What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 29.01.2014 | 20:40

Τι περιλάμβανει η έκθεση της Αθηνάς Κυριακίδου για την μετανάστευση;

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Έκθεση με θέμα τους μετανάστες και τις χώρες υποδοχής τους, παρουσίασε σήμερα η βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η οποία στη συνέχεια υιοθέτησε ψήφισμα που σημειώνει ότι τα κράτη μέλη του οργανισμού θα πρέπει να κάνουν περισσότερα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη από τους μετανάστες μπορούν να αυξηθούν. 

Παρουσιάζοντας την έκθεση, η κ. Κυριακίδου είπε ότι πολλές φορές εκφράζεται η άποψη πως οι μετανάστες αποτελούν βάρος για τις κοινωνίες που τους φιλοξενούν και ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη αυτές οι ανησυχίες, και σημείωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι μετανάστες δεν αποτελούν απειλή για τα δημόσια ταμεία και την κοινωνική συνοχή, αλλά συμβάλλουν θετικά στις κοινωνίες υποδοχής.

Στόχος της έκθεσης, είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, δεν είναι η υποβάθμιση των ανησυχιών της Ευρώπης, αλλά η ανάδειξη μιας θετικής πλευράς της μετανάστευσης που πολύ λίγης προσοχής έτυχε μέχρι τώρα.

Αυτό ακριβώς, πρόσθεσε, είναι και ένα από τα κύρια συμπεράσματα της έκθεσής της, ότι δηλαδή η μετανάστευση δεν είναι αυτόματα ένα πλεονέκτημα ή ένα βάρος για τις κοινωνίες υποδοχής, αλλά μάλλον μια επιλογή για τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και μια αμφίδρομη διαδικασία αλληλοαποδοχής μεταξύ των μεταναστών και της κοινωνίας υποδοχής.

Αναφερόμενη στους τρεις άξονες ανάλυσης της έκθεσής της, και σε σχετικές πρόσφατες εκθέσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή την οικονομία, την πολιτεία και την κοινωνία, η κ. Κυριακίδου επεσήμανε ότι αποδεικνύεται με στοιχεία πως οι μετανάστες συμβάλλουν θετικά στην αγορά εργασίας.

Ανέφερε ως παραδείγματα την κάλυψη της έλλειψης που παρατηρείται σε εργατικό δυναμικό σε τομείς ανάπτυξης και τις χαμηλόμισθες και πολλές φορές επικίνδυνες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στην κατασκευαστική βιομηχανία, τον τουρισμό ή τη γεωργία και κτηνοτροφία. Επεσήμανε, επίσης, συγκεκριμένες στατιστικές, μέσα από τις οποίες εκτιμάται πως η Ευρώπη θα χρειαστεί από 40 ως 60 εκατομμύρια μετανάστες-εργάτες μέχρι το 2050, μόνο και μόνο για να διατηρήσει το επίπεδο της ευημερίας και της ανάπτυξης της.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στην αυξητική τάση των ακροδεξιών στοιχείων στην Ευρώπη, που στις πλείστες των περιπτώσεων στοχοποιούν μετανάστες, και επεσήμανε πως οι εκπρόσωποι του λαού στις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, όταν αναφέρονται σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα.

Επίσης, κάλεσε τα κράτη μέλη του οργανισμού να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια, ιδιαίτερα σε χώρες της Μεσογείου, οι οποίες δέχονται μεγάλα κύματα μεταναστών, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, και να υπάρξει μια πιο ισότιμη κατανομή βαρών σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό.

Μέσα από το ψήφισμα, η ΚΣΣΕ εκφράζει την πεποίθηση πως τα κράτη μέλη του οργανισμού θα πρέπει να κάνουν περισσότερα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη από τους μετανάστες μπορούν να αυξηθούν, και ειδικότερα συστήνει όπως τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων, παρέχουν δίκαιη και αντικειμενική απεικόνιση των δημοσιονομικών και άλλων επιπτώσεων της παρουσίας των μεταναστών σε ό,τι αφορά την εργασία, την επιχειρηματικότητα, τη δημογραφία, την ανώτερη και πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Επίσης, καλεί τις χώρες μέλη της ΚΣΣΕ όπως, μεταξύ άλλων, ενθαρρύνουν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας να παρέχουν σωστή και αμερόληπτη έρευνα και πληροφόρηση για το θέμα και αποθαρρύνουν την καλλιέργεια εξτρεμιστικών απόψεων.

Το ψήφισμα ενθαρρύνει την περαιτέρω έρευνα και τεκμηριωμένη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις της μετανάστευσης και ζητά από τις χώρες μέλη του οργανισμού όπως προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες για καταπολέμηση των διακρίσεων στη βάση και των συστάσεων και αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και των οργάνων του, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επίσης, το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέλη του οργανισμού να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια, ιδιαίτερα σε χώρες της Μεσογείου, οι οποίες δέχονται μεγάλα κύματα μεταναστών, ιδίως όταν αυτές δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή ή τους οικονομικούς πόρους για να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στο φαινόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  

To ΥΠΕΣ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί και να προσαρμόζει τη μεταναστευτική πολιτική του

Με αυτό το βίντεο ξύπνησαν σήμερα τα social media – Δείτε το!   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Μάθιου Νίμιτς: Προκαλεί με συνέντευξή του για Μακεδονία και Σκόπια
  2. Συλλαλητήριο για την Μακεδονία: Ύβρεις για Μπουτάρη – Πέτρες στην Αθήνα!
  3. Γιώργος Αγγελόπουλος: Έχω αλλάξει 15 ξενοδοχεία στην Αθήνα! [vid]
  4. Νέες αποκαλύψεις για το «υπό διάλυση» Γ.Ν.Λ.: Έχασαν 94 φακέλους ασθενών! Προειδοποιεί η Επ. Προσωπικών Δεδομένων
  5. Η αποκαλυπτική Έκθεση Μιχαηλίδη για τις υπερωρίες των γιατρών
  6. Αντίδραση ΓΝ Λευκωσίας για την έκθεση-φωτιά Μιχαηλίδη