What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

29.01.2014 | 09:03
Τελευταία ενημέρωση: 29.01.2014 | 09:35

Γιώργος Γεωργίου: Δεν έγινε διασπάθιση δημόσιου χρήματος στον «Αριστοτέλη»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Δεν διαπιστώθηκε διασπάθιση δημόσιου χρήματος παρά τα κενά στις διαδικασίες στην υιοθέτηση της ψηφιακής Βιβλιοθήκης Αριστοτέλης, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου

Το θέμα ενέγραψε στην επιτροπή, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου η οποία επιμένει ότι υφίσταται θέμα, το οποίο εντοπίζει και η Γενικός Ελεγκτής σε ότι αφορά την εξαφάνιση του σχετικού με την υπόθεση φακέλου από το Υπουργείο Παιδείας και η οποία προειδοποιεί ότι με υπογραφή του Υπουργού Παιδείας τα σχολεία θα καταντήσουν υπεραγορές.

Σε δηλώσεις μετά τη θυελλώδη συζήτηση που διεξήχθη στην κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Παιδείας, ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος δήλωσε αποφασιστικότητα να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της Παιδείας, τονίζοντας ότι «οι τύποι δεν θα ανατρέψουν την ουσία».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ανέφερε ότι από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο επί των διαδικασιών που ακολούθησε το Υπουργείο Παιδείας στο θέμα της «Αριστοτέλης», διαπιστώνεται ότι ο σχετικός διοικητικός φάκελος χάθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.

Προσθέτοντας ότι τα πρωτότυπα έγγραφα δεν υπάρχουν και ότι στη Βουλή κατατέθηκαν ό,τι απέμειναν ως αντίγραφα από το διοικητικό φάκελο, τα οποία διατηρούσαν λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας και όσα έγγραφα κατείχε η κ. Χαραλαμπίδου, ο κ. Γεωργίου είπε ότι εκφράστηκαν εύλογες και γνήσιες υποψίες ότι τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή μπορεί να είναι ακόμα και πλαστά.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ανέφερε ότι τα πρακτικά της συνεδρίας θα διαβιβαστούν στη Γενική Εισαγγελία και θα ζητηθεί η παρέμβασή της.

Ο κ. Γεωργίου χαιρέτισε την πρόθεση του Υπουργού Παιδείας να διατάξει έρευνα για την απώλεια του διοικητικού φακέλου από το Υπουργείο Παιδείας.

Ανέφερε ότι η ψηφιακή βιβλιοθήκη Αριστοτέλης, παρά τα οποία ζητήματα αναφύονται αναφορικά με τη διαδικασία, δεν αποτελεί και δεν είναι εκπαιδευτικό βοήθημα ή εργαλείο για το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν δαπάνησε και δεν πρόκειται να δαπανήσει οποιοδήποτε ποσό για τη λειτουργία της «Αριστοτέλης».

Είπε πως παραμένει αναντίλεκτο γεγονός ότι η «Αριστοτέλης» δεν έχει αποκλειστικότητα την ψηφιοποίηση βιβλίων.
Πρόσθεσε ότι δεν έχουν εκχωρηθεί πνευματικά δικαιώματα, τα οποία παραμένουν στην κυριότητα του Υπουργείου Παιδείας, και διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη γίνεται με ιδιωτική πρωτοβουλία και αυτός ήταν ο λόγος που δεν απαιτείτο η προκήρυξη ανοικτών προσφορών, αλλά εκδήλωση ενδιαφέροντος, το οποίο προήλθε από την εταιρεία που ανέλαβε την ψηφιοποίηση των σχολικών βιβλίων.

Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στην ενημέρωση της Βουλής ότι «επί θύραις» υπάρχουν και άλλα προγράμματα που θα κληθεί να εξετάσει η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας.

Αυτό που είναι αναντίλεκτο είναι πως δεν τίθεται θέμα κακοδιαχείρισης η κακής χρηστής διοίκησης, παρά τα προβλήματα που ενδέχεται να περιέχουν ποινικά αδικήματα, συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας ότι το όλο θέμα αποτελεί «τσουνάμι εν ποτηρίω».

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως «η αλήθεια είναι ότι απ’ όλη αυτή την ιστορία δεν υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος, δεν υπάρχει απώλεια κονδυλίων και ποσών, δεν υπάρχει οποιαδήποτε απάτη σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή του θέματος».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ειδικών Εκδόσεων στις οποίες ανήκει το πρόγραμμα «Αριστοτέλης», Δημήτρης Λοττίδης, εξήγησε ότι για το πρόγραμμα προσεγγίστηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση που δεν ανταποκρίθηκε. Εξέφρασε λύπη επειδή η νέα Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε χωρίς ωστόσο να έχει θεσπίσει διαδικασίες έγκρισης.

Κατά τον κ. Λοττίδη λυπηρό είναι και το γεγονός ότι μια ιδιωτική επένδυση που παράγει ευρεσιτεχνίες, που έχει τη δυνατότητα να φέρει κεφάλαια από το εξωτερικό και βρίσκεται στη γραμμή η οποία προτείνεται για την ανάπτυξη της οικονομίας, πολεμείται και τίθεται υπό διαδικασίες ελέγχου με αρνητική προδιάθεση.

Συνεχίζοντας είπε ότι δεν ζητήσαμε ούτε ένα ευρώ, καμία αποκλειστικότητα και καμία χάρη και ανέφερε ότι η Κύπρος του σήμερα αντί να επενδύει στην τεχνολογία την κατατρέχει.

Απαντώντας σε ερώτηση εξήγησε ότι δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα βιβλίου που κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο και ανέφερε πως ο Υπουργός Παιδείας μπορεί να σταματήσει τη παρουσία βιβλίου στην «Αριστοτέλης» ανά πάσα στιγμή.

Εξήγησε ακόμα ότι με την «Αριστοτέλης» δεν πωλούνται τα βιβλία αλλά η τεχνολογία διαδραστικότητας και ανέφερε ότι το μικρό ποσό που ζητείται είναι για να καλυφθεί μέρος της επένδυσης και ανέφερε ότι ζητούμε 20 ευρώ ανά έτος από κάθε μαθητή που θέλει, ώστε να του παρέχεται πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία που προσφέρει ο Αριστοτέλης, διευκρίνισε ότι η καταβολή χρηματικού ποσού δεν είναι υποχρεωτική και ότι ο μαθητής μπορεί να κατεβάσει το βιβλίο.

Είπε επίσης πως εάν η πώληση του προγράμματος στους μαθητές προωθηθεί μέσω των σχολείων θα επιστρέφεται το 10% των εισπράξεων στον οικείο σύνδεσμο γονέων για ανάπτυξη της τεχνολογίας στο σχολείο.

Είπε ακόμα ότι «θα συνεχίσουμε την πορεία για εξαγωγή του προϊόντος στο εξωτερικό», εξήγησε πως υπάρχει ανοικτή προοπτική για την πώληση του προϊόντος σε δύο τρίτες χώρες έναντι μεγάλου ποσού και διατύπωσε τη θέση ότι η όλη συζήτηση που διεξήχθη εντάσσεται στο γεγονός ότι ζούμε στην εποχή της απάτης, στην οποία αντί πολιτικής παράγεται δημοσιότητα.

Σε ανακοίνωση της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ σημειώνει:

Η Γενική Ελέγκτρια, σήμερα στη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ενημέρωσε, ότι χθες λειτουργός της υπηρεσίας της επισκέφθηκε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, όπου ζήτησε διαβεβαίωση, ότι όλα τα έγγραφα, που αφορούν στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Αριστοτέλης» είχαν παραδοθεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Μάλιστα η ίδια τόνισε, πως ο λειτουργός της, υπενθύμισε, πως τυχόν απόκρυψη στοιχείων, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και άλλων, αποτελεί ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με τη Νομοθεσία. Ο υπουργός διαβεβαίωσε, ότι της είχαν παραδοθεί «τα πάντα».

Αντιλαμβάνεστε την έκπληξη όλων μας, όταν σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσε πολύ βολικά, ότι χάθηκε ο φάκελος. Αυτό συνέβη, μετά που η Γενική Ελέγκτρια δήλωσε στην Επιτροπή, ότι δεν της είχαν δοθεί όλα τα έγγραφα και αυτό προέκυψε εξετάζοντας τα έγγραφα, που καταθέσαμε εμείς, ως εισηγητές του θέματος.

Ο υπουργός, θα πρέπει να απαντήσει πώς χθες έδινε διαβεβαιώσεις στο λειτουργό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ότι είχαν δοθεί όλα τα έγγραφα, χωρίς να ελέγξει τον φάκελο που περιείχε όλο το ιστορικό για τη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Αριστοτέλης». Εκτός, αν ο φάκελος εξαφανίστηκε τις τελευταίες δώδεκα ώρες.

Επίσης, θα πρέπει να απαντήσει σε ποιόν λειτουργό του υπουργείου ήταν χρεωμένος ο εν λόγω φάκελος, για να μην διασύρονται όλοι οι λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυριάκος Κενεβέζος: Προτεραιότητα μας η επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Ελλειμματικός ο φετινός προϋπολογισμός του Δήμου Παραλιμνίου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γιώργος Αγγελόπουλος: Τι έγινε μία ώρα πριν πετάξει τη «βόμβα» για το Τατουάζ;
  2. Πανίτσα Χατζηαράπη: Πένθος για την κουμπάρα του Αντρέα Γεωργίου
  3. Νέα ανατροπή στο θάνατο της Ειρήνης Λαγούδη: Βίντεο ντοκουμέντο «δείχνει» αυτοκτονία
  4. Ανδρέας Γεωργίου: Μαλλιά κουβάρια με Μπεγνή για τον Ντάνο! [vid]
  5. Ανατροπή με νέα μαρτυρία για την 44χρονη: «Η Ειρήνη Λαγούδη ήταν δεμένη με χειροπέδες»
  6. Το Κόμμα για τα Ζώα αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα Αναστασιάδη