What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

31.01.2014 | 12:47
Τελευταία ενημέρωση: 01.02.2014 | 10:01

Στήνουν μπλόκο κατά της Τρόικας 19 οργανώσεις - Ανθρώπινος κλοιός γύρω από Υπουργείο Οικονομικών, Εργασίας, Συνεργατική

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου μαζική κινητοποίηση κατά των μέτρων λιτότητας
-Θα κάνουν αλυσίδα γύρω από το Υπουργείο Οικονομικών, Εργασίας, Συνεργατική Τράπεζα, Σπίτι της Ευρώπης 
-Παράλληλες εκδηλώσεις και στην Ευρώπη
 

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου και ώρα 10 το πρωί 19 οργανώσεις πραγματοποιούν μαζική κινητοποίηση κατά των μέτρων λιτότητας, που επέβαλε η Τρόικα με την ευκαιρία της παρουσίας στο νησί εκπροσώπων της.

Με το σύνθημα «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί», οι οργανωτές καλούν τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο «συμβολικά» θα περικυκλώσουν, περιλαμβάνοντας στον κλοιό και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και το Σπίτι της Ευρώπης.

Σε διάσκεψη Τύπου, οι 19 οργανώσεις, ανακοινώνοντας την κινητοποίηση της 8ης Φεβρουαρίου, δήλωσαν ότι σκοπός της «συμβολικής περικύκλωσης» των κτιρίων αυτών είναι να σταλούν «με οργανωμένο τρόπο τα μηνύματά μας προς όλες τις κατευθύνσεις».

Σε κοινή Διάσκεψη Τύπου, εκπροσωπώντας όλες τις οργανώσεις, ο Βοηθός ΓΓ της ΠΟΕΔ, Απόστολος Αποστολίδης, είπε ότι «καταγγέλλουμε τις πολιτικές της Τρόικας οι οποίες επιβάλλονται εκβιαστικά, αγνοώντας τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στις κοινωνίες

Ο κ. Αποστολίδης είπε ότι «η νέα κινητοποίησή μας στοχεύει να αναδείξει για ακόμη μια φορά την αντίδραση και την αντίσταση μας στις σκληρές και ανάλγητες πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται στην κυπριακή κοινωνία και στα αδιέξοδα που δημιουργούνται από την ύφεση, την ανεργία και την φτώχεια που αναπαράγονται ως φαύλος κύκλος».

«Απορρίπτουμε το σταδιακό ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και την άδικη κατανομή των βαρών και του κόστους της οικονομικής κρίσης όπως απορρίπτουμε και την εκποίηση δημόσιου πλούτου μέσα από διαδικασίες που όχι μόνο δεν υπηρετούν το κοινωνικό αίτημα για πραγματικό εκσυγχρονισμό των Ημικρατικών Οργανισμών, αλλά οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση που θυμίζει ξεπούλημα, με τραγικές συνέπειες για το Κύπριο καταναλωτή», σημείωσε.

Ο κ. Αποστολίδης είπε ότι οι 19 οργανώσεις που συμμετέχουν στην κινητοποίηση της 8ης Φεβρουαρίου, «διεκδικούμε πολιτική ανάπτυξης με την ενεργητική συμβολή του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης και δουλειές για τους ανέργους, διεκδικούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μια Ευρώπη των λαών όχι των αριθμών και οικονομικών δεικτών».

Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές της Τρόικας, «αμφισβητούνται σήμερα ολοένα και περισσότερο για την αποτελεσματικότητα τους και στοχοποιούνται ως οι αιτίες της αποδόμησης των κοινωνιών μέσα στην ίδια την ΕΕ ενώ και η Τρόικα ως θεσμός, αμφισβητείται πλέον ανοικτά και από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη δημοκρατική και θεσμική της υπόσταση».

Είναι η πεποίθηση μας, είπε ο κ. Αποστολίδης, ότι «η πλήρης ευθυγράμμιση με τις επιταγές της Τρόικας και η αξιοποίηση της παρουσίας της για την υιοθέτηση και εφαρμογή μονοδιάστατων και σκληρών πολιτικών, δεν οδηγεί τον τόπο σε πορεία προόδου και ανάκαμψης αλλά δημιουργεί συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων και αναπαραγωγής των αδιεξόδων».

«Οι οργανώσεις μας απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και την κοινωνία για μαζική παρουσία στην κινητοποίηση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014, η ώρα 10:00 πμ, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και θα πάρει τον χαρακτήρα συμβολικής περικύκλωσης και αποκλεισμού του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εργασίας, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και του Σπιτιού της Ευρώπης ώστε να σταλούν με οργανωμένο τρόπο τα μηνύματα μας προς όλες τις κατευθύνσεις, στο εσωτερικό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», είπε ο κ. Αποστολίδης.

Περαιτέρω σημείωσε πως «όσο θα συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές, με συνέπεια οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να υποφέρουν, η κοινωνία θα αντιδρά και θα διεκδικεί την ποιότητα και το επίπεδο ζωής που αξίζει στους ανθρώπους της».

Καταλήγοντας ο κ. Αποστόλου είπε ότι «ενόψει των Ευρωεκλογών, ετοιμάζεται, προετοιμάζεται και υπάρχει ένα κάλεσμα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συντεχνιών όπως υπάρξει κορύφωση μιας κινητοποίησης στις Βρυξέλλες στις 4 Απριλίου και σε αυτό καλούνται οι Συντεχνίες και οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να δώσουν το παρών τους και ευρωπαϊκά και στις χώρες τους εναντίον αυτής της πολιτικής η οποία αμφισβητείται».

Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην κινητοποίηση είναι οι : ΠΕΟ – ΔΕΟΚ – ΠΟΕΔ – ΠΟΑΣ – ΠΟΦΕΝ – ΠΟΒΕΚ – ΕΚΥΣΥ – ΠΟΠΟ – Κίνημα κατά των Ιδιωτικοποιήσεων – Κίνηση Πολιτισμού – Κίνημα κατά Εκποιήσεων – ΕΚΑ – Νέα Αγροτική – Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης – ΠΣΕΜ – ΣΥΤΕΠΑΚ – Ένωση Συντακτών Κύπρου – Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων και η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και ποιότητας Ζωής.

Απαντώντας σε ερώτηση ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, είπε ότι «επιλέχθηκε ο συμβολισμός εκείνου του τετραγώνου που θα περικυκλωθεί διότι ουσιαστικά εκφράζει με ένα τρόπο παραστατικό όλες τις συνιστώσες της Τρόικας, δηλαδή, Τράπεζα, Υπουργείο Οικονομικών, Σπίτι της Ευρώπης και Υπουργείο Εργασίας και θα μας δώσει την δυνατότητα να στείλουμε αυτό τον συμβολισμό όχι μόνο μέσα στην Κύπρο αλλά και εκτός Κύπρου».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «η προσπάθειά μας είναι ακριβώς μέσα από αυτή την κινητοποίηση από τη μια να εκφράσουμε την αντίδραση και την αντίστασή μας στις πολιτικές που εκφράζει η Τρόικα και οι οποίες εφαρμόζονται αλλά και να στηρίξουμε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα που αναπτύσσεται ενάντια στον θεσμό της Τρόικας που άρχισε αυτή την στιγμή ευρέως σε ολόκληρη την Ευρώπη να μπαίνει υπό αμφισβήτηση».

Σε δική του παρέμβαση ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους είπε ότι «σε αυτή την νέα μας κινητοποίηση θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι η κοινωνία θα μπει μπροστά στους εκπροσώπους της Τρόικας και θα δηλώσει με περηφάνια ότι σε αυτή την κυπριακή κοινωνία διαβιούν άνθρωποι νοικοκυραίοι, υπεύθυνοι και πολύ – πολύ εργατικοί και όταν διαμορφώνουν πολιτικές για μας χωρίς εμάς, εκτός Κύπρου, να έχουν στο μυαλό τους ότι οι πολιτικές και τα όποια μέτρα αφορούν ανθρώπους και αξιοπρέπειες».

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ είπε ότι η κινητοποίηση στις 8 Φεβρουαρίου είναι η 2η που πραγματοποιείται «και να είστε σίγουροι πως δεν θα είναι η τελευταία, έχουμε πολλές επιλογές είτε είναι η Βουλή, είτε είναι η Κεντρική Τράπεζα, είτε άλλα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και άλλοι Οργανισμοί που εμπλέκονται και έχουν ρόλο σε αυτή την πολιτική σκληρής λιτότητας που επιβάλλεται στην κυπριακή κοινωνία».

Την Διάσκεψη Τύπου φιλοξένησε η Ένωση Συντακτών Κύπρου η οποία επίσης συμμετέχει στην κινητοποίηση και όπως είπε ο Πρόεδρός της, Αντώνης Μακρίδης, «συμμετέχουμε ως εργαζόμενοι που διεκδικούν ανάπτυξη και απασχόληση, υποφερτές υπό τις περιστάσεις απολαβές, που εναντιώνονται και αγωνίζονται ενάντια στις πολιτικές που αποδομούν το κοινωνικό κράτος και οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση».

Ο κ. Μακρίδης είπε ότι «είμαστε μια αχρωμάτιστη πολιτικά οργάνωση και ανάλογα ενεργούμε εκφράζοντας επίσης την θέση, ότι η προγραμματιζόμενη εκδήλωση πρέπει πάση θυσία να περιφρουρηθεί και να κρατηθεί μακριά από οποιαδήποτε πολιτική, ιδεολογική και άλλη εκμετάλλευση. Η εκδήλωση οργανώνεται από τους εργαζόμενους και για αυτούς θα πραγματοποιηθεί ώστε να στείλουν το μήνυμα και προς το εσωτερικό αλλά και διεθνώς ότι θα αγωνιστούμε για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας», είπε ο Πρόεδρος της ΕΣΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

BOC: «Έπεσαν» οι υπογραφές πώλησης της θυγατρικής στην Ουκρανία

Η Τρόικα πιέζει για δάνεια – Στο απυρόβλητο τα μεγάλα «ψάρια» λόγω παρεμβάσεων


Δεν καταργείται το επιπλέον επίδομα αναπήρων – Θα δίνεται μέχρι να εφαρμοστεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  2. Με ρεκόρ αριθμό συμμετοχών και Τραμπ το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
  3. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση
  4. ΟΠΑΠ Κύπρου: Καταγγέλλει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη - Ελεγκτική Υπηρεσία: «Δεν εκφοβιζόμαστε»
  5. Οργή ΥΠΟΙΚ για τις προεκλογικές δηλώσεις Νικόλα: «Να διατηρηθούν τα ελάχιστα όρια υπευθυνότητας»
  6. Γιώργος Αγγελόπουλος: Σήμερα έχει γενέθλια και του ευχήθηκαν τηλεφωνικά! [vid]