What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

28.01.2014 | 10:39
Τελευταία ενημέρωση: 28.01.2014 | 14:22

«Μικρό καλάθι» με Καταρινούς … Νωπές οι πρόσφατες εμπειρίες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Συγκρατημένα αισιόδοξος παρουσιάζεται ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιάκκης, για το ενδεχόμενο οι Καταρινοί να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Κύπρο, στο άμεσο μέλλον.

Σε δηλώσεις στο Newsit.com.cy από τη Ντόχα του κρατιδίου του Κατάρ, στην οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από υπουργούς και την ηγεσία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), ο κ. Τσιακκής διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν οι Καταρινοί ενδιαφέρον για κάποιο συγκεκριμένο έργο σημειώνοντας ότι στο παρόν στάδιο οι επαφές περιορίζονται στην αλληλοενημέρωση.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση μέσω της πρεσβείας του Κατάρ, απέστειλε ένα κατάλογο με τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως είναι τα γήπεδα γκολφ, οι μαρίνες, μεικτές αναπτύξεις και άλλα, στο Επενδυτικό Ταμείο του Εμιράτου, το οποίο θα τα αξιολογήσει ενώ έχει προγραμματιστεί και κάθοδος μελών του Επενδυτικού Ταμείου στην Κύπρο για επιτόπια αξιολόγηση των έργων.

«Στο παρόν στάδιο ενημερώνουμε τους Καταρινούς για τα projects που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, έτοιμα να ξεκινήσει η κατασκευή τους εάν εξευρεθεί ο επενδυτής που θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση τους ή ακόμη να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το έργο».

Γι’ αυτό όπως παραδέχθηκε ο κ. Τσιακκής, καλύτερα να κρατούμε «μικρό καλάθι» για να μη δημιουργούνται αβάσιμες προσδοκίες που να διαψεύδονται στο τέλος της ημέρας.

Το άλλο θέμα που βρίσκεται στην ατζέντα των κύπριων επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο κρατίδιο του Κατάρ είναι οι μεγάλες κατασκευές που αναμένεται να γίνουν στο κρατίδιο ενόψει της διεξαγωγής του Μουντιάλ σε εννέα χρόνια.

Ευελπιστούμε ότι κάποιες κυπριακές επιχειρήσεις ου ασχολούνται με τις κατασκευές, εργολάβοι και άλλοι εξασφαλίσουν κάποιες προσφορές και να αναλάβουν κάποια έργα.

Ο κ. Τσιακκής, υπέδειξε και πάλι ωστόσο ότι «δεν πρέπει να στέλνονται λανθασμένα μηνύματα διότι δεν κλείνουν συμφωνίες αυτού του μεγέθους εύκολα. Για μας το ποιο σημαντικό για την ώρα είναι να έχουμε εποικοδομητικές επαφές που να δημιουργούν την προοπτική για μελλοντική συνεργασία νοουμένου ότι οι Καταρινοί ξοδεύουν δισεκατομμύρια και στη χώρα τους και σε άλλες χώρες σε αναπτυξιακά έργα».

Στο μεταξύ σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου – Κατάρ.

Στην ομιλία του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ, στην Ντόχα, μεταξύ άλλων είπε, ότι «η Κύπρος θεωρεί το Κατάρ ως ένα πραγματικό φίλο και η Κυβέρνηση μου είναι δεσμευμένη στο να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας και φυσικά και τις επιχειρηματικές μας κοινότητες με κάθε δυνατόν τρόπο. Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη μου στο Κατάρ θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή κοινών οικονομικών σχέσεων.

Η σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση μου στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα από το γεγονός ότι συνοδεύομαι από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και δύο μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς και από μια μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Βρίσκονται εδώ για να διερευνήσουν τρόπους και μέσα συνεργασίας με τους Καταρινούς ομολόγους τους και σημειώνω με ικανοποίηση την έναρξη από τον ερχόμενο Απρίλη των απευθείας δρομολογίων των αερογραμμών του Κατάρ από την Ντόχα στη Λάρνακα».

Πρόσθεσε ότι κατά τις χθεσινές επαφές του με τον Εμίρη του Κατάρ και τον Πρωθυπουργό της χώρας εκφράστηκε εκατέρωθεν η δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση της κυπρο-καταρινής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα της οικονομικής συνεργασίας προς όφελος των λαών των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπ. Ενέργειας Κατάρ: Τεράστιο άλμα στις σχέσεις των δύο χωρών η σημερινή μέρα

Στην Κύπρο αντιπροσωπεία του Κατάρ – Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

Ο Νίκος Αναστασιάδης αφίχθηκε στο Κατάρ - Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Το Κόμμα για τα Ζώα αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα Αναστασιάδη
  2. Προεδρικές Εκλογές - Παπαδόπουλος: «Τον Φλεβάρη θα κουρέψουμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη»
  3. Απάντηση Αναστασιάδη για τα «λεφτά της μαμάς»: Από πού ως πού να θίξω την κα Παπαδόπουλου ή ιδιαίτερα τον αείμνηστο Λεβέντη;
  4. Εταιρεία-φάντασμα «τσέπωσε» €1,4 εκατ. από 65 επενδυτές
  5. ΗΠΑ: Τουρκία και Κατάρ βασικές πηγές χρηματοδότησης ακραίων τζιχαντιστών
  6. Σχέδιο Γιούνκερ: 45 εκατ. ευρώ για την Κύπρο