What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 28.01.2014 | 16:20

Tεράστια εισοδήματα αν αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός στην Κύπρο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τη δυνατότητα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στο πλαίσιο της εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη διασυνοριακή περίθαλψη συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι η Κύπρος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο ιατρικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο ναυτικός τουρισμός και ο συνεδριακός τουρισμός, μορφές τουρισμού οι οποίες έμειναν αναξιοποίητες παρά τις τεράστιες δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου σε αυτούς τους τομείς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον ιατρικό τουρισμό, ότι μετά η ψήφιση και η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για διασυνοριακή περίθαλψη, αποτελεί εφαλτήριο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού προς όφελος τόσο της ιατρικής στην Κύπρο τόσο σε επίπεδο δημόσιου τομέα όσο και σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα.

«Θα μπορεί η Κύπρος να προσελκύσει ασθενείς από όλες τις χώρες τις ΕΕ, με τα πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα, και ουσιαστικά όχι μόνο θα αναπτυχθεί αυτή η μορφή του τουρισμού αλλά πολύ περισσότερο θα προέλθουν τεράστια εισοδήματα μέσα από αυτή τη μορφή τουρισμού» δήλωσε.

Ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε την πεποίθηση πως ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός και εφαρμογή έτσι ώστε η Κύπρος να μπει στον χάρτη του ιατρικού τουρισμού και διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις την όλη προσπάθεια, ευρισκόμενη στη διάθεση των αρμοδίων για οποιαδήποτε νομοθετική ή άλλη βοήθεια της ζητηθεί.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα δήλωσε ότι οι λίστες αναμονής στα δημόσια νοσηλευτήρια από τη μια και τα υψηλά νοσήλια στον ιδιωτικό τομέα, δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και κάλεσε ως εκ τούτου, εκ μέρους του ΑΚΕΛ, την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην εισαγωγή νέων μεθόδων θεραπείας και εξειδικευμένων επεμβάσεων.

Ζήτησε ακόμη όπως η διυπουργική επιτροπή που μελετά το θέμα της διασυνοριακής περίθαλψης μελετήσει τις προτάσεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για τη δημιουργία εξειδικευμένων πακέτων ιατρικού τουρισμού, προχωρήσει σε ολοκληρωμένη μελέτη για το Νοσοκομείο Κυπερούντας και προσπαθήσει να εξεύρει το ποσό που απαιτείται για την προώθηση της φωτοθεραπείας η οποία λόγω των καιρικών συνθηκών της Κύπρου μπορεί να προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες κυρίως από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα δήλωσε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες που έχει η Κύπρος θα έπρεπε ήδη να είναι ο βασικός άξονας για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.

«Σίγουρα» πρόσθεσε «οι σημερινές προϋποθέσεις είναι τέτοιες που μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα» Ανέφερε ωστόσο θα πρέπει ταυτόχρονα «να επιλύσουμε αρκετά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε που έχουν να κάνουν με τις υπηρεσίες που προσφέρει στον πολίτη ο δημόσιος τομέας και παράλληλα να εξετάσουμε τρόπους συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να υπάρξει ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού».

Έκανε τέλος λόγο για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ιδιωτών γιατρών, όπως επίσης και όλων των άλλων αρμόδιων φορέων, «ώστε σε μεταγενέστερο στάδιο να μπορούν να τοποθετηθούν συγκεκριμένα με πρόταση» η οποία να καθιστά την Κύπρο ανταγωνιστική σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες στον συγκεκριμένο τομέα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ρήξη στις σχέσεις του Υπουργείου Υγείας με τους Κυβερνητικούς γιατρούς

Υπ. Υγείας: Ναι στις περικοπές προς όφελος ασθενών, όχι για υπερωρίες

Έτοιμο το σχέδιο για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΓΓ ΑΚΕΛ: Ταυτίζονται Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος σε οικονομία, έχουν κοινό σημείο στο Κυπριακό
  2. Σιζόπουλος: Οι πολίτες να επιλέξουν το νέο και ελπιδοφόρο που εκφράζει ο Ν. Παπαδόπουλος
  3. «Λαοθάλασσα» και επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - «Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος είναι ελληνικά» [vid]
  4. Έκκληση Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για νηφαλιότητα ενόψει των εκλογών
  5. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  6. Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Πρωτιά Αναστασιάδη και στους δύο γύρους - Παγιώνεται στην δεύτερη θέση ο Μαλάς