπος της ΟΕΒ χαιρέτισε το μέτρο, αναφέροντας ότι στην Ιρλανδία που εφαρμόστηκε είχε πολύ καλά αποτελέσματα σε σχέση με την εργοδότηση ανέργων και ζήτησε να διευκρινιστεί το χρονικό περιθώριο κατά το οποίο ένας εργοδότης δεν πρέπει να έχει προβεί σε απολύσεις ώστε να μην αποκλείει επιχειρήσεις από το να κάνουν χρήση του μέτρου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η Επιτροπή ζητά περαιτέρω ενημέρωση και εξηγήσεις για τους πρακτικούς τρόπους θα εφαρμοστούν έτσι ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση αυτού το κινήτρου που δίνεται στις κυπριακές επιχειρήσεις, γιατί κανένας δεν θέλει να βλέπει απλώς να «ανταλλάσσουμε ανέργους από το υφιστάμενο εργοδοτικό προσωπικό των επιχειρήσεων». Στόχος είπε είναι να αυξηθεί η εργοδότηση.

«Αν διασκεδαστούν αυτές οι ανησυχίες και βρεθούν τρόποι να αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι, τότε το συγκεκριμένο κίνητρο είναι πολύ σημαντικό στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεργίας στην κυπριακή οικονομία», ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, χαρακτήρισε το κίνητρο ως θετικό βήμα, αλλά ανέφερε ότι θα πρέπει να απλοποιηθεί ώστε να έχει πραγματική απόδοση και όχι να είναι δώρο - άδωρο. Το θέμα είπε θα ξανασυζητηθεί και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη απόψεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι πρέπει η Κυβέρνηση να είναι πιο σοβαρή. Το θέμα είπε, μυρίζει προχειρότητα, αφού αμέσως απέδειξαν οι βουλευτές ότι έχει 17 τρύπες. Πρόσθεσε ότι σωστά δεν το απέρριψε η Επιτροπή, αλλά θα πρέπει η Κυβέρνηση να φέρει ενώπιον της Βουλής ένα σοβαρό, απλό, νομοθέτημα, χωρίς μεγάλο διοικητικό κόστος που να μπορεί να ελέγχεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βουλή: Υπέρ φορολόγηση της σύνταξης χηρείας

Μαξιλάρι ή αγορά, το δίλημμα των €900εκ – Grand test για Τράπεζα Κύπρου

Στα €19 δισ. τα «κόκκινα δάνεια» - Αντιστοιχούν στο 120% του ΑΕΠ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ένας 28χρονος… απειλεί τη Μέρκελ!
  2. «Πέρασε» από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο
  3. Κατεχόμενα: Το κόμμα Οζερσάι θα συζητήσει συμμετοχή σε «κυβέρνηση»
  4. Η Ελλάδα παραλύει από τον απεργιακό κλοιό ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψηφίζει σήμερα το πολυνομοσχέδιο
  5. Ντάισελμπλουμ: Θα αδειάσω ένα μπουκάλι ούζο όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο
  6. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα