What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

30.01.2014 | 15:07
Τελευταία ενημέρωση: 30.01.2014 | 17:27

Επίσπευση των projects ζητούν οι εργολάβοι

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η επίσπευση των αναπτυξιακών έργων, κυρίως αυτών που είναι συγχρηματοδοτούμενα, ήταν το αντικείμενο συνάντησης του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και το σοβαρό πρόβλημα της μη αναγνώρισης των εγγυητικών των κυπριακών εταιρειών στο εξωτερικό.

 Ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Κώστας Ρουσιάς ανέφερε ότι η συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος στην Κύπρο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επικεντρώθηκε σε τρία σημεία.

Το πρώτο ήταν η επίσπευση των έργων, τουλάχιστον των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ για τα οποία έχει πετύχει η Κυβέρνηση να πάρει το 95%. Ουσιαστικά, είπε ο κ. Ρουσιάς, αν αφαιρεθεί και η κράτηση που θα έχει ο εργολάβος, η συνεισφορά του κράτους θα είναι μηδενική τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο. Ζήτησε να εξαγγελθούν αυτά τα έργα, αφού όπως υπολογίζεται, κάθε ένα εκατομμύριο από αυτά τα έργα σημαίνει 19 θέσεις εργασίας για τον τόπο, άρα επωφελούνται 19 οικογένειες.

«Άρα νομίζω ότι σε τέτοιους καιρούς είναι ότι καλύτερο, δεν επιβαρύνει το κράτος», είπε, προσθέτοντας ότι έλαβαν την υπόσχεση του προέδρου ότι αυτό το θέμα θα προχωρήσει.

Το δεύτερο σημείο και πολύ σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Ρουσιάς, είναι να στηριχθούν οι κυπριακές εταιρείες στο εξωτερικό, όπου παρουσιάζεται σοβαρότατο πρόβλημα με τις εγγυητικές.

«Η εταιρεία στην Κύπρο μπορεί να εγγυηθεί τον εαυτό της, το πρόβλημα είναι ότι δεν αναγνωρίζονται οι κυπριακές τράπεζες στο εξωτερικό, λόγω των αποφάσεων του Μαρτίου», εξήγησε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο καθιστά τις κυπριακές εταιρείες λιγότερο ανταγωνιστικές στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης τους ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει όντως κάνει δυνατά διαβήματα και σε διακρατικό επίπεδο, αλλά επίσης και με τράπεζες του εξωτερικού.
Ο κ. Ρουσιάς εξέφρασε την ελπίδα να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες, αφού σε μια εποχή που στην Κύπρο δεν υπάρχουν δουλειές, τουλάχιστον να μπορούν να δραστηριοποιούνται οι κυπριακές εταιρείες στο εξωτερικό, κάτι που συμβαίνει κυρίως σε χώρες όπως η Σουηδική Αραβία, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, και το Ιράκ.

Το τρίτο σημείο που τέθηκε από την ΟΣΕΟΚ είναι η πράσινη ανάπτυξη.

«Πρέπει το κράτος στη βάση και της ευρωπαϊκής οδηγίας να ανανεώσει τα κτήρια του και πρέπει κι εδώ να δοθεί έμφαση και να ξεκινήσουν έργα. Είναι έργα τα οποία ξεκινούν αύριο το πρωί, δεν χρειάζονται ούτε άδειες οικοδομής και μπαίνουν αύριο στην εργασία, άμεσα εργατικά χέρια», ανέφερε.

Μιλώντας για την ανεργία που μαστίζει τον κλάδο, ο κ. Ρουσίας είπε ότι σε ένα κλάδο που εργοδοτεί 40,000 άτομα, η εργασία είναι διπλάσια από το μέσο όρο του 17% που είναι για την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι ένα άλλο σημείο που τέθηκε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο και θα αμβλύνει την ανεργία στον κλάδο είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 5%, σε όλα τα οικοδομικά έργα που θα έχουν συγκεκριμένη περίοδο για 2 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο, είπε, θα βοηθηθούν και οι ιδιοκτήτες και οι ιδιώτες για να χτίσουν την δική τους στέγη οικιστική ή επαγγελματική.

Τέλος ο κ. Ρουσιάς χαιρέτισε το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου απελευθέρωσε γραμμάτια €900 εκ. ενώ η ΟΣΕΟΚ ζήτησε από τον πρόεδρο όπως απελευθερωθεί πλήρως το τραπεζικό καθεστώς για επανέλθουν τα χρήματα πίσω στη αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φρέσκο χρήμα στην αγορά από Τράπεζα Κύπρου – Αποδεσμεύονται τα €900εκ

Χάρης Γεωργιάδης: Το διάταγμα δεν δημιουργεί προηγούμενο – Άνοιξε ο δρόμος για πρόωρες αφυπηρετήσεις

Με διάταγμα το Υπουργείο Οικονομικών λύνει τη διαφορά στο Συνεργατισμό - Διαβάστε το διάταγμα 
 
Χασάπης: Σύντομα σαφής μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων - Σταθεροποιείται το σύστημα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο