What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

30.01.2014 | 14:41
Τελευταία ενημέρωση: 30.01.2014 | 15:16

Ν. Αναστασιάδης: Μια νέα αυγή στις αγγλο-κυπριακές σχέσεις

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Αφιέρωμα στην Κύπρο φιλοξενεί στο τεύχος Φεβρουαρίου το βρετανικό πολιτικό περιοδικό Politics First (του κυπριακής καταγωγής εκδότη Δρ. Μάρκου Παπαδόπουλου), με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη και Υπουργών της κυβέρνησής του στο Λονδίνο.

Σε άρθρο του με τίτλο «Μία νέα αυγή για τις αγγλο-κυπριακές σχέσεις» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει πως το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κάμερον «δείχνει την κοινή δέσμευση στην περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία επί τομέων αμοιβαίας αξίας και ενδιαφέροντος, ώστε να εγκαινιαστεί μία νέα εποχή ευημερίας μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για τη συμφωνία επί της ανάπτυξης ιδιωτικής περιουσίας εντός ορίων των περιοχών των βάσεων. «Αυτή η συμφωνία συνιστά ιστορική εξέλιξη αναφορικά με τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, καθώς παρέχει ένα συνολικό πλαίσιο για την ανάπτυξη περιουσίας στις βρετανικές βάσεις και δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη και δραστηριότητα εν μέσω μιας πολύ δύσκολης οικονομικής περιόδου», σχολιάζει ο κ. Αναστασιάδης.

Προσθέτει δε ότι θεωρεί ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα των επαφών του στο Λονδίνο την απόφαση συνέχισης της στενής συνεργασίας επί θεμάτων ενέργειας και αξιοποίησης των φυσικών πόρων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ιδιαίτερα επί ζητημάτων επιμόρφωσης και εκπαίδευσης.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι στο Λονδίνο συζητήθηκαν και τρόποι ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, ιδίως ως προς τις ευκαιρίες επενδύσεων στην Κύπρο με τα πολλά επενδυτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, καθώς και αντηλλάγησαν απόψεις επί μιας σειράς διμερών και πολυμερών θεμάτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει πως τόνισε το στόχο της κυβέρνησής του για επαναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής, προς μίας συνολική και εξωστρεφή προσέγγιση, αξιοποιώντας περαιτέρω το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αναφέρει πως συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Τονίζει ότι παρά την επίδειξη καλής θέλησης εκ μέρους του, έχει συναντήσει από την τουρκοκυπριακή πλευρά «μια συνεχή προσπάθεια διάβρωσης της βάσης της επιδιωκόμενης λύσης, την προβολή της θέσης χωριστών κυρίαρχων κρατών και δημόσιες δηλώσεις περί λύσης δύο κρατών». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από όσα έχουν οριστεί ως βάση λύσης από Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και από πληθώρα ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών «θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον του λαού της Κύπρου, την προοπτική μιας βιώσιμης και ανθεκτικής λύσης, την απόλυτη προτεραιότητα αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων και την προσμονή τους να ζήσουν σε μία φυσιολογική και ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα».

Όπως καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η λύση πρέπει να είναι τέτοια ώστε κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει ή να υπονομεύσει την ενότητα του ομοσπονδιακού κράτους».

Στο ίδιο περιοδικό, σε άρθρο του με τίτλο «Ο ενεργός γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου», ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σημειώνει ότι η Κύπρος «στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής συνιστά ένα φράγμα στα κακόβουλα ρεύματα που στοχεύουν να φτάσουν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης μετανάστευσης, της τρομοκρατίας κα του οργανωμένου εγκλήματος». Ο κ. Κασουλίδης προσθέτει ότι πέρα από αυτά, η Κύπρος μπορεί επίσης να συνεισφέρει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου και των σχέσεών τους με την ΕΕ.

Κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για επίμονες και συνεχείς προσπάθειες από την Κυπριακή Δημοκρατία για την επανένωση του νησιού, καλώντας την Τουρκία να υπερβεί τις κενές δηλώσεις και τη ρητορική, αρχίζοντας να κάνει βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού. Σημειώνει επίσης την αναβάθμιση που φέρνει για τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας η ανακάλυψη υδρογονανθράκων, ενώ παρατηρεί πως «όπως στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα εισήγαγε μια νέα εποχή για την Ευρώπη, έτσι και η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία για όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τους λαούς της, κάτι που απουσιάζει επί αιώνες».

Σε δικό του άρθρο με τίτλο «Κύπρος, ένα πραγματικά ασφαλές επίνειο επιχειρηματικότητας και επενδύσεων» ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης γράφει ότι δεδομένης της ενεργούς συμμετοχής της Κύπρου στην ενθάρρυνση της διακρατικής συνεργασίας στην περιοχή της και των περιφερειακών επενδύσεων αμοιβαίου συμφέροντος, δεν προκαλεί έκπληξη ότι η συμφωνία διάσωσης ήρθε ως «σοκ».

Ο Υπουργός σημειώνει ότι η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρία την οποία θα αξιοποιήσει η χώρα, με τη δημιουργία ενός βελτιωμένου και βιώσιμου οικονομικού μοντέλου και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος. Τονίζονται μεταξύ άλλων οι θετικές αξιολογήσεις της τρόικα και η αναβάθμιση από τον οίκο S&P, αλλά και η επιστροφή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, όπως καταδεικνύει η αύξηση των καταθέσεων από πολίτες της ΕΕ και τρίτων χωρών.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρει επίσης ότι στην καρδιά της στρατηγικής οικονομικής ανάκαμψης της κυβέρνησης βρίσκεται η προσπάθεια προσέλκυσης ξένων απευθείας επενδύσεων. Στο σημείο αυτό τονίζεται πως το Νοέμβριο εγγράφηκαν στην Κύπρο χίλιες νέες εταιρείες. Γίνεται παράλληλα μία συνοπτική αναφορά σε επενδυτικές ευκαιρίες στο νησί, με ιδιαίτερη μνεία στον τομέα της ενέργειας.

Στο ίδιο τεύχος του Politics First φιλοξενείται και άρθρο του Συντηρητικού βουλευτή και επικεφαλής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο, Μάθιου Όφορντ, σχετικά με το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Ο βουλευτής του βορείου Λονδίνου αρχικά διακρίνει μία ενέργεια και μία αισιοδοξία ότι φέτος θα μπορούσαμε να δούμε την επανένωση της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας του κόσμου. Ο κ. Όφορντ τονίζει στη συνέχεια ότι το Φόρεϊν Όφις έχει επιβεβαιώσει ότι «η Βρετανία παραμένει δεσμευμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών να επιτύχουν μία λύση βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», χαρακτηρίζοντας «ενθαρρυντικό βήμα» τη στήριξη του Ντέιβιντ Κάμερον σε ένα κυπριακό κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, όπως εκφράζεται στο κοινό ανακοινωθέν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Παρόλα αυτά, σημειώνει ο Μάθιου Όφορντ, η Βρετανία μπορεί να πράξει περισσότερα. Αναφέρει ότι η χώρα του είναι σε θέση να βοηθήσει στη βελτίωση της κυπριακής οικονομίας και να υποστηρίξει την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Μπορεί επίσης, προσθέτει, να ασκήσει τη διπλωματική της επιρροή για να ενθαρρύνει θετικές σχέσεις από την Τουρκία προς την Κύπρο. Πρέπει επίσης η Βρετανία, κατά τον κ. Όφορντ, να συνεχίσει να στηρίζει τις κυπριακές προσπάθειες αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Σχολιάζει ότι τα κοιτάσματα προσφέρουν ένα κίνητρο για την επανένωση, υπενθυμίζοντας στην Τουρκία τα δυνητικά περιφερειακά οικονομικά οφέλη, κάτι που θα πρέπει να τονιστεί από τη βρετανική πλευρά.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών γράφει επίσης ότι η Βρετανία έχει την ευκαιρία λόγω των στενών σχέσεων να καθησυχάσει την Τουρκία για όποια ανησυχία περί ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να έχει και να την ενθαρρύνει να αναζητήσει ενεργά και δημοσίως την επανένωση του νησιού. Στο σημείο αυτό ο Μάθιου Όφορντ τονίζει τη σημασία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η πρόσφατη κοινή πρωτοβουλία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τη μετατροπή της Αμμοχώστου σε μια ανοιχτή οικολογική πόλη και το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία.

Προσθέτει ο Βρετανός βουλευτής ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τερματισμό της κατοχής της Κύπρου. «Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα από ένα ενωμένο νησί, κάτι που θα προκαλέσει συνεργασία και θα επουλώσει τη διαίρεση που προξένησε ο πόλεμος», καταλήγει ο Μάθιου Όφορντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυβέρνηση: Ικανοποίηση για συμφωνία Βάσεων και αναφορές Κάμερον στο Κυπριακό

Ν. Αναστασιάδης: Δεν δώσαμε ανταλλάγματα στους Βρετανούς

Κύπρος, Δαυίδ ή Γολιάθ; Η ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη στο LSE

Τι δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τις Βρετανικές Βάσεις - Διαβάστε τι προβλέπει η ιστορική συμφωνία

Ιστορικής σημασίας συμφωνία για εδάφη βρετανικών Βάσεων – Καλά νέα για 15 κοινότητες

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Η γυναίκα-«αράχνη» μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Άρης λύνει τη σιωπή της για τους Σαϊεντολόγους και την απάτη εκατομμύριων με χρυσό!
  2. Αποκάλυψη – σοκ για το «κόκκινο» κουμπί του Τράμπ
  3. Απάντηση Αναστασιάδη για τα «λεφτά της μαμάς»: Από πού ως πού να θίξω την κα Παπαδόπουλου ή ιδιαίτερα τον αείμνηστο Λεβέντη;
  4. Επίσημη ένταξη για το νεοαποκτηθέν «καμάρι» του Πολεμικού Ναυτικού - Συγκίνηση στη παράδοση σημαίας στη χήρα Ιωαννίδη [vid, pics]
  5. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προς το συμφέρον και της Άγκυρας να αποφασίζουν οι Κύπριοι για τους εαυτούς τους
  6. Υποψήφιος Πρόεδρος κάλεσε το ΑΚΕΛ σε συγκέντρωσή του - «Δεν θα έρθουμε» [pic]