What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

29.01.2014 | 16:37
Τελευταία ενημέρωση: 29.01.2014 | 16:37

Αλλαγή πολιτικής είσπραξης ανεξόφλητων λογαριασμών απο ΑΗΚ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν στη διατίμηση 08 αλλά και στις εταιρείες που λόγω της ακριβής ηλεκτρικής ενέργειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανάπτυξη των εργασιών τους, κυρίως όσον αφορά εξαγωγές, θα δώσει το ΔΣ της ΑΗΚ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρχής Γιώργο Πίπη. 

Παράλληλα, η ΑΗΚ ετοιμάζει πλαίσιο το οποίο θα καθορίζει την πολιτική είσπραξης των ανεξόφλητων λογαριασμών από όσους μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το πράττουν, και στέλνει σαφές μήνυμα ότι θα είναι αυστηρή σε ό,τι αφορά την πιστωτική της πολιτική με στόχο να υπάρχει ίση μεταχείριση όλων των πολιτών.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους του Τύπου, στα κεντρικά γραφεία της Αρχής, ο Γιώργος Πίπης ξεκαθάρισε ακόμα ότι η ΑΗΚ δεν μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική και ότι κάτι τέτοιο είναι αρμοδιότητα του κράτους, το οποίο έχει τη δυνατότητα να καθορίζει ποιοι καταναλωτές ανήκουν στη διατίμηση 08 και να συμπεριλάβει σε αυτήν κι άλλες κατηγορίες πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω κρίσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πίπης, το ΔΣ προσπαθεί να βρει λύσεις για τα θέματα που αφορούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν στη διατίμηση 08, καθώς και τις εταιρείες που λόγω ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ανάπτυξη των εργασιών τους, κυρίως όσον αφορά τις εξαγωγές, «διότι η βοήθεια στις εταιρείες δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και φέρνει ξένο συνάλλαγμα».

Σε ερώτηση ποιό τρόπο η Αρχή θα αναγκάσει όσους μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους αλλά δεν τους πληρώνουν, να το πράξουν, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ είπε ότι σε δύο εβδομάδες το ΔΣ θα έχει την τελική πρόταση των οικονομικών υπηρεσιών της Αρχής αναφορικά με τους κανόνες που θα διέπουν τη νέα πολιτική είσπραξης των ανεξόφλητων λογαριασμών.

«Θα αλλάξει η πολιτική είσπραξης του Οργανισμού» είπε, εξηγώντας ότι θα γίνονται συναντήσεις και διευθετήσεις με τους καταναλωτές, προκειμένου να μειωθούν τα υπόλοιπα.

«Θα μπουν κανόνες, θα υπάρχουν όρια και θα πρέπει να τηρούνται από όλους» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Αρχή θα είναι «σωστή και αυστηρή» σε ό,τι αφορά την πιστωτική πολιτική της. Υπογράμμισε ακόμα ότι «όλοι οι καταναλωτές θα έχουν ίση μεταχείριση».

Ο κ. Πίπης είπε ότι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου αυτό το πρόβλημα θα έχει λυθεί.

Υπάρχει σημαντική αύξηση και χειροτέρευση των εισπρακτέων της Αρχής και αυτό συμβαίνει λόγω της οικονομικής κρίσης και «είναι πρόκληση να υπάρχουν μεγάλοι απλήρωτοι λογαριασμοί και να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για μικρούς λογαριασμούς», αναγνώρισε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ.

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Πίπης είπε ότι η Αρχή καταβάλλει προσπάθεια για να έρθει σε συνεννόηση με το κράτος για το θέμα της κοινωνικής πολιτικής, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή πρέπει να ασκείται από την Κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική ο Οργανισμός διότι δεν έχει τα μέσα, ούτε τη δυνατότητα να κρίνει ποιός έχει ανάγκη και ποιός όχι» είπε.

«Εμείς θα κρίνουμε χωριστά τις περιπτώσεις που ανήκουν στη διατίμηση 08 και θα προστατεύσουμε αυτούς τους καταναλωτές και για τους υπόλοιπους θα καλέσουμε το κράτος να λάβει μέτρα για να ασκήσει κοινωνική πολιτική» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι είναι καθαρά θέμα της πολιτείας αν θα προσθέσει κι άλλες κατηγορίες πολιτών στη διατίμηση 08.

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιστρέφουν στην ΑΗΚ μέρος των μειώσεων που κάνει σε όσους καταναλωτές ανήκουν στην 08, όμως η Αρχή έχει να παίρνει άλλα 15 εκατ. από παλιές οφειλές που συσσωρεύτηκαν λόγω λανθασμένων διατιμήσεων.

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ αναφέρθηκε στις σημαντικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας και σημείωσε ότι «πρέπει να προετοιμάσουμε τον Οργανισμό για να μπορέσει να δράσει στο νέο περιβάλλον και να μπορεί να σταθεί οικονομικά για να επιτελέσει το σημαντικό έργο που έχει».

Σύμφωνα με τον κ. Πίπη, η ΑΗΚ έχει υποστεί γύρω στο 30% μείωση στις πωλήσεις της και πρόθεση του ΔΣ είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να μπορεί να αντέξει και περαιτέρω μείωση αν χρειαστεί, λόγω μιας πιθανής επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  

Εννέα «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά της ΑΗΚ – Στοιχεία ζητάει η Επιτροπή Ελέγχου

Οφειλές €4εκ στην ΑΗΚ λόγω αδυναμίας αποπληρωμής

Αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση ο στόχος του νέου ΔΣ της ΑΗΚ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο