What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

01.02.2014 | 08:38
Τελευταία ενημέρωση: 01.02.2014 | 09:25

Σε ρόλο «αντικαταστάτη» του ΟΗΕ οι ΗΠΑ στο Κυπριακό - Καταφτάνει η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Την ερχόμενη Τρίτη έρχεται προερχόμενη από την Αθήνα η ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ
- Σε ρόλο υποστηρικτικό του Αμερικανού Πρέσβη
- Καταβάλλεται προσπάθεια να παρακαμφθούν οι μακρόσυρτες διαδικασίες του ΟΗΕ
- Οι Τ/κ πλευρά παραμένει "δυσκίνητη" προβαίνοντας σε αντιφατικές δηλώσεις
- Σηματικές επαφές Σβόμποντα στην Κύπρο με Ε/κ και Τ/κ ηγέτες

Την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου αναμένεται από την Αθήνα, όπου και εκεί θα έχει διαβουλεύσεις επί του Κυπριακού, η Αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ, Βικτόρια Νούλαντ.

Στην Κύπρο αναμένεται να συναντηθεί κατ' αρχήν με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο οποίος έχει άτυπα αναλάβει καθήκοντα διαμεσολαβητή, σε μια απόπειρα ενίσχυσης των προσπαθειών του, ενώ θα έχει και ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Παράλληλα, αναμένεται να συναντηθεί και με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίον εκτός του Κυπριακού θα συνομιλήσει και για τα φλέγοντα ζητήματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, αλλά και στα σοβαρά ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας που ταλανίζουν τις γειτονικές με την Κύπρο χώρες, όπως η Συρία και η Αίγυπτος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη από τις 13 Ιανουαρίου υπήρξε επίσκεψη του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Amos Hochstein, του οποίου η επίσκεψη δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα, αλλά θεωρείται ως προκαταρκτική για να τεθούν οι βάσεις για περαιτέρω συνομιλίες επί του Κυπριακού.

Το γεγονός και μόνο ότι η κα. Νούλαντ, η οποία συνοδεύει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στο Βερολίνο και στην Συνδιάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, θα κατέλθει σε Αθήνα και Λευκωσία, προτού μεταβεί στο φλεγόμενο και επαναστατημένο Κίεβο, καταδεικνύει και την σημασία που αποδίδει η Ουάσινγκτον στον τερματισμό του αδιεξόδου για επίτευξη Κοινού Ανακοινωθέντος και επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε κάθε περίπτωση οι Τ/κ προς το παρόν τουλάχιστον φαίνονται να θέλουν να παγώσουν τον χρόνο, αναλώμενοι σε αόριστες δηλώσεις του τύπου "οι τελευταίες Ε/κ προτάσεις δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψιν τα τ/κ συμφέροντα...", η τελευταία δια στόματος του ψευδο-Πρωθυπουργού Οζκάν Γιορκατζίογλου, από την Τουρκία, όπου πραγματοποιεί σειρά επαφών. 

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, ευρισκόμενος στην Κύπρο πραγματοποίησε σειρά εποικοδομητικών επαφών με ηγέτες και των δύο πλευρών, παίρνοντας θέση αναφερόμενος στο Ε/κ πακέτο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θεωρώντας το ως πολύ καλό και κάλεσε την Τ/κ πλευρά να λάβει θέση επ' αυτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποκαλυπτικός Αβέρωφ! Βλέπει δημοψήφισμα για Κυπριακό στις…

Επιστολή Έρογλου σε ΓΓ του ΟΗΕ: Για όλα φταίει ο Αναστασιάδης – Αμετακίνητος από το έγγραφο της 14ης Δεκεμβρίου

Ο Έρογλου απαιτεί να έχει λόγο στη συμφωνία για τις Βάσεις

Δίνει και παίρνει το ανατολίτικο παζάρι στο Κυπριακό! Η Άγκυρα λέει ναι (;) σε μια κυριαρχία, ο Έρογλου όχι!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο