What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 29.01.2014 | 17:57

Κομισιόν σε Κύπρο: Δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Κύπριους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα οδηγίες για τα κράτη μέλη, τα οποία στερούν το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές από τους πολίτες τους για το μοναδικό λόγο ότι αυτοί διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος.

Πρόκειται για την Κύπρο και άλλα τέσσερα κράτη μέλη (Δανία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ηνωμένο Βασίλειο) που εφαρμόζουν επί του παρόντος τέτοιους κανόνες.

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, αν και, βάσει των ισχυουσών Συνθηκών της ΕΕ, τα κράτη μέλη είναι αρμόδια να καθορίζουν ποιος έχει δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές, οι πρακτικές στέρησης του δικαιώματος ψήφου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ. Οι πρακτικές αυτές αντιβαίνουν επίσης στη θεμελιώδη αρχή της ΕΕ περί ιθαγένειας, που σκοπό έχει να παρέχει στους πολίτες επιπλέον δικαιώματα, αντί να τους στερεί τα δικαιώματα που ήδη έχουν, αναφέρει.

Οι πέντε χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν σήμερα εθνικούς κανόνες που έχουν ως συνέπεια την απώλεια του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών εξαιτίας της διαμονής τους στο εξωτερικό. Οι κανόνες ποικίλλουν σημαντικά: οι Κύπριοι πολίτες χάνουν το δικαίωμα ψήφου εάν δεν έχουν διαμείνει στην Κύπρο για διάστημα δεκαέξι μηνών πριν από τις εκλογές, ενώ οι Βρετανοί πρέπει να έχουν δηλώσει διεύθυνση κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 15 χρόνια, προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κύρια αιτιολόγηση για τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου, – δηλαδή ότι οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό δεν έχουν πλέον αρκετούς δεσμούς με τη χώρα καταγωγής τους, – φαίνεται ξεπερασμένη στο σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο.

Οι οδηγίες που εξέδωσε σήμερα η Επιτροπή στοχεύουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος σε ενιαία βάση, καλώντας τα κράτη μέλη:

-να επιτρέπουν σε όσους υπηκόους τους κάνουν χρήση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ, να διατηρούν το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές εάν επιδεικνύουν συνεχές ενδιαφέρον για την πολιτική ζωή της χώρας τους, μεταξύ άλλων, με την υποβολή αίτησης να παραμείνουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους,

-να διασφαλίζουν ότι όσοι πολίτες τους κατοικούν σε άλλο κράτος μέλος θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για διατήρηση της εγγραφής τους στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας τους,

-να ενημερώνουν τους πολίτες εγκαίρως και με κατάλληλο τρόπο, για τις συνθήκες και πρακτικές ρυθμίσεις που ισχύουν προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές.

«Το δικαίωμα ψήφου είναι ένα από τα θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα των πολιτών και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δημοκρατικού ιστού», ανέφερε η Αντιπρόεδρος για θέματα δικαιοσύνης Βιβιάν Ρέντινγκ, σύμφωνα με την οποία η στέρηση του δικαιώματος ψήφου από τους πολίτες όταν κατοικούν σε χώρα της ΕΕ άλλη από τη δική τους ισοδυναμεί στην πράξη με τιμωρία των πολιτών γιατί έχουν ασκήσει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας. «Τέτοιες πρακτικές κινδυνεύουν να τους υποβαθμίσουν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε.
Η κ. Ρέντινγκ έχει δεχθεί, όπως τονίζει, επιστολές, αναφορές, όπου οι πολίτες έχουν καταστήσει σαφές πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτούς το θέμα της συμμετοχής στις εκλογές της χώρας τους. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στην έκθεση του 2013 για την ιθαγένεια της ΕΕ, η Επιτροπή ανέλαβε τη δέσμευση να εξετάσει το ζήτημα και σήμερα ανταποκρινόμαστε σε αυτή τη δέσμευση και εκδίδουμε οδηγίες για τις εν λόγω πέντε χώρες, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες τους να επανεγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας τους», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν αυτές τις συγκεκριμένες ανησυχίες, δεδομένου ότι η στέρηση του εκλογικού δικαιώματος έχει μεγάλη σημασία για τους πολίτες αυτούς».

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι στη δημόσια διαβούλευση για την ιθαγένεια της ΕΕ το 2012, και στο Ευρωβαρόμετρο για τα εκλογικά δικαιώματα το 2013, το 65% και το 62% των ερωτηθέντων αντίστοιχα ήταν της άποψης ότι δεν ήταν δικαιολογημένη η απώλεια του δικαιώματος ψήφου στις εθνικές εκλογές της χώρας καταγωγής τους επειδή διέμεναν σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η έκθεση του 2013 για την ιθαγένεια παρουσιάζει 12 συγκεκριμένους τρόπους για να βοηθηθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να κάνουν καλύτερη χρήση των δικαιωμάτων που έχουν στην ΕΕ, από την αναζήτηση εργασίας σε άλλη χώρα της ΕΕ μέχρι τη διασφάλιση μεγαλύτερης συμμετοχής στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να λάβει εποικοδομητικά μέτρα για να βοηθήσει τους πολίτες της ΕΕ να διατηρήσουν το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές στη χώρα καταγωγής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Οι κάλπες στο εξωτερικό

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: 8 εκατομμυρια το κόστος   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Χειροπέδες… για τις «Χειροπέδες στους Κλεφτοπολιτικάντηδες» - Συνέλαβαν τον Χάρη Αριστείδου
  2. Χρίστος Χρίστου: Κάποιοι θέλουν με το ζόρι να μας επιβάλουν άδικη λύση
  3. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  4. Σύνολο 11,683 εκλογείς στα 38 εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό [Πίνακας]
  5. Οργή ΥΠΟΙΚ για τις προεκλογικές δηλώσεις Νικόλα: «Να διατηρηθούν τα ελάχιστα όρια υπευθυνότητας»
  6. Αύριο στις κάλπες οι Τ/κ για τη νέα «βουλή»