What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

31.01.2014 | 21:37
Τελευταία ενημέρωση: 01.02.2014 | 11:58

Διαφωνεί και ο Σωκράτης Χάσικος με το βρετανικό σχέδιο για τους δήμους

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τη διαφωνία του με τη βασική εισήγηση της μελέτης των Βρετανών εμπειρογνωμόνων για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία προνοεί τη σύσταση πέντε μητροπολιτικών Δήμων, ενός ανά επαρχία, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Παράλληλα ο κ. Χάσικος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας να μην επιτευχθεί μέχρι τον Ιούνιο όπως ήταν ο αρχικός στόχος αλλά να παραταθεί για μεταγενέστερο στάδιο έτσι ώστε η πρόταση η οποία να κατατεθεί να είναι η καλύτερη προς όφελος του Κύπριου φορολογούμενου και των δημοτών.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι στοιχείο στην όλη διαδικασία θα αποτελέσει, επίσης, και η μελέτη που διεξάγουν Ιταλοί εμπειρογνώμονες για λογαριασμό των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την Παρασκευή όλους τους Δημάρχους αλλά και εκπροσώπους Κοινοτήτων σχετικά με τα ευρήματα της προκαταρκτικής έκθεσης των Βρετανών εμπειρογνωμόνων για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, παρουσία των Προέδρων της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων αλλά και της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας.

«Κανένας δεν έχει προκρίνει τον αριθμό 5. Τίποτε δεν έχουμε προκρίνει. Θέλετε την υποκειμενική άποψη του Υπουργού; Δεν μπορεί να γίνει στην Κύπρο. Η θέση η δική μας είναι να μαζέψουμε όλων τις απόψεις, ότι εργαλεία υπάρχουν και μέσα από αυτά να επιχειρήσουμε τη σύνθεση» δήλωσε ο Υπουργός απαντώντας στις τοποθετήσεις Δημάρχων οι οποίοι εξέφρασαν έντονες ενστάσεις και προβληματισμούς σε ό,τι αφορά τα ευρήματα και τις εισηγήσεις της προκαταρκτικής έκθεσης.

«Θα δώσουμε χρόνο. Σε ό,τι αφορά την κατάθεση του νομοσχεδίου τον Ιούνιο ήταν στόχος. Δεν είμαι σίγουρος με όλα αυτά που εντοπίζετε σήμερα πως θα είναι τον Ιούνιο. Αν δεν είναι ο Ιούνιος και είναι ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος δεν χάθηκε ο κόσμος. Δεδομένου του ότι η όποια αλλαγή δεν μπορεί να γίνει μεσούσης της θητείας και άρα μιλούμε για τις επόμενες εκλογές, άρα έχουμε χρόνο. Όχι όμως χρόνο ατέρμων. Τούτη τη φορά πρέπει να τελειώσει και πρέπει να τελειώσει σύντομα» είπε προς τους Δημάρχους σε ό,τι αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Η πλειονότητα των Δημάρχων που τοποθετήθηκαν επέκριναν τη διαδικασία διεξαγωγής της μελέτης και τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες για το λόγο ότι δεν τους επισκέφτηκαν για να συζητήσουν μαζί τους, μάλιστα στην περίπτωση της επαρχίας Αμμοχώστου, όπως αναφέρθηκε, δεν υπήρξε συνάντηση των εμπειρογνωμόνων με κανένα από τους ελεύθερους Δήμους της επαρχίας.

Απαντώντας σε αυτό το σημείο ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Ένωσης Δήμων, οι οποίοι, όπως είπε, γνωρίζουν τα προβλήματα των Δήμων, και ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση αποκλεισμού της άποψης οποιουδήποτε Δήμου.

Προβληματισμό εξέφρασαν ακόμη οι Δήμαρχοι Δερύνειας και Αθηένου αναφορικά με το μέλλον των ημικατεχόμενων Δήμων για το μέλλον των οποίων δεν γίνεται, σύμφωνα με τους Δημάρχους, αναφορά στη μελέτη.

Παράλληλα μερικοί Δήμαρχοι διερωτήθηκαν τι μέλλει γενέσθαι με τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος, όπως είπε, ο Δήμαρχος Ιδαλίου Λεόντιος Καλλένος δεσμεύτηκε ότι δεν θα καταργηθούν Δήμοι και τάχθηκε κατά της συγχώνευσης Δήμων.

Απαντώντας στον Δήμαρχο Ιδαλίου ο Σωκράτης Χάσικος σημείωσε ότι η μελέτη περιλαμβάνει διάφορα σενάρια και επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν προκρίνει κανένα σενάριο. «Εκείνο που σας είπα ότι είναι η άποψη μου είναι ότι αυτό το 5 δεν περνά με τίποτα, δεν το θέλουμε» επανέλαβε.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  2. Αποκαθίστανται οι διακοπές ρεύματος σε κοινότητες της Πάφου μετά την πτώση κεραυνού σε πάσαλο της ΑΗΚ
  3. Σχέδιο για δημοψήφισμα στα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας
  4. Αναστασιάδης: Εγκρίθηκε σχέδιο αποκατάστασης αθλητών
  5. Η μετά Μοντανά εποχή, οι «άσσοι στο μανίκι» Αναστασιάδη, και οι «βιαστικοί» σύμβουλοι που ανακοίνωναν τουρκο-ισραηλινό αγωγό
  6. Εξαγγελία Αναστασιάδη για έργα υποδομών άνω του 1 δις ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση