What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

31.01.2014 | 11:35
Τελευταία ενημέρωση: 31.01.2014 | 11:44

Το πείραμα με τους πέντε Δήμους θα καταλήξει σε μπούμερανγκ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σε πείραμα το οποίο θα καταλήξει σε μπούμερανγκ για την εξυπηρέτηση του πολίτη, εκτιμά ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας, ότι θα καταλήξει η εισήγηση των Αγγλων εμπειρογνωμόνων για πέντε γεωγραφικούς Δήμους στη Κύπρο, που περιλαμβάνεται στην έκθεση που ετοίμασαν για αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Αγγλοι εμπειρογνώμονες στην προκαταρκτική έκθεση τους για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, εισηγούνται μεταξύ άλλων, τη δημιουργία πέντε Δήμων σε όλη την Κύπρο και τη δημιουργία δέκα μητροπολιτικών Δήμων παγκύπρια, εκ των οποίων ο ένας θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων ανά επαρχία και ο άλλος από τη συνένωση όλων των Κοινοτήτων ανά επαρχία.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τάκκας «το αίσθημα που έχουμε λάβει από το όλο εγχείρημα ήταν κατά κύριο λόγο η μείωση του κόστους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητά της». Για το κόστος λειτουργίας της Τ.Α. «για το οποίο έγινε μεγάλος ντόρος», όπως είπε, «απαντάται από την ίδια την μελέτη, όπου αναφέρεται ότι το ποσοστό που δαπανάται για την Τ.Α. στην Κύπρο, είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Με αυτή την παρατήρηση, συνέχισε, «είναι άξιο απορίας γιατί προχωρούμε με αυτό το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης, η οποία θα κοστίσει κάποια εκατομμύρια και για ένα χρονικό διάστημα κατάργηση του υφιστάμενου μοντέλου και πειραματισμό ως προς τη νέα πρόταση και τα αποτελέσματά της».

Πρόσθεσε πως «βασισμένοι πάνω στο χαμηλό κόστος, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τα κακώς έχοντα με σωστό σύστημα εσωτερικού ελέγχου, με σωστές οργανωτικές δομές, με συμμόρφωση με τα λογιστικά πρότυπα για όλους τους Δήμους, με ύπαρξη δεικτών για αξιολόγηση των ίδιων των Δήμων αλλά και για να μπορούν οι Δήμοι να συγκρίνουν όμοια πράγματα. Δηλαδή θα μπορούσε το υφιστάμενο σύστημα, να αποδώσει και να είναι πιο αποτελεσματικό από ό,τι είναι σήμερα με στοχευμένες βελτιώσεις».

Ερωτηθείς για το θέμα των συμπλεγματοποιήσεων, ο κ. Τάκκας είπε πως «το υφιστάμενο σύστημα, με συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών με γειτονικούς Δήμους και Κοινότητες, θα μπορούσε να έχει το χαμηλότερο ποσοστό κόστους στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ευρώπης. Περαιτέρω μείωση στα κόστη θα μπορούσαν επίσης να επιφέρουν διάφορες βελτιώσεις όπως η ανακύκλωση και ο καλύτερος έλεγχος της Υδατοπρομήθειας».

Ο Δήμαρχος Σωτήρας εξέφρασε το φόβο ότι «παρ` όλο πως η πρόταση των Αγγλων εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνει στοιχεία με τα οποία συμφωνούμε, η απλοποιημένη εισήγησή τους για πέντε γεωγραφικούς Δήμους είναι ένα πείραμα, το οποίο θα καταλήξει σε μπούμερανγκ για την εξυπηρέτηση του πολίτη και της δημιουργίας ακόμα μιας δύσκαμπτης δημόσιας υπηρεσίας απομακρυσμένη από τον πολίτη και με τα μειονεκτήματα που όλοι γνωρίζουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σημαντική οικονομική εισροή στους Δήμους της Πάφου από την τέλεση πολιτικών γάμων

Λεμεσός: Αντίθετοι οι Δήμοι με τις προτάσεις για αναδιάρθρωση τοπικής αυτοδιοίκησης

Μοντέλο μια επαρχία ένας δήμος, προτείνουν Βρετανοί – Βαθύ κούρεμα στην τοπική αυτοδιοίκηση

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βικτόρια Μπέκαμ: Σάλος για το «σκελετωμένο» μοντέλο που πόσταρε στα social media!
  2. Ντάρια Τουρόβνικ: Το πανέμορφο μοντέλο που θα αναστατώσει το Survivor 2! [pics]
  3. Νέες εξελίξεις για την υπόθεση με το 19χρονο μοντέλο στο Χονγκ Κονγκ
  4. Έπεσαν οι υπογραφές για την ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου στο Δήμο Δερύνειας
  5. Διευκρινίσεις Δήμου Λάρνακας για την εκχώρηση οικοπέδου-«φιλέτο» σε γιο Δημ. Συμβούλου του ΔΗΣΥ
  6. Έρευνα Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την εκχώρηση οικοπέδου-«φιλέτο» σε γιο Δημ. Συμβούλου του ΔΗΣΥ