What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

28.01.2014 | 18:50
Τελευταία ενημέρωση: 28.01.2014 | 18:59

Χάσικος προς ΑΚΕΛ: «Δεν έχω τίποτα να κρύψω για τις αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει αναφορικά με αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών και πως όλα τα στοιχεία που κρατούνται στο Κτηματολόγιο και στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι στη διάθεση του κάθε ενός για να διεξάγει έρευνα, στα πλαίσια όμως που προβλέπει ο νόμος.Ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε επίσης το ΑΚΕΛ εάν κατέχει στοιχεία για παράνομες αγοραπωλησίες να τα θέσει υπόψη του Υπουργείου.

Απαντούσε στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος εκ μέρους του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε νωρίτερα, σε «δήθεν ελλειμματική απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε μέσω της Βουλής ο Βουλευτής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού» για αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών στις ελεγχόμενες περιοχές από το 1993 έως το 2004.

Όπως είπε ο κ. Χάσικος, «έχουν δοθεί στην απάντησή μας πλήρη στατιστικά στοιχεία για την περίοδο από το 1974 μέχρι 31.12.2013, στα οποία υπάρχει αναφορά σε ακριβή αριθμό υποθέσεων και εκτάσεων που πωλήθηκαν και μεταβιβάστηκαν για την κάθε Επαρχία ξεχωριστά, ενώ έχουν επίσης δοθεί αναλυτικά στοιχεία για τις αγοραπωλησίες από το 1994 μέχρι το 2010, που διαλαμβάνουν τις αξίες κατά πράξη».

Πρόσθεσε ότι «για την περίοδο από 1.7.1999 και μεταγενέστερα, δόθηκε, επίσης, λεπτομερής κατάσταση αγοραπωλησιών, που διαλαμβάνει ονόματα αγοραστών και πωλητών με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Κτηματολογίου».

«Εδώ έγκειται και η διαφορά μας, που οφείλεται στο γεγονός ότι η λεπτομερής και εξ’ ολοκλήρου ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων στο σύστημα μηχανογράφησης του Κτηματολογίου, άρχισε από 1.7.1999, κάτι που ο κ. Συλικιώτης θα έπρεπε να γνωρίζει, εφόσον διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών», είπε ο κ. Χάσικος.

Ανέφερε, περαιτέρω, ότι «το δικό μας ενδιαφέρον δεν εστιάζεται στην ποσότητα ή στους αριθμούς των πράξεων αλλά στη νομιμότητα της κάθε πράξης ξεχωριστά» και κάλεσε το ΑΚΕΛ «εάν πιστεύει ή κατέχει στοιχεία για παράνομες πράξεις, να τα θέσει υπόψη μας και να είναι βέβαιοι ότι θα διερευνηθούν».

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «οι σχετικοί φάκελοι όλων αυτών των πράξεων που βρίσκονται στο αρχείο του Υπουργείου και του Κτηματολογίου και που αφορούν την κάθε πράξη αγοραπωλησίας τ/κ γης στις ελεύθερες περιοχές από το 1974 μέχρι και σήμερα, είναι στη διάθεση του ΑΚΕΛ και του οποιουδήποτε άλλου κόμματος να τους διερευνήσει, να ελέγξει, φτάνει να γίνει μέσα από την σωστή διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος, δηλαδή μέσω της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής».

Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η μηχανογράφηση άρχισε από την 1η Ιουλίου 1999 και εντεύθεν άρα λοιπόν για να δώσουμε αυτούς τους φακέλους στον κ. Συλικιώτη ή στον οποιονδήποτε, θα πρέπει να καθίσουμε (να δούμε) έναν – έναν ξεχωριστά τους φακέλους και να καταγράφουμε».

«Αυτό είναι που λέω και επαναλαμβάνω, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και το αρχείο του Υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι έχει σχέση με αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές είναι στην διάθεσή τους όποτε θέλουν φτάνει η έρευνα και ο έλεγχος να γίνει με σωστή διαδικασία που προβλέπει και επιτρέπει ο Νόμος, μέσω της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής».

Ερωτηθείς για τα στοιχεία που σύμφωνα με τον Νεοκλή Συλικιώτη «απουσιάζουν» και αφορούν αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές από το 1994 μέχρι το 2004, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «δεν έχω να κρύψω τίποτε και από κανένα, εάν αυτά δεν τα πήρε ο κ. Συλικιώτης οφείλεται σε αυτό το γεγονός», της έναρξης την 1η Ιουλίου 1999 της μηχανογράφησης.

«Ένας τρόπος δηλαδή να μπούμε, manually που λέμε, φάκελο με φάκελο, ένα – ένα, να τον ερευνούμε να καταγράφουμε και να δίνουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι αφορά μια περίοδο πολλών χρόνων. Δόθηκαν εκείνα που ήταν εύκολο να δοθούν εκείνη την στιγμή. Εάν θέλει όμως ο κ. Συλικιώτης και ο οποιοσδήποτε μπορεί να έλθει να δει να κάνει έρευνα. Τους επιτρέπω», είπε ο κ. Χάσικος.

Συνέχισε λέγοντας πως «νομίζω να μην με ενοχλούν πολύ με το θέμα αυτό ή να αφήνουν υπονοούμενα ότι είναι δυνατόν εγώ να αφήσω, να κρύψω ή να μην δώσω (στοιχεία) κτλ γιατί θα με αναγκάσουν να θυμίσω ότι κάποτε σε αυτό το γραφείο, σύζυγος Υπουργού, υπήρξε σύμβουλος και έδινε ό,τι έδινε, και να μείνω ως εδώ. Υπάρχουν σχετικές καταγγελίες στην Αστυνομία και διερευνά η Γενική Εισαγγελία. Εάν θέλουν να ερευνήσουν να έρθουν εδώ, έχουν το ελεύθερο, φτάνει να έρθουν όπως προβλέπει ο Νόμος», είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Στο γραφείο του θα βρει την απάντηση για τις τ/κ περιουσίες», αντίδραση Χάσικου στις αιχμές Κυπριανού

Σε 6 μήνες ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη περιουσιών στις Βάσεις

Προωθείται έλεγχος λογαριασμών κοινοτήτων και από ιδιώτες ελεγκτές

Άγρια κόντρα Χάσικου - Περδίκη, με φόντο την Δρομολαξιά - Καλεί ο ένας τον άλλο σε απολογία

Το γάντι σήκωσε ο Σωκράτης Χάσικος για τις αντιδράσεις στους διορισμούς των Γ. Τσαλακού και Χ. Πετρίδη

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΓΓ ΑΚΕΛ: Η χθεσινοβραδινή τηλεμαχία ανέδειξε τον Μαλά ως εκείνο τον υποψήφιο που πραγματικά ξεχωρίζει
  2. ΓΓ ΑΚΕΛ: Ταυτίζονται Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος σε οικονομία, έχουν κοινό σημείο στο Κυπριακό
  3. Προεδρικές Εκλογές - Κυπριανού: Διακυβεύονται Κυπριακό και κοινωνική ευαισθησία
  4. Έκκληση Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για νηφαλιότητα ενόψει των εκλογών
  5. Αδειάζουν τον Τσαβούσογλου οι τ/κ συντεχνίες: Είσαι ΥΠΕΞ στην Τουρκία και όχι στη δικής μας χώρα
  6. Υπουργείο Εσωτερικών: Δίνει απάντηση σε σχέση με την παραχώρηση τ/κ τεμαχίου στη Λάρνακα