What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

31.01.2014 | 11:44
Τελευταία ενημέρωση: 31.01.2014 | 12:15

Η Τρόικα πιέζει για δάνεια – Στο απυρόβλητο τα μεγάλα «ψάρια» λόγω παρεμβάσεων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Παρεμβάσεις και υποσχέσεις τρενάρουν τις διαδικασίες
- Με ρυθμούς... χελώνας η στρατηγική τραπεζών
- Στο μικροσκόπιό τους και οι ημικρατικοί

Αλλεπάλληλες επαφές συνεχίζει για τρίτη συνεχή ημέρα η Τρόικα, ξεσκονίζοντας το χαρτοφυλάκιο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εν όψει και της καθόδου αύριο των τριών επικεφαλής της Τρόικα.

Στο επίκεντρο των επαφών τους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η στρατηγική που εφαρμόζει ξεχωριστά το κάθε πιστωτικό ίδρυμα, για είσπραξη αυτών των δανείων από τα μεγάλα κυρίως «ψάρια».

Πρόσφατα ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούριγκαν, είχε δηλώσει ότι 22 μεγαλοεπιχειρηματίες (developers – ξενοδόχοι) οφείλουν €6δις και ότι οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην είσπραξη μεγάλου μέρους αυτών των δανείων.

Πληροφορίες εντούτοις αναφέρουν ότι οι Τροϊκανοί, παρουσιάζονται ενοχλημένοι διότι παρεμβάσεις διαφόρων παραγόντων αλλά και οι υποσχέσεις που δίνουν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες ότι προσπαθούν να εξασφαλίσουν με διάφορους τρόπους τις δόσεις τους, δεν επιτρέπουν στο διαχειριστή που έχει αναλάβει το κομμάτι αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να ενεργήσει άμεσα και καθοριστικά.

Με τους ίδιους ρυθμούς, κινείται και η στρατηγική που εφαρμόζει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Αν και ο γενικός διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης, είχε αποκαλύψει ότι το 40% σε ένα δανειακό χαρτοφυλάκιο €13 δις είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ανάκτηση αυτών των δανείων, εντούτοις οι διαδικασίες κινούνται με ρυθμούς χελώνας.

Στο μεταξύ, σήμερα υποβάλλεται για έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού, όπως προνοείται και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο θέτει χρονοδιάγραμμα υποβολής του Σχεδίου μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2014.

Μετά την έγκριση, το Σχέδιο θα οδηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να δώσει αρχές Μαρτίου, όπως αναμένεται, το πράσινο φως για την παραχώρηση του €1,5 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, ποσό το οποίο βρίσκεται ήδη κατατεθειμένο, υπό μορφή τίτλων (securities account), στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Εντατικές επαφές σε τρία επίπεδα


Στο μεταξύ η Τρόικα συνεχίζει να ξεσκονίζει το δημοσιονομικό πλαίσιο, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το νομοθετικό πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, και την αγορά ακινήτων.


Επί τάπητος θα τεθούν και τα θέματα του τουρισμού με εκπροσώπους του ΚΟΤ (χθες έγινε συνάντηση με ξενοδόχους) και των Υπουργείων Οικονομικών, Εμπορίου και Συγκοινωνιών οι οποίοι θα ενημερώσουν τους τεχνοκράτες της Τρόικας για τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού και ειδικότερα την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις μικτές αναπτύξεις, το θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό και το θέμα της απελευθέρωσης πτήσεων.

Στο μικροσκόπιο της Τρόικα και η νομοθεσία για τη ρύθμιση και τη λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών, καθώς και το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για την διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων.

Στην ατζέντα των δανειστών βρίσκεται και το ξέπλυμα χρήματος.

Οι Τροικανοί θα επισκεφθούν τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, όπου θα εξετάσουν την εποπτεία του κλάδου των δικηγόρων σε θέματα ξεπλύματος, ενώ θα πραγματοποιηθεί και αντίστοιχη συνάντηση με το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου στα γραφεία του ΣΕΛΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χασάπης: Σύντομα σαφής μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων - Σταθεροποιείται το σύστημα

Χάρης Γεωργιάδης: Το διάταγμα δεν δημιουργεί προηγούμενο – Άνοιξε ο δρόμος για πρόωρες αφυπηρετήσεις

Με διάταγμα το Υπουργείο Οικονομικών λύνει τη διαφορά στο Συνεργατισμό - Διαβάστε το διάταγμα 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  2. Βαρύτατη παρασπονδία από «Freedom House»: «Ασφαλής και ελεύθερη χώρα η ΤΔΒΚ»
  3. Μειώνεται το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ΕΕ και Κύπρο
  4. «Έφυγε» ένας πιστός φιλός της Κύπρου
  5. Έτσι της έδωσε η τράπεζα επιπλέον 40.000 ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  6. «Πέρασε» από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο