What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

29.01.2014 | 07:14
Τελευταία ενημέρωση: 29.01.2014 | 09:17

Αντίστροφη μέτρηση για τρίτο τεστ – Στο μικροσκόπιο της Τρόικα τράπεζες, ημικρατικοί

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Εύκολη εξέταση τα δημοσιονομικά
-Σκόπελοι στις αποκρατικοποιήσεις
-Αισιοδοξία για πρόοδο πιστωτικών ιδρυμάτων
-Δεύτερο κλιμάκιο της Τρόικα στην Κεντρική Τράπεζα

Αρχίζει από σήμερα η αντίστροφη μέτρηση της τρίτης στην σειρά αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του προγράμματος της Κύπρου, από την Τρόικα.

Η καυτή ατζέντα των Τροικανών, και αυτή τη φορά κινείται σε τέσσερις άξονες, στα θέματα που άπτονται των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στα διαρθρωτικά προβλήματα, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και στα δημοσιονομικά.

Οι τρεις επικεφαλής της Τρόικα, Μάαρτεν Φέρβεϊ της Κομισιόν, Ιζαμπέλ Φον Κόπεν Μέρτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έχουν από νωρίς το πρωί την καθιερωμένη κοινή σύσκεψη στο γραφείου του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.

Δημοσιονομικά - Μεταρρυθμίσεις

Το τεστ των δημοσιονομικών όπως είχε δηλώσει πριν μερικές ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, φαίνεται ότι θα το περάσει εύκολα η Κύπρος, αφού ήδη έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα.

Όσον αφορά επίσης τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας η κυβέρνηση εξήγγειλε και προωθεί σειρά μέτρων.

Αποκρατικοποιήσεις δύσκολο εγχείρημα

Αγκάθι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών της, αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, αφού παρουσιάζεται καθυστέρηση στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου, βάσει του οποίου θα εκχωρούνται οι εξουσίες διαχείρισης των ημικρατικών οργανισμών σε συγκεκριμένο φορέα.

Το νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή λόγω διαφωνιών των κομμάτων ακόμη και αυτών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πιστωτικά ιδρύματα στην ημερήσια διάταξη της Τρόικα

Αισιοδοξία επικρατεί ότι δεν θα προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα στην αξιολόγηση προόδου των θεμάτων που αφορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αφού ήδη έχει προχωρεί το νέο πλαίσιο εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, ενώ οι τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί.

Παράλληλα τρέχουν και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, αν και μελανό σημείο αποτελεί η διαφωνία που προέκυψε μεταξύ της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και της συνδικαλιστικής οργάνωσης των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΚ), σε σχέση με μισθολογικές μειώσεις 15% στους εργαζόμενους μέλη της συντεχνίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

Αλλεπάλληλες επαφές και στην Κεντρική Τράπεζα

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.com.cy, ένα δεύτερο κλιμάκιο της Τρόικα θα πραγματοποιεί επαφές, από το πρωί με τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας, θέτοντας στο μικροσκόπιο της, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη ρευστότητα των τραπεζών, τα επιτόκια, την εξέλιξη των χρεώσεων, καθώς επίσης την πορεία εφαρμογής του οδικού χάρτη για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου του 2013.

Τα θέματα που αφορούν το Συνεργατισμό σύμφωνα με τις πληροφορίες θα εξεταστούν την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρχή με εξυπηρετούμενα δάνεια – Στο μικροσκόπιο της Τρόικα από αύριο η Κύπρος

Τα έσπασαν όλα οι κάτοχοι αξιογράφων στην Τράπεζα Κύπρου!

Δύσκολη εξίσωση οι ημικρατικοί – Αργεί να έρθει και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης τραπεζών

Επίκεινται και νέες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο