What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

31.01.2014 | 12:16
Τελευταία ενημέρωση: 31.01.2014 | 15:43

BOC: «Έπεσαν» οι υπογραφές πώλησης της θυγατρικής στην Ουκρανία για €225εκ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Την αγόρασε η ΑΒΗ Ukraine Limited, μέλος του ρωσικού ομίλου Alfa Group
-Ενίσχυση της προσπάθειας και από Κυβέρνηση
-Μειώνει τους εξωτερικούς κινδύνους της τράπεζας
-Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση των εποπτικών αρχών σε Κύπρο - Ουκρανία

Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση της θυγατρικής τράπεζας της Τράπεζας Κύπρου, στην Ουκρανία.
Η PSJC Bank of Cyprus πωλήθηκε στην ΑΒΗ Ukraine Limited, μέλος του ρωσικού ομίλου Alfa Group.

Η συμφωνία πώλησης η οποία έκλεισε μεταξύ €200 - €225 εκ. υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων εποπτικών Αρχών σε Κύπρο και Ουκρανία.

Με την ολοκλήρωση της πώλησης, εφαρμόζεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, που προβλέπει τη σμίκρυνσή της. Ταυτόχρονα αποδεσμεύονται κεφάλαια που αφορούσαν στη λειτουργία της θυγατρικής PJSC.

Η Τράπεζα Κύπρου είχε αγοράσει την ουκρανική τράπεζα το Νοέμβριο του 2007 πληρώνοντας €52 εκ. για το 95%.

Η πώληση της ουκρανικής τράπεζας αποτελεί μέρος των ενεργειών που προνοούνται από το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ετοίμασε η διοίκηση της BOCY και ενέκριναν οι πιστωτές.

H PJSC διαθέτει 42 υποκαταστήματα σε 14 περιφέρειες της Ουκρανίας. Έχει εποπτικά κεφάλαια €60 εκ. και ενεργητικό €225 εκ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το δανειακό χαρτοφυλάκιο της ουκρανικής τράπεζας ανερχόταν στα €331 εκ. και οι καταθέσεις τα €95 εκ.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας, Κρίστης Χασάπης ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή οδηγεί σε έξοδο της τράπεζας από την αγορά της Ουκρανίας και εμπίπτει στο πλαίσιο της στρατηγικής του συγκροτήματος για την πώληση μη κύριων δραστηριοτήτων, τη μείωση των κινδύνων από δραστηριότητες στο εξωτερικό και εντάσσεται στις πρόνοιες του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πώληση υλοποιείται σε ρυθμό ταχύτερο από ό,τι προβλέπεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης και βελτιώνει σημαντικά τη θέση της Τράπεζας, καθώς μειώνει τους πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους που σχετίζονται με την επένδυση στην Ουκρανία.

«Η σημερινή εξέλιξη, όπως και άλλες που έχουν ήδη δρομολογηθεί, στόχο έχουν την επαναφορά της Τράπεζας σε πλήρεις ρυθμούς λειτουργίας με θετικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και την κοινωνία γενικότερα», κατέληξε

Παρέμβαση και από Κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες στην υλοποίηση της συμφωνίας καθοριστικό ρόλο έπαιξαν παρεμβάσεις που έγιναν τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη όσο και από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, καθώς η πώληση αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα λόγω των προσφυγών που είχαν γίνει για το κούρεμα.

Αν δεν γινόταν οι παρεμβάσεις είναι πιθανόν να μην γινόταν η πώληση, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο, η πώληση αφορά το ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας Κύπρου στην θυγατρική τράπεζα που ανέρχεται στο 99,7%, τη χρηματοδότηση που παρέχεται από την Τράπεζα στην PSJC Bank of Cyprus και τα δανειακά ανοίγματα στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται, τα έσοδα από την πώληση θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της Τράπεζας. Η πώληση θα επηρεάσει αρνητικά τα κεφάλαια του συγκροτήματος κατά €77 εκατ. ή κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στους κεφαλαιακούς δείκτες του Συγκροτήματος.

Σημειώνεται όμως ότι η λογιστική ζημιά από την πώληση ανέρχεται σε περίπου €158 εκατ. και αντιπροσωπεύει τη διαφορά του τιμήματος πώλησης και της καθαρής λογιστικής αξίας των εργασιών προς πώληση και τη μεταφορά των σχετικών αποθεματικών συναλλαγματικών διαφορών ύψους €44 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με διάταγμα το Υπουργείο Οικονομικών λύνει τη διαφορά στο Συνεργατισμό - Διαβάστε το διάταγμα 
 
Χασάπης: Σύντομα σαφής μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων - Σταθεροποιείται το σύστημα

Στήνουν μπλόκο κατά της Τρόικας 19 οργανώσεις


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γερμανία: «Ναι» των Σοσιαλιστών σε «μεγάλο συνασπισμό» με Μέρκελ
  2. Αυτεπάγγελτη έρευνα για το διεθνές «ρεζιλίκι» σε βάρος της συζύγου του Λουίς Κάρλος
  3. Σε κλοιό χιονιά η Ευρώπη, κακοκαιρία και στις ΗΠΑ με πολικές θερμοκρασίες
  4. Τραμπ – Νετανιάχου ακόμα ψάχνονται με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
  5. Με ρεκόρ αριθμό συμμετοχών και Τραμπ το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
  6. Έρευνα για το θρησκευτικό κολέγιο στη Μια Μηλιά και παρέμβαση Ακιντζί