What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

29.01.2014 | 16:43
Τελευταία ενημέρωση: 29.01.2014 | 16:54

Φρένο στην έκθεση μεγάλων τραπεζών σε τοξικά προϊόντα βάζει η Κομισιόν

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Η Κομισιόν βάζει φρένο στην έκθεση των 30 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών σε επικίνδυνα προϊόντα και αφήνει στην διακρατική ευχέρεια των κρατών μελών να επεκτείνουν την εφαρμογή των μέτρων και στις μικρότερες τράπεζες

Η πρόταση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της ΕΕ θα εφαρμόζεται μόνο στις μεγαλύτερες και πιο πολυσχιδείς τράπεζες της ΕΕ με σημαντικές δραστηριότητες διαπραγμάτευσης, αυτές δηλαδή που θεωρούνται πολύ μεγάλες για να αφεθούν να χρεοκοπήσουν.

Προβλέπονται τα εξής:


1. Απαγόρευση της διεξαγωγής δραστηριοτήτων διαπραγμάτευσης για ίδιο λογαριασμό σε χρηματοπιστωτικά μέσα και βασικά εμπορεύματα, δηλαδή των δραστηριοτήτων διαπραγμάτευσης για ίδιο λογαριασμό με αποκλειστικό σκοπό την επίτευξη κέρδους για την τράπεζα. Η δραστηριότητα αυτή ενέχει πολλούς κινδύνους, χωρίς όμως απτά οφέλη για τους πελάτες της τράπεζας ή για την ευρύτερη οικονομία.
2. Ανάθεση στις εποπτικές αρχές της εξουσίας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θέσπιση της υποχρέωσης να απαιτούν τη μεταβίβαση άλλων δραστηριοτήτων διαπραγμάτευσης υψηλού κινδύνου (όπως δραστηριότητες ειδικής διαπραγμάτευσης, σύνθετα παράγωγα και πράξεις τιτλοποίησης) σε ξεχωριστές νομικές οντότητες εντός του ομίλου («θυγατροποίηση»). Με τον τρόπο αυτό, θα αποφευχθεί ο κίνδυνος να παρακάμπτουν οι τράπεζες την απαγόρευση ορισμένων δραστηριοτήτων διαπραγμάτευσης συμμετέχοντας σε αφανείς δραστηριότητες συναλλαγών για ίδιο όφελος που γίνονται όλο και πιο σημαντικές ή παρουσιάζουν υψηλό βαθμό μόχλευσης, με αποτέλεσμα να θέτουν ενδεχομένως σε κίνδυνο το σύνολο της τράπεζας ή το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μην διαχωρίζουν τις δραστηριότητές τους εφόσον μπορούν να αποδείξουν στον εποπτικό φορέα τους ότι οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν μετριάζονται από άλλα μέσα.
3. Θέσπιση κανόνων για την οικονομική και νομική διακυβέρνηση και παροχή επιχειρησιακών δεσμών μεταξύ της διαχωρισθείσας διαπραγματευτικής οντότητας και των υπολοίπων μελών του τραπεζικού ομίλου.

Η πρόταση αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις των μεγάλων χωρών, κυρίως της Γερμανίας, της Γαλλίας και κατά δεύτερο λόγο της Μεγάλης Βρετανίας, γιατί ο κ. Μπαρνιέ πρότεινε μέτρα αυστηρότερα σε σχέση με αυτά που προωθούν οι τρεις παραπάνω χώρες.

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο ίδιος ανέλαβε τις ευθύνες του γιατί δεν ξεχνάει ότι τα κράτη μέλη πλήρωσαν από το 2008 και μετά 1,6 τρισ. ευρώ για τη διάσωση τραπεζών επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους. Ο καθένας τώρα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, είπε, υπενθυμίζοντας ότι στις 30 και πλέον νομοθετικές προτάσεις που υπέβαλε στη διάρκεια της κρίσης πάντα υπήρχαν αντιδράσεις του τραπεζικού τομέα. «Να έρθει να μου εξηγήσει όποια κυβέρνηση διαφωνεί τους λόγους της διαφωνίας, και γιατί θα πρέπει να αφήσουμε τις τράπεζες να κερδοσκοπούν χωρίς κανένα όφελος για τους πελάτες και την οικονομία και να μου πουν γιατί αρνούνται το διαχωρισμό από τη στιγμή που την απόφαση γι αυτό θα τη λαμβάνει η ανεξάρτητη εποπτική αρχή.

Ο ίδιος θεωρεί την πρότασή του ισορροπημένη κι αυτό προκύπτει, όπως όπως, από το γεγονός ότι οι μεν τραπεζίτες την χαρακτηρίζουν υπερβολική η δε Ευρωβουλή υποστηρίζει ότι δεν πάει πολύ μακρυά. Επισήμανε ότι στόχο της πρότασης είναι να στραφούν οι τράπεζες στην πραγματική οικονομία, γιατί στην Ευρώπη είναι ο βασικός χρηματοδότης πάνω από 75% των συναλλαγών σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που καλύπτουν μόνο το 25% και το υπόλοιπο οι αγορές.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, με τις σημερινές προτάσεις ολοκληρώνεται η ριζική αναδιάρθρωση του κανονιστικού πλαισίου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. «Οι νομοθετικές αυτές προτάσεις αφορούν έναν μικρό αριθμό πολύ μεγάλων τραπεζών οι οποίες, σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν εξαιρετικά μεγάλες για να αφεθούν να πτωχεύσουν, εξαιρετικά δαπανηρές για να διασωθούν και εξαιρετικά σύνθετες για να εξυγιανθούν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα ενισχύσουν περαιτέρω τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα διασφαλίσουν ότι για τα λάθη των τραπεζών δεν θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Η συζήτηση επί της πρότασης για την αναδιάρθρωση των τραπεζών θα αρχίζει να συζητείται επί Ελληνικής Προεδρίας, ενώ στη συνέχεια τη «σκυτάλη» θα πάρει η επόμενη, η Ιταλική Προεδρία.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρνιέ, είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο και στη συνέχεια με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2015.

Στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ το πρώτο σκέλος της πρότασης που αφορά την απαγόρευση της διεξαγωγής δραστηριοτήτων διαπραγμάτευσης για ίδιο λογαριασμό σε χρηματοπιστωτικά μέσα και βασικά εμπορεύματα, στις αρχές του 2017 και του δεύτερου σκέλους για το διαχωρισμό των οντοτήτων ένα χρόνο αργότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντίστροφη μέτρηση για τρίτο τεστ – Στο μικροσκόπιο της Τρόικα τράπεζες, ημικρατικοί

Αρχή με εξυπηρετούμενα δάνεια – Στο μικροσκόπιο της Τρόικα από αύριο η Κύπρος

Δύσκολη εξίσωση οι ημικρατικοί – Αργεί να έρθει και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης τραπεζών

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Χαράς ευαγγέλια! Φθηνότερο φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι
  2. Fitch: Η ανάπτυξη της Κύπρου παραμένει ισχυρή - Βασική πρόκληση οι τράπεζες
  3. Ντανιέλ Νουί: Αξιέπαινες οι προσπάθειες των τραπεζών αλλά χρειάζεται και συνέχεια
  4. Αυτά τα προϊόντα θα μπορείτε να αγοράζετε ΜΟΝΟ με μετρητά
  5. Κομισιόν σε Τουρκία: Να αποφεύγονται αρνητικές δηλώσεις στον δρόμο προς τη Βάρνα
  6. Κομισιόν: Η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου