What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

28.01.2014 | 14:58
Τελευταία ενημέρωση: 28.01.2014 | 15:07

Νίκος Αναστασιάδης: Άρση των περιορισμών τους επόμενους μήνες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να άρει τους περιορισμούς που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα μέσα στους επόμενους μήνες, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας ενώπιον επιχειρηματιών από Κύπρο και το Κατάρ, στη Ντόχα.

«Οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα αρθούν στο κοντινό μέλλον, στους επόμενους μήνες και πλέον είμαστε μάρτυρες αυξημένων ροών από ξένους κατοίκους Κύπρου», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Φυσικά, πρόσθεσε οι προσπάθειες μας για να αναδιαρθρώσουμε το τραπεζικό μας σύστημα συνεχίζονται ακόμη, αλλά ως αποτέλεσμα των δύο θετικών αξιολογήσεων που λάβαμε από την Τρόικα, «φιλοδοξούμε σύντομα να άρουμε την πλειοψηφία των περιορισμών στις συναλλαγές και στη διακίνηση κεφαλαίων», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος τη Δημοκρατίας κάλεσε τους επιχειρηματίες του Κατάρ «να διερευνήσουν τρόπους για να επενδύσουν στην Κύπρο και να αξιοποιήσουν τις πλούσιες ευκαιρίες που υπάρχουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας της Κύπρου».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup πέρσι, η χώρα διατηρεί όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της που την καθιστούν μοναδικό επενδυτικό προορισμό. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα της, τον εταιρικό φόρο της τάξης του 12,5% και το ευρύ φάσμα συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει, συμπεριλαμβανομένου και με το Κατάρ.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κύπρος εφαρμόζει τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες που διασφαλίζουν ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Μίλησε ακόμη για το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό και το γεγονός ότι οι κυπριακές εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα υπηρεσιών διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους και τα πλεονεκτήματά τους.

Είπε επίσης ότι άλλοι τομείς που παρέχουν ευκαιρίες για επενδύσεις είναι, μεταξύ άλλων, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η υγεία και τα έργα αναπτυξιακών υποδομών.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε τέλος ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έλαβε σειρά μέτρων με στόχο τη διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων, όπως μέτρα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών χρονολογούνται και βασίζονται στη φιλία και το σεβασμό. Αναφέρθηκε στην στρατηγική θέση της Κύπρου εν μέσω τριών ηπείρων, λέγοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνδετικός κρίκος με την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, είπε με την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου διανοίγονται νέοι ορίζοντες για την οικονομία της Κύπρου.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός αναφέρθηκε εκτενώς στην παρουσίασή του ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης. Μεταξύ άλλων, είπε ότι από πρόσφατη έρευνα που διενέργησε ο CIPA το 40,6% των ξένων επενδυτών που βρίσκονται στην Κύπρο σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στη χώρα εντός των επόμενων 3 – 5 χρόνων.

Ο κ. Αγκαστινιώτης μίλησε και για το Τεχνολογικό Πάρκο Επιστημών οι αιτήσεις για συμμετοχή στο οποίο λήγουν στις 10 Μαρτίου, καθώς και για την αξιοποίηση των πρώην διεθνών αεροδρομίων, που περιλαμβάνει συμφωνία χρήσης της περιουσίας για 99 χρόνια, με χρονοδιάγραμμα υποβολής ενδιαφέροντος την 28η Φεβρουαρίου.

Στα πλαίσια του φόρουμ υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας των δύο χωρών.

Στο επιχειρηματικό φόρουμ συμμετείχαν 80 Κύπριοι επιχειρηματίες οι οποίοι εκπροσωπούν 59 εταιρείες, που συνόδεψαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην επίσκεψή του στο Κατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Μικρό καλάθι» με Καταρινούς … Νωπές οι πρόσφατες εμπειρίες

Υπ. Ενέργειας Κατάρ: Τεράστιο άλμα στις σχέσεις των δύο χωρών η σημερινή μέρα

Στην Κύπρο αντιπροσωπεία του Κατάρ – Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον
   Διαδώστε αυτό το άρθρο